Hatezernél is több vendég a Csík zenekar koncertjén

Egy Orbán-nap, három évszak

2014.06.11 13:47    |    Géjé  

A 34. Orbán-napi Borünnep három napján sokezres közönség fordult meg, gyakorlatilag kifosztva a helyszín boros és kézműves standjait. A kitűnő borokat lelkesen kóstolgató helyiek mellett a Hajós-Bajai Borvidék más területeiről és külföldről is sok vendég érkezett.

Mindannyiuk szerint jót tett a most már inkább fesztiváljellegű rendezvénynek, hogy péntekre is szerveztek nagykoncertet, mivel a korábbiaknál hamarabb lendületet adott a hétvégének.

 

hajos2_450
 

 

– A korábbi Orbán-napokon nagyjából 90 üveg bort adtam el, három nap alatt. Most épp’ a kétszázadikat bontom – árulta el szombaton éjfélkor, tehát a rendre hajnalig tartó mulatságból kiindulva a bulinak még közel sem a végén az egyik borász. A Vintegro Pinceszövetség Borbíró utcában felállított standjainál az övéhez hasonló arányokról számoltak be a gazdák, elégedetten nyugtázva, hogy egyszerre ennyi embert azért ritkán látnak itt megfordulni. – Ma délután még palackoznom kell, annyira kifogytam – újságolta vasárnap délelőtt egy rém fáradt, de a nagy forgalom és a borünnep kiugró sikere miatt azért szélesen mosolygó, másik pincetulajdonos. A tavaszias hangulatú péntek és a szombati nyári meleg miatt nála a fehérboros fröccsök fogytak a legjobban, igaz, az esti bulikban már lelkesen vitte a közönség a testesebb, száraz vöröseket is. A vasárnapi ceremóniák talán legnépszerűbb pillanata a Hirrlingen téri Orbán-szobor megöntözése volt – a legjobb eredményeket hozó, helyi borokkal. Ezek sorából a Hodován, a Klajó-Reiter és az Oszvald borászat egy-egy kézműves bora csorgott a szent lábára, ahová tényleg nem kerülhet akármi: mindegyik különlegesség arany-, vagy ezüstminősítéseket ért el a korábban megrendezett szakmai mustrákon.

 

hajos1_450

 

A Hajósi Pincefalu legnagyobb rendezvényét most már évek óta szervező Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársai egymás között is arról beszélgettek, hogy nagyon bevált a péntekre szervezett első, majd hagyományosan szombat estére fókuszált második nagykoncert – előbbit a hazai alternatív csapatok egyik legjobbja, az Intim Torna Illegál, utóbbit a „nem kell bemutatni” Csík zenekar prezentálta.

A péntek bevált, maradhat

A pénteki napot eddig rendre a turisztikai vagy gasztronómiai szakma képviselői számára szervezett konferenciáknak tartották fenn, ám ezúttal köré szervezték a hagyományos eseményeket, valamint néhány zenei rendezvényt is. Már aznap elindult az ezúttal új helyszínre költöztetett „Mosolyvölgy”, ami mindig az interaktív és kézműves programokat elsősorban gyerekeknek kínáló pont volt. Kinyitott a kézműves vásár, és miközben a Cabernet Fogadóban találkozhattak egymással a szakmabeliek, beindult a nagyszínpad – rajta harmonikással, a Retróleum éjszakai mulatságával, előttük pedig az Intim Tornával. Az életvidám dalokat halmozó „alterrock” csapat egyébként elképesztő közönségkedvenc: a mai napig elmaradhatatlan résztvevője a legnagyobb zenei fesztiváloknak, és végre a régióban is játszottak – az Orbán-napi Borünnepen speciel úgy 3.000 ember előtt. Ez a korábbi évekhez képest döbbenetesen magas pénteki létszám igazolta a szervezők elképzelését arról, hogy a szélesebb rétegeknek szóló rendezvénysorozatot akkor is érdemes korábban elkezdeni, ha ezzel áthelyezik a vasárnapra szánt elemek egy részét. – A hét utolsó napját már amúgy is beárnyékolja a hétfő – bólogattak a helyiek arra a kérdésre válaszolva, hogy jobbnak érzik-e, ha a borünnep már pénteken teljesen elánnal elrajtol.

Hatezernél is többen lehettek a Csíkon

 

hajos3_450

 

A második nap még a korábbi elképzeléseket és a sikeres pénteket is jócskán felülmúlta. A kora délutántól kezdődő színpadi programok során jól megfért egymással a modern, akrobatikus táncbemutató és a régióbeli hagyományőrzőket felvonultató, elmaradhatatlan folklórgála is. A szép fokozatosan újra meg újra kiürülő boros és más italos pultok mögé jól bespájzoltak az árusok, hiszen sejtették, hogy a várva várt Csík zenekar koncertje alatt a Borbíró utcából se ki, se be. Oldalra meg végképp nem. A népzenei együttesek első számú csapatának tartott Csík a magas elvárások ellenére sem okozott csalódást. Érkezésükre mondjuk már tavaly óta számított a közönség, hiszen a 33. Orbán-napi Borünnepen eleve ők léptek volna fel, ám a leszakadt égi áldás és viharos szél gyakorlatilag lebontotta a koncerthelyszínt – néhány órával az érkezésük előtt. A szervezők már aznap lefoglalták őket erre az évre, és megérte, hiszen a becslések szerint ezúttal 6-7000 embert csaltak ki a tánctérre. Ennyien, egyetlen rendezvényen még tényleg nem nagyon taposták a Borbíró utca betonját, de jó másfél évtizede arra sem volt példa, hogy a közönség parkoló autói – sorokba tömörülve – elérjenek egészen a Pincefalu határán túl folyó patak partjáig. A biztonsági szolgálat őrei arról számoltak be, hogy a szokottnál jócskán több dolguk volt a helyszíni forgalommal, de az ittasabb vendégeket ezúttal nem nagyon kellett fegyelmezni; nagyobb atrocitásokra sem került sor.

Vasárnap beköszöntött az ősz

Az időjárás nem volt rest megfelelni a helyi szóbeszédnek, vagyis, hogy „nincs Orbán-nap eső nélkül”. Nem mintha a rendezvény nem úszta volna meg még ezt is a lehető legnagyobb szerencsével: a délelőtti szoborlocsolást és borlovag-szentelést, valamint a Hajósi Ifjúsági Fúvószenekar hangversenyét még szerencsésen átvészelte a közönség, ám a délutáni órákra csak megérkezett a tartós eső. A hagyományos népzenei blokkot még végigkövette az ázó-fázó, de lelkes közönség, viszont a kitartásuk érthető okokból megcsappant, amikor a hűvös, őszies eső egyre sűrűbben zuhogott. Az ennek következtében rongyosra ázott helyszín miatt a délutáni-esti órákra szánt koncerteket és táncházat, így a Bures Bandát, az Iszkába zenekart, valamint a Tárkány Műveket már le kellett fújni. Ők jövőre valószínűleg újra szerepelnek majd a programban. Akkorra még szebb időt és még tartalmasabb pénteket kívánunk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás