Nyári jutalomtábor a múzeumban

2014.07.04 20:45   

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeuma (AEM) – folytatva ez évre tervezett múzeumpedagógiai programját – kétszer egyhetes tábort szervezett a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Területfejlesztési Társulás Duna bal partján lévő településein élő hetedikes és nyolcadikos korosztály számára. A bentlakásos, térítésmentes táborba azokat a fiatalokat választották ki az iskolák, akik a természettudományi tárgyak iránt érdeklődőek és tanulmányi eredményeik okán jutalomban részesülhetnek.

Az AEM munkatársai által szervezett és lebonyolított kétszer egyhetes táboroztatásra első alkalommal kerül sor ezekben a napokban. A 2014. június 16-20., illetve 23-27. közötti időszakokban a 26-26 diák Pakson az Energetikai Szakközépiskola (ESZI) kollégiumában lakik. A szervezők gazdag programot állítottak össze számukra: megismerkedhetnek Paks nevezetességeivel, a Paksi Atomerőmű valamennyi látnivalójával és a Radioaktív Hulladékkezelővel is. Keddenként a táborlakók Balatonfüredre és Tihanyba kirándulnak. Délutánonként – ha az időjárás engedi – strandolhatnak a fiatalok, vacsora után pedig mozinézés szerepel a programban.

 

aem_tabor_2_450
 

 

A fiatalokat lakhely szerint osztották két részre – stílszerűen – proton és neutron csoportokba. Voltak, akik már jártak Pakson, a géderlaki diákok például olyannyira, hogy meg is nyerték a Tájékoztató és Látogatóközpontban tavasszal rendezett fizikaversenyt. Természetesen a csapat mind a négy tagja „hivatalos” volt a táborba. S ha már itt voltak, még terepszemlét is tarthattak, hiszen volt közöttük olyan diák, aki ősztől már az ESZI-be jár majd. Ebből is látszik, a táborlakók jó része tehát az iskolából már ismerte egymást, de akik nem, azok is gyorsan jó ismeretséget kötöttek a másikkal az első napi játékok során.

Minden tábor érzékeny pontja az étkezés, hiszen a kamaszok jó részének meglehetősen negatív tapasztalata van a közétkeztetésről. Ezt tudva igazán felüdülés volt hallani, hogy a paksi táborozók nagyon elégedettek voltak a „kajával”. A másik lényeges pont maga a tartalom, a szabadidő és a kötött program arányának helyes megválasztása. A diákok elmondták, sokfelé jártak, sok mindent láttak, de szívesen tették, mert érdekesek a programok. Kiemelték a strandolást is, de leginkább a balatonfüredi élmények jelentettek legtöbbjüknek újat. Ami pedig a tábor hangulatát, a fiatalok összekovácsolódását illeti, mindennél többet mond, hogy a megkérdezett diákok egyöntetű véleménye az volt, bárcsak később lenne a takarodó.

A szervezők fontosnak tartották, hogy ne csupán a táborozók szellemi energiáját, hanem a fizikait is lekössék. Ezért a diákokkal, ahová csak tehették, kerékpárral jutottak el, és bár a paksi domborzati viszonyok különböznek az Alföldön megszokottaktól, azért jól jött, ha valaki odahaza rendszeresen bringázik. Ezt a célt szolgálta az is, hogy a résztvevők biciklin közelíthették meg mind az AEM-et, mind a Karbantartó és Gyakorló Központot – köszönet ezért a Paksi Atomerőmű rendészeti vezetésének jár.

Az ötnapos tábor végén a szervezők – éppen úgy, mint az első napon – elkísérték a fiatalokat lakóhelyükre.

Mint arra már utaltunk cikkünk elején, a mostani tábor az ez évre tervezett múzeumpedagógiai programsorozat része. A nemrég befejeződött tanév 2. felében rendkívüli fizikaóra-sorozatot rendezett az AEM a hetedik osztályos tanulók számára. A kezdeményezés pozitív visszajelzéseket kapott a részt vevő iskoláktól, ezért a tervek szerint a következő tanévben is lesznek fizikaórák az Atomenergetikai Múzeum falai között.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás