Ordasi Aratófesztivál

„Össze tudtunk kapcsolódni, mint a szalmaszálak az aratókoszorúban”

2014.08.04 22:12    |    -esté-  

Az aratás vidéken mindig is izgalomban tartotta az embereket, hiszen az egész évi kenyér függött attól, hogy hogyan sikerül a termést learatni. A pár évtizede még létező, kézzel történő aratás fárasztó, a teljes családot igénybe vevő munka volt. Nehézsége ellenére az idősek jó szívvel emlékeznek vissza rá, hiszen a rengeteg és nehéz fizikai munkának olyan szép oldalai is voltak, amiket a mai gépesített világban még elképzelni is nehéz.

arato17_450

 

Az aratás szervezettséget és ügyességet kíván, amit csak sok gyakorlással, szinte csak beleszületéssel lehetett elsajátítani. A gépek elterjedésével megszakadt a hagyományos aratás műveleteinek átadási folyamata, ezért mára jobbára csak az idősebbek rendelkeznek e tudással. Az Ordasi Aratófesztiválra is főleg a középkorú és idősebb korosztály nevezett. Ezért volt különösen örömteli, hogy vannak fiatalok is, akik érdeklődnek elődeik munkái, hagyományos életmódja felől.

Kiváló időjárási viszonyok mellett, július 12-én rendezte meg Ordas Község Önkormányzata az első Ordasi Kézikaszás Aratóversenyt, amit aratási étel- és italversennyel kötöttek egybe. A környék falvaiból meghívott bandák délután a tájháznál gyülekeztek, ahol egykettőre jó hangulat kerekedett. A kemencés lángos és a nótaszó megadta az alaphangot a délutáni munkának. A verseny résztvevőit és az érdeklődőket Szabó Zsolt polgármester köszöntötte, majd átadta a szót Kiss Istvánnak (Dunapataj), aki a zsűri elnökeként ismertette a szabályokat, az értékelési szempontokat, majd bemutatta a zsűri többi tagját, akik: Szabó Gábor, Katona Imre, Borsodi László és Ács Sándor voltak. A szabályok szerint a kisorsolt parcellát le kellett vágni, felszedni, csomókba kötni, összerakni keresztekbe, majd a tarlót megtisztítani. A zsűri a tarló tisztaságát, a keresztek szabályosságát és a viseletet is értékelte. Egy csapat négy személyből állt, ami a hagyományos aratási munkarendet igyekezett követni, így a bandákban volt kaszás, marokszedő, kötélterítő és kévekötő. A lovas kocsival, szerszámokkal, enni- és innivalóval felszerelt aratóbandák, valamint a nézőközönség a közeli Duna menti községekből jöttek. A szervezés és a jó hangulat ezúttal is példaértékű volt.

 

arato11_450

 

Az ordasi óvodások műsora után a bandák képviselői sorszámot húztak, hogy melyik parcellát arassák le. Az aratnivaló búza a község Dákos nevű területén volt, ahol a búzatábla szélében 20 méter hosszú négy rend széles parcellákat jelölt ki a szervezőség. Megkapó látvány volt, amikor az aratók többnyire eredeti parasztruhákban a védgáton gyalogolva, dalolva közelítették meg a verseny helyszínét. Az előre elkészített kötelek kiosztása, a helyszín elfoglalása után, kolompszóra indult a verseny. Egy órára visszarepülhettünk az időben, a versenyzők és a közönség átélhette a több évtizeddel ezelőtti aratások hangulatát. Jóleső érzés volt nézni az idősek gyakorlott mozdulatait. A mozdulatokkal együtt az emlékek is felszínre kerültek, és egy időre a több évszázados hagyományokat őrző aratástól és nem a gépektől volt hangos a határ. Egy óra elteltével helyükre kerültek a legfölső „papkévék” is a kereszteken, és a csapatok nótaszóval gyalogoltak vissza Ordasra.

Az aratófesztivál ötletéről és szervezéséről már az aratás után, de még az eredményhirdetés előtt nyilatkozott lapunknak Szabó Zsolt ordasi polgármester:

– A sióagárdi kézi aratóversenyt és annak hangulatát látva és megtapasztalva merült föl a gondolat, hogy rendezzünk itt Ordason is egy hasonló versenyt, illetve fesztivált. A faluból nagyon sokan támogatták az ötletet, a szervezés nagy részét Borsodiné Vargacz Editnek köszönhetjük. Nagy öröm az, hogy Foktőtől Dunapatajig, képletesen szólva, össze tudtunk kapcsolódni, mint a szalmaszálak az aratókoszorúban. E versenyben a falvak közötti barátság és az összefogás diadalát látom, továbbá azt, hogy hogyan adják át az idősebbek a tapasztalatukat és a hagyományos munkamódszereket a fiatalabbaknak. Például a 80 éves Szabó Gabi bácsi több napon keresztül mutatta a 16 éves Zsolt fiamnak a kaszálás és a kévekötést fortélyait. Egy hónappal ezelőtt kezdtük szervezni a versenyt és sikerült a falvakban olyan karizmatikus embereket találnom, akik a csapatokat megszervezték és lelkükön viselték ennek a rendezvénynek a sikerét.

 

arato6_450

 

A jó hangulatú közös vacsora után az eredményhirdetés következett. Az első helyezésért járó vándorserleget Géderlak csapata vihette haza, második helyet megosztva kapta az ordasi nyugdíjasok, illetve Borsodi László (Ordas) csapata, harmadik helyen – szintén megosztva – az uszódi és foktői csapatok végeztek. A versenyen több különdíjat is kiosztott a zsűri: a legjobb kaszás Kocsis János és Tóth László lettek, a legfiatalabb kaszás versenyző különdíjat pedig ifj. Szabó Zsolt kapta. A legszebb aratókoszú készítője Bolvári Ivett volt, akinek munkáját a foktői református templomban lehet megtekinteni. A legjobb marokszedő csapat a dunaszentbenedeki csapat, a legjobb marokszedő asszony pedig az ordasi Tinnyei Sándorné lett. Különdíjat kapott a hangulatos versenyzésért a dunapataji csapat, legfiatalabb bandaként pedig ifj. Szabó Zsolt csapata. Az aratóverseny legidősebb résztvevője, a 92 éves dunapataji H. Kiss József is oklevelet kapott, aki sajátos jó humorával köszönte meg a meghívást. Az eredményhirdetés után a Géderlaki Népművészeti Kulturális Egyesület adott elő egy csokorra valót a helybeli táncokból, majd Rumi Zsolt tárogatón játszott. A szép nap aratóbállal zárult.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás