Szerencsés időjárás kísérte a borünnepet

Hatalmas tömeg az Orbán-napon

2015.05.28 11:35    |    Gábor János  

Régiónk talán legnagyobb népünnepélyét az elmúlt években többször is megrángatta már kora nyári vihar, de idén csak pénteken kapott némi esőt a Hajós-Pincefalu. A Halott Pénz fiatalabb közönségét ez nem zavarta, úgyhogy a fesztivál első napjához képest szokatlan módon csordultig telt a Borbíró utcai nagyszínpad környéke. A szombat-vasárnapi tavasz már gyakorlatilag mindenkit megmozdított, így Péterfy Bori, majd a Bikini őrületes tömegbulit csapott. Megint jó volt picit hajósinak lenni…

A Hirrlingen téri Szent Orbán-szobor már régen látott akkora hullámzó tömeget a Hajós-Pince-faluban, mint amekkora vasárnapra gyűlt össze. Nem érheti panasz az első két napot sem, hiszen hihetetlen sok vendég kapott az előző évek ilyenkor szokásos időjárásával ellentétben kifejezetten tavaszias hétvége alkalmain, és megtisztelte jelenlétével Európa legnagyobb összefüggő présház-rengetegét. Csak tízezres nagyságrendben mérhető a három nap alatt megjelent vendégsereg, és szuperlatívuszokban a koncertkínálat. Követve a trendeket, a közízlést és az átalakuló korösszetételt, nagyot szólt a három nap jól kiválasztott sztárfellépőinek sora: idén az elsősorban tizenévesek körében népszerű Halott Pénz nyitotta a sort, majd a húsz-harmincévesek körében imádott Péterfy Bori & Love Band, illetve a gyakorlatilag örök kedvenc Bikini nevével bővült a Hajós-Pincefaluban koncertezők sora. A fesztiválhangulatot a Vintegro Pinceszövetség ínyenc borkínálata, a legmagasabb színvonalat képviselő kézműves vásár és olyan régiós jellegzetességek erősítették még, mint a pálinkastandok, a népi játszótér, vagy a mind erőteljesebb moderntánc show és a folklór-egyveleg – ezek mellett pedig a turisztikai programok, amelyek kínálata mi más lenne a világörökség részét képező pincefaluban, mint a bor?

Kalocsai Néplap

A hajósi Orbán-napi Borünnep nem az egyetlen, de biztosan a legnagyobb, kifejezetten a borra, mint gasztronómiai élvezetre koncentráló esemény a borvidéken. A szervezett bortúra intézménye pedig nagy találmány. Azok a borászok, akik ilyenkor nem csak a családi és baráti körnek tartják nyitva a présházakat, mostanra már az ország és nyugodtan ide írhatjuk: Európa minden tájáról fogadnak vendégeket. Őket pedig méltán nyűgözi le a csak Hajósra jellemző vendéglátás, amiben a városka valószínűleg még a borkészítésnél is erősebb. Ehhez „mind-össze” annyi kell, hogy a vendég legalább arra a néhány napra, amit a régióban tölt, picit hajósinak érezhesse magát: megkaphassa a bor élvezetének egyedi hangulatát, odaülhessen a helyiek közé a központi helyszínek mellett a szinte étterem-panzióvá alakított présházakban, ahol ráadásul mindenki rég nem látott barátként fogadja. Ezt kapják meg azok a tízezrek, akik a pünkösd előtti fesztivál mellett rendre ellátogatnak a pincefaluba a présházak nyíltnapjain, és az egyre szaporodó fesztiválokon.

A hatalmas vendégszám most már minden hajósi rendezvényen garantált, ami nem tematikus események esetében hatalmas bravúr. Itt ugyanis jól megfér egy helyen és napon a programok olyan széles skálája, mint népzenei és kortárs alternatív zenekar, harmonikaművészek és Country Road, modern tánc és ska-koncert, ahogy csak a Stabil Frazír tudja – aztán mindezt több korosztályt megcélzó sztárvendégekkel fűszerezik. Valamit nagyon jól csinálnak Hajóson – nekünk pedig csak annyi dolgunk van, hogy kiböngésszük, mit szeretnénk, és élvezzük hozzá a helyiek vendégszeretetét. El vagyunk kényeztetve. Legközelebb egyébként június 27-én, amikor a hajósi borászokból szerveződött Vintegro Pinceszövetség szervezte Fröccsözön nyári fesztivál jön, olyan nevekkel, mint a Sziget tavalyi dalát jegyző Ivan & The Parazol, vagy a Ganxsta Zolee és a Kartell. Köszönjük, Hajós, újra ott a helyünk!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás