Nem engedte aludni a témát a városatya

Vizsgálják a Vajason történt olajszennyezést

2014.05.26 20:55    |    jg  

Amint arról helyszíni szemle nyomán lapunk is beszámolt, a Sárköz és vízrendszerén, vagyis a „Vajason” a közelmúltban olajszennyezés történt. A nyomokat a folyam külvárosi szakaszán, az egyik gyár szennyvízkiömlőjének közelében észlelete a Kalocsai Horgászegyesület egyik tagja. A bejelentése nyomán katasztrófavédők szálltak ki a helyszínre, és egy este-éjszaka leforgása alatt megmentették a Vajas ökoszisztémáját a komolyabb károsodástól. Az ügynek ugyanakkor ezzel még nincs vége – tájékoztatta a városvezetés az esetet firtató önkormányzati képviselőt, a hónap elején tartott testületi ülésen.

 

olajfolt1_450

 

– Gondolom mindenki hallott a Vajason történt szennyezésről, amellyel kapcsolatban a horgászegyesülettől azzal kerestek meg, hogy a hatóságok intézkedése nem volt elég hatékony, és a felelős keresése is holtágba futott – fejtegette felszólalásában Szabó Patrik. A városatya azt kérte, hogy a jegyző folytasson le egy vizsgálatot az ügyben, amelynek felderítése érdekében „személyesen is bejelentést tesz”, ha kell. A képviselő indítványozta a testületi ülésen, hogy az eljárás eredményéről tájékoztassák a grémiumot és a nyilvánosságot is.

– Gondolom mindenki hallott a Vajason történt szennyezésről, amellyel kapcsolatban a horgászegyesülettől azzal kerestek meg, hogy , és a felelős keresése is holtágba futott – fejtegette felszólalásában Szabó Patrik. A városatya azt kérte, hogy a jegyző folytasson le egy vizsgálatot az ügyben, amelynek felderítése érdekében , ha kell. A képviselő indítványozta a testületi ülésen, hogy az eljárás eredményéről tájékoztassák a grémiumot és a nyilvánosságot is.

– Amikor a szennyezés megtörtént, a vízügy szakemberei rögtön kivonultak, és a kárt a megfelelő eszközökkel próbálták enyhíteni – mondta el válaszában Török Ferenc. A kalocsai polgármester megosztotta a kérdést feltevő képviselővel, hogy maga is tájékozódott az ügyben, és máris lehet tudni: műszerolaj szennyezésről van szó. A beszámoló szerint a rendőrség még aznap kiszállt a helyszínre, és megkeresték azt a helyet, ahonnan a szennyezés származik. Ebből pedig a városvezető arra következtetett, hogy a hatáskörük adta lehetőségek szerint meg is fogják tenni a szükséges jogi lépéseket, amelyeket ilyenkor kell.

– Képviselő úr természetesen jól látja – értett egyet Török Ferenc Szabó Patrikkal. – A vétkest, vagy vétkeseket meg kell találni, és ellenük a környezetvédelmi törvényben meghatározottak szerint el is kell járni – jelentette ki határozottan. A vizsgálat kezdeményezésére is reagált: felkérte a jegyzőt, hogy a városatya kérésének megfelelően kövesse nyomon a fejleményeket, amelyek nyilván az ügy hivatalos úton történő elrendezéséről szólnak majd. Amint ennél több kiderül, természetesen olvasóinkat is tájékoztatjuk, itt, a Kalocsai Néplap hasábjain.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás