Ismét zsűrizték a virágos községeket

Ordas és Géderlak újra nyerhet

2016.08.19 11:22    |    -r-s  

A két kalocsai régióban fekvő község minden évben pályázik a Virágos Magyarországért mozgalom díjaira. A helyiek és önkormányzataik csak jó ízlésüknek és a magyar virágfajták szeretetének köszönhetik az egyre szaporodó díjaikat, pedig lényegében kedvtelésből és a saját örömükre szépítgetik köztereiket. Mindig így álltak hozzá, tehát csak idő kérdése volt, hogy ezt a munkát nemzetközi porondon is elismerjék, ezért tudhatnak a vitrinben több rangos díjat. Idén újra neveztek, a zsűri nemrég járt náluk.

– A Virágos Magyarországért bíráló bizottsága jött Ordasra, végignézték az utcákat, a tereket, a Duna-partot. Ez nem csak a virágosításról, hanem a tájépítészetről és a lakóházak, parkok állapotáról is szól. Összetettebb tehát, nem csak a virágok fontosak – szögezte le Szabó Zsolt ordasi polgármester, jelezve, hogy sokkal inkább a település általánosan ízléses és szép megjelenése lényeges a zsűri szemében. – Ilyenkor nincs rögtön értékelés, csak elmondják, hogy milyen szempontokat vettek figyelembe, aztán majd később, októberben kerül sor a díjkiosztóra, ha arra érdemesnek találják a települést. Nyilvánvaló persze, hogy elsősorban nem a díjért nevezünk. Azért végezzük ezt a munkát, hogy az ott lakóknak legyen szép a község – mondta.

Kalocsai Néplap

– Ketten képviselték a zsűrit. Az értékelés általában úgy zajlik, hogy az egyes tagok területeket, egész megyéket kapnak meg, tehát nem az egész országot járják be. Amikor hozzánk érkeztek, több település szemléjét végezték, így a miénket is – foglalta össze dióhéjban a folyamatot Katona György. A géderlaki községvezető szerint a virágok fajtáinak változatossága és minősége lehetett fontos szempont a döntnököknek, amellett, hogy a közterületek rendjére, tisztaságára is kíváncsiak voltak. – Az utcák, közterületek rendszerét, a faluközpont kialakítását vették figyelembe és ezt pontozással értékelték. Az utóbbi években egyébként a Magyar Turizmus Zrt. vette át a Virágos Magyarországért program irányítását, így Budapesten osztják ki a díjakat a meghívottaknak – tette hozzá Katona, bízva abban, hogy községe képviseletében ő is ott lehet majd a gálán.

A Virágos Magyarorszá-gért mozgalom egy európai kezdeményezés része, az egész kontinensen sok-ezer kisebb-nagyobb település pályázik a szakmai elismerésekre. Hazánkban 1994 óta működik a díjazás, amely hazai és nemzetközi elismeréseket is hoz a magyar településeknek. Jellemzően több tucat város, falu, kerület, vagy éppen intézmény részesül valamilyen kitüntetésben, a fődíjak mellett. Ordas és Géderlak jó ideje és minden évben nevezi „háza táját”, az eredmény pedig nem maradt el: mostanra több rangos díj birtokosaivá váltak. A programban egyébként (az európai, összesített versenyeken) eddig 9 arany-, 23 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek magyar települések, további tizet pedig Európa-díjjal jutalmaztak.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás