„Sok örömteli dolgot hozott az idei év”

13 millió forintból újult meg az ordasi óvoda

2014.01.11 11:46   

Befejeződött Ordason az utóbbi idők legnagyobb beruházása, az óvodafelújítás. Az avatóünnepséget november 29-én, pénteken tartották a faluházban, hiszen a népes vendégsereg a falubeliekkel, szülőkkel, gyerekekkel együtt aligha fért volna el a gyönyörűen felújított, ám kis falu kis gyermeklétszámához méretezett óvodaépületben.

– Sok örömteli dolgot hozott nekünk az idei év – mondta Szabó Zsolt polgármester köszöntőjében. – Átadtuk a sportpályát, idén még elkészül a játszótér is, most pedig ünnepelhetjük óvodánk felújítását. Ez a gyönyörű épület egykor polgári lakóház volt, ötvenöt éve pedig a falu óvodája, és bizony ráfért már a külső-belső felújítás. Kora tavasszal úgy döntött a képviselő-testület, hogy szebb és jobb sorsra érdemes ez az épület, és pályázatot nyújtottunk be a Paksi Atomerőmű Zrt. által létrehozott Jövőnk Energiája Területfejlesztési Alapítványhoz, ahol 8 millió 400 ezer forintot nyertünk az épület szigetelésére és nyílászáróinak cseréjére. Majd a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.-től is 2 millió forintot kaptunk a felújításra. Emellett önrészre is szükség volt, így összességében 13 millió forintba került a felújítás. Ennek nagy része a külső felújítást fedezte. A belső festések, mázolások, burkolások, utcai járda saját erőből, munkásaink által és jó szándékú szülők és falubeliek segítségével valósulhatott meg. A Generál Kft. alapos és igényes munkát végzett, itt szeretném megköszönni munkájukat. Hisszük, hogy jelentősen csökken a fűtésszámlánk és hogy jobb a közérzete a gyerekeknek és a szülőknek is – tette hozzá Szabó Zsolt.

Beszéde végén név szerint megköszönte mindazok munkáját, akik részt vettek a felújításban.

Borsodiné Vargacz Edit óvodavezető ünnepi beszédében az összefogást, a tenni akarás fontosságát hangsúlyozta, valamint azt, hogy boldog lehet az a település, ahol még érdemes óvodát felújítani, hiszen ott még van jövő. Elmondta, hogy 1958 óta többször is alakították az épületet, de ilyen átfogó külső és belső felújításra még nem került sor, végezetül ő is köszönetet mondott minden segítőnek azzal a gondolattal, hogy az óvoda igazán olyanná lett, ahol jó gyermeknek lenni és jó gyermeket nevelni.

 

ovi_atado_420

 

Kováts Balázs, a Paksi Atomerőmű főmérnöke az örömteli esemény kapcsán beszélt arról, hogy a 30 éve működő erőmű tíz évvel ezelőtt egy addig példa nélküli alapítványrendszert hozott létre, mely az erőmű környezetében élő települések fejlesztési céljait segíti. Eddig mintegy ötmilliárd forintot fordítottak ilyen célra. Beszélt még az erőmű bővítési terveiről, melyek megvalósulása újabb évtizedekre a környező települések fejlődési lehetőségét is jelenthetik.

Font Sándor országgyűlési képviselő többek között azt hangsúlyozta, milyen fontos egy település életében az óvoda, iskola, hiszen a gyermeket vállaló szülőknek ez jelenti a lehetőséget ahhoz, hogy visszatérhessenek a munka világába.

A hivatalos rész végéhez közeledve Szabó Zsolt polgármester meglepetéssel is szolgált a jelenlévőknek: oklevéllel, virággal és a tíz éve működő képzőművészeti alkotótábor terméséből válogatott festményekkel köszönte meg óvónők, tanítónők, önkormányzati dolgozók munkáját, akik részt vettek a felújításokban: Kirchkeszner Erzsébet óvónő, volt óvodavezető; Borsodiné Vargacz Edit óvónő, óvodavezető; Varga Attiláné tanítónő, Kozákné Szent-györgyi Ilona iskolavezető; Czabainé Csada Márta körjegyző; Farkasné Varga Zsanett pályázatíró részesült elismerésben, valamint ezt az ünnepi alkalmat ragadta meg a polgármester arra is, hogy megköszönje Zsigmond Enikőnek a faluért végzett munkáját, az Ordasi Alkotótábor évtizedes szervezését.

Ezután a résztvevők átvonultak az óvodába, ahol a szalagátvágási ceremónia, az épület megáldása és megszentelése után megtekintették belülről is az elvégzett igényes felújítást.

Az épület igazi birtokosai, az ovisok pedig meglepték a vendégeket egy szép műsorral: palotást és kacsatáncot roptak az épületet zsúfolásig megtöltő, tapsoló közönség előtt.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás