Ugyanannyian megyünk nyaralni, mint tavaly

Bírjuk a keleti kényelmet, de a közeli tengerpartot is

2013.09.02 21:00    |    -r-s  

A kalocsai utazóközönség létszáma évek óta stagnál, holott az ember arra számított volna, hogy a relatíve nehézségekkel küzdő magyar társadalom a nyaralást, mint luxust, elsőként adja le igényeiből, ha spórolni akar. A hazai átlagról keveset tudni, de az nagyjából kijelenthető, hogy honfitársaink a tavalyi mélyponttól eltérően idén talán többet szánnak üdülésre. A kalocsaiak se többet, se kevesebbet nem költenek nyári kikapcsolódásra: a helyi IBUSZ-iroda vezetője arról nyilatkozott, hogy gyakorlatilag évek óta változatlan az utazóközönség száma, de az kétségtelen, hogy belföldi útból egyre kevesebbet foglalnak. Ennek oka viszont aligha az utazási kedv visszaesése; sokkal inkább a saját szervezés.

– Most úgy érezzük, hogy idén kicsit döcögősebben, nehezebben indult be a szezon, ami valószínűleg a júniusi rossz időnek köszönhető. Most már javában tombol a nyár, utaznak is az emberek – mondta a Korona Fm100-nak Lánczné Wiedner Mária, a kalocsai IBUSZ irodavezetője. – Azt vesszük észre, hogy az előző évekhez képest hasonló az elosztás az úti célokat illetően: még mindig nagyon sokan látogatják egyénileg, gépkocsival a horvát, a görög és az olasz tengerpartot. A repülőgépes utaknál Törökország, a görög szigetek és Bulgária viszik most a prímet – részletezte.

Az utazásszervező iroda tapasztalatai alapján a kalocsaiak között is nagyon sokan szeretik a török kényelmet, hiszen megfizethető áron kapják. Európában máshol ugyanazt a színvonalat, vagy ellátást, mint a török tengerparton, nem lehet megtalálni ugyanannyiért – ezért is ragaszkodnak hozzá. Hasonlóan kedvelt néhány klasszikus célnak tekinthető görög sziget, például Korfu, Kréta, vagy Rodosz, és hol ezt, hol azt látogatjuk meg, de a kínálatban szerepel még „vegyes” utazás, amellyel a fentiek közül akár kettő helyszínt is elérhetünk. Utóbbi lehetőség ugyan csak repülőgépes útnál lehetséges, ám magasabb ára ellenére ez sem tűnik kevésbé népszerűnek, mint a szárazföldi utazás, egyénileg, vagy autóbusszal, ami az olcsóbb kategóriát képviseli.

A belföldi forgalom érezhetően visszaesett az utazási irodákban, hiszen az interneten elérhető lehetőségek annyira házhoz jönnek, hogy a belföldi utazásokat a családok, utazók már saját maguk intézik; telefonon, vagy internetes foglalással – magyarázta Lánczné, hogy miért foglalnak belföldi útból évről évre kevesebbet. – A családosok, kisgyermekesek körében még mindig népszerűbbek a wellness-szállodák, de ezeknél rövidültek az időtartamok: kevés az egy hetes, vagy hosszabb turnus – árulta el.

Az utazási iroda vezetője persze a belföldi turizmusról beszélve kitért a magyar tenger népszerűségére is; elmondása alapján úgy tűnik, hogy a kalocsaiak körében a Balaton továbbra is közkedvelt. Nagy általánosságban pedig az érezhető, hogy az elmúlt évekhez képest sem csökkent az utazási kedvünk: a nyaralni indulók létszáma nagyjából állandó. Csökkenő tendenciát a kalocsai IBUSZ-nál nem tapasztaltak.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás