Pitti Katalin az Opera Nagykövete Dunapatajon

2018.02.28 13:56    |    Schill Tamás  

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész, az Opera Nagykövete tartott előadást a dunapataji, az ordasi és a géderlaki iskolásoknak január 10-én a Kodály Zoltán Művelődési Ház nagytermében Dunapatajon. A művésznőt Szabó László, a dunapataji általános iskola igazgatója köszöntötte és mutatta be a diákoknak. Pitti Katalin szenvedélyes előadásában komoly művészeti témákról beszélt a gyerekeknek. Sokoldalú előadását dalokkal és operarészletekkel színesítette.

Az előadás után kérdeztük a művésznőt az Opera Nagykövet programról, az előadásáról és a művészetről.

– Nagy örömömre volt, hogy ezt a települést választottam és idejöttem, mert itt olyan nyitottságot találtam és olyan pozitív visszajelzéseket kaptam előadás alatt és a végén is, amik csak azt erősítik bennem, mennyire fontos és jó, hogy ezt csinálja az ember. Ezért különösen örülök, hogy évekkel ezelőtt Ókovács Szilveszter és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kitalálta az Opera Nagykövet projektet és ebben én is részt vehetek.

pitti1_450
 

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egyeztetek az iskolák vezetőivel, elmondom, hogy ki vagyok és mit szeretnék. Az iskolák számára az Opera Nagykövet előadása ingyenes. Nem titkolt célja ennek az előadássorozatnak az is, hogy az Erkel Színházba eljussanak a gyerekek, ugyanis az Erkel Színház mindig is „a mindenki színháza” volt. Az Erkel Színházban nagy teltházas premierek voltak, mivel mindenki számára elérhető árkategóriában voltak a jegyek.

Az Opera Nagykövetek minden hónapban legalább négy iskolát meglátogatnak. Én nagyon sokszor nem négy, hanem tíz-tizenkettő helyre is elmegyek. Ahol egyeztetni tudtam időpontot az iskolaigazgatóval, oda mindenképpen ellátogatok.

Ma, Kodály Zoltán országában, mi, az Opera Nagykövetek járjuk az országot és elvisszük az ifjúságnak, a jövő nemzedékének annak értelmét, amiért mi dolgozunk. Az egyik témám ebben a projektben az opera kialakulása, az operának az élettel való viszonyulása, hiszen minden művészet az életről, vagy annak kiragadott pillanatairól szól. Ezeknek a pillanatoknak egy másik dimenzióba való emelése a művészet, ami mindenkihez szól, mindenkit tanít valamire, mindenki annyit tud belőle magához venni, ami egy életre lehet irányvonal: hogy hogyan kell viselkedni, hogy viszonyul az ember sarkos helyzetekben, emberekkel hogyan kell bánni, hogyan vállal felelősséget az ember, egy férfinek, egy nőnek mi a dolga az életben, stb.

Annyira sokféle impulzus ér bennünket manapság, és ebből nagyon nehéz kiválasztani a saját irányunkat. Az emberben erősnek kell lennie az elhivatottságnak, hogy ő csak azzal foglalkozik, ami megadatott. Engem csak az éneklés érdekelt és a sport, amit ugyanúgy szenvedélyesen csináltam, jó eredményekkel. Valójában, amikor én a növendékeimet tanítom, akkor azt mondom, hogy edzésre jöttök. Ugyanis arra valók az edzések, hogy bármikor, ha kiállok a színpadra, akkor az előadásomat tökéletesen tudjam. Így jöhet létre a lélektől lélekig való muzsikálás.

Mostanában nemcsak a nagy településekre megyek el, hiszen számos helyen jártam már öt év alatt Makótól Kőszegig, hanem az ország legkisebb településeire is elmegyek, ahol lehet, hogy még soha nem hallottak erről a műfajról. Ezt azért tartom fontosnak, hogy az ország legkisebb településein is hallják meg az operát, hogy a gyerekek lelke kivirágozzék, és lehetséges, hogy pont egy ilyen kis helyről fog elindulni valaki és világhírű énekes lesz belőle.

A művésznő az előadás után szakított időt arra, hogy rövid körutat tegyen Dunapatajon. Megnézte többek között a Pataji Múzeum unitárius templomát, valamint a katolikus és a református templomot.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás