Ordasi Nyári Esték – megkezdődött a rendezvénysorozat

„Ez a föld az enyém, itt élt az apám…”

2014.07.06 16:14    |    Szabó Zsigmond  

Szűkebb térségünkben Ordason szerveztek először egész-évados rendezvénysorozatot. Az Ordasi Nyári Estéken 2004 óta minden nyári hónapra jut legalább egy rendezvény, amelyre a szervezők elsősorban a környék kulturális kínálatából válogatnak. A haszon kölcsönös: a fellépőknek alkalom a bemutatkozásra, a helyieknek közösségerősítő élmény. A tíz év önmagában is minősíti a szervezők munkáját.

Évtizedes tapasztalás erősíti immár a megfigyelést: egyedülállóan egyedi hangulatuk van az ordasi közösségi rendezvényeknek! A falu mérete önmagában kevés magyarázat a mindig megkapóan családias hangulatra. Valami egészen finom szövésű lelki összetevő birtokosai az ordasiak, amitől jogosan emlegetik sokan így a községet, a „Duna part gyöngyszeme”. Ordas nem akar többnek mutatkozni önmagánál, természetesen éli meg munkaközpontú hétköznapjait. Ez a természetesség a vendégek irányába is hat, közvetlenség, jóindulatú nyitottság formájában. S a vendég észrevétlenül egy szeretetháló kellős közepén találja magát, ami annyira ritka manapság!

A Pataji Zenebarátok együttese nem először fordul meg Ordason. Nemegyszer hallhattam emlegetni soraikban, mennyire egyedi hangulatúak az ordasi fellépések. Mint ahogy azt is volt alkalmam hallani, milyen feltétlen szeretettel várják őket a rendezők. De ugyanígy minden fellépőt.

A 14 éve alakult Zenebarátoknak hat év óta szervesült kapcsolata alakult Ordassal. Az ekkor indított nosztalgia-összeállításuk női előadója, Varga Nóra ordasi, a másik előadó, Bognár László ugyan nem szülötte, de elszánt szerelmese a községnek; fővárosi vegyészmérnökként és koncert énekesként a nyarakat évtizedek óta itt tölti.

 

ordas_450

 

Szívemben bomba van” címmel a XX. század első felének slágereiből (filmdalok, kuplék) ezúttal is frappáns összeállítást hallhattunk. A műfajban immár olyannyira elmélyült az együttes, hogy mostani válogatásuk az eddigiek közül a legarányosabbnak tűnt. A műfaj avultságáról jó érzékkel hántják le az érzelgősség, túlfűtöttség stílusjegyeit. Meglepő elevenséggel szólalnak meg a békebeli slágerek, s kiderül róluk, nagyon is élet-közeli, méginkább lélek-közeli ihletettségűek. Ha magunk mögé vetjük a modernkedés álarcát, igenis élvezhetők ma is. Az idősebb hallgatóban ifjúságot idéznek, a fiatalokat ráébresztik, hogy a formák változhatnak, de a szerelem, az kérem konzervatív műfaj!

A hangszerelésen, harmonizáláson túl az összekötő szöveg is Szabó László pataji iskolaigazgató tehetségét dicséri. Utóbbi ezúttal kiugróan szellemesre és frappánsra sikeredett.

 

ordas2_450

 

A Bachné Kiss Katalin vezette zenekar örömteli muzsikálása rezonált a közönségben. A vendégművész, Szabó Sándor klarinét és tárogató játéka valós értékkel emelte a zenekar teljesítményét. A két szólista is remekelt. Varga Nóra a tőle megszokott visszafogottsággal, de szerethetően, átütően énekelt. Bognár László a tapasztalt előadó magabiztosságával adta elő az érzelmesebb dalokat éppúgy, mint a vérbeli kuplé-slágereket. Harsányságnak nyoma sem volt, jó érzékkel, jó ízléssel szolgálták a közönséget!

Kiváló hangulatban telt tehát az Ordasi Nyári Esték idei nyitórendezvénye június 21-én, szombaton. Az időjárás ezúttal lehetővé tette, hogy a Pataji Zenebarátok végre a szabadtéri színpadon szerepelhessenek. A nyitó szám (Estharang) egyik sorát az összekötő szöveg az együttes által is vállalt ars-poeticaként emlegette: „Ez a föld az enyém, itt élt az apám…”

Az előadás végén Szabó Zsolt polgármester mondott köszönetet az est minden résztvevőjének. A műsor címére utalva felemlítette, talán nem véletlen, hogy Ordas címerén és zászlaján a szív motívuma szerepel. Ezen az estén meggyőződve éreztük ismét: a szeretet sugárzása igenis kitapintható Ordason!

Javaslom, járjon ennek utána a kedves Olvasó az Ordasi Nyár következő alkalmaim! 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás