Végre felszámolják a százéves utakat

Aszfalt kerül a makadám helyére

2014.08.29 21:11    |    géjé  

Akad a kalocsai régióban is olyan település, ahol a helyiek múlt század eleji technológiával készült utakon kénytelenek közlekedni. Ezekből a makadám (!) utcákból számoltak fel kettőt a közelmúltban, Öregcsertőn. A község – ahol nem volt mit konszolidálni – egyébként minden lehetőséget megragad a fejlesztésre: pályáztak térkövesítésre, fűtésrendszer-felújításra, térfigyelő kamerákra és világháborús emlékműre is. Az esélyeik jók, főleg azért, mert szinte egyedülálló módon adósság nélkül zárták az elmúlt évet, így előnyösebb pozícióból indulnak.

– A nem konszolidált települések pályázatán nyertünk tízmillió forintot, amiből két utcát tudtunk felújítani, illetve egy közteret térkövesíteni, végre a mai kornak megfelelően kialakítani – nyugtázta az elmúlt néhány hónap látványosabb beruházásai kapcsán Kis-Vén László öregcsertői polgármester. – Közben bent van még egy emlékmű-felújítási pályázatunk, amit, bízom benne, ugyancsak megnyerünk, valamint sikerült embereket felvennünk az augusztus 3-án indult Start Munkaprogramban. Velük járda- és útfelújításokat tudunk megvalósítani – magyarázta.

csertoi_buszmegallo_450

 

A két fentebb írt utca zúzott köves, makadám utca volt, de most három méteres szélességben aszfaltburkolatot kapott. Ezen felül megoldják a környékén lévő vízelvezetést és padkázást, ami nélkül ugyan meglettek volna, ám jobbnak érezték, ha addig végzik el, amíg lehetőségük nyílik rá, és nincsenek mindenféleképpen rászorulva. Most ráadásul forrást is találtak hozzá, tehát kár lett volna kihagyni a ziccert – véli Kis-Vén László. – Nem mondom, hogy égető probléma volt a vízelevezetés, de kisebb-nagyobb gondok mindig adódtak vele, ezért 2011-től az idei évig nagy hangsúlyt fektettünk az árkaink kitisztítására. Miután ez az elmúlt években, közmunkaprogramban megtörtént, most már csak rendszeresen karban kell tartani – árulta el a polgármester.

Az öregcsertői bolt előtti teret, ami kisebb helyi piacként is működik, ugyancsak befedik új térkővel. Ez a munka alighanem ezen a héten fejeződik be, tehát lehet tovább gondolkodni, hogy az elmúlt évek jól kihasznált lehetőségeit hogyan lehet tovább fokozni. Emlékeztetőül: a község sikerrel pályázott korábban egy helyi buszmegálló felújítására, vagy éppen építőanyagra, amit a járdáik újjáépítésére használtak fel. A munkákhoz tudtak venni traktor-pótkocsit, az önkormányzatnak pedig egy igazán költséghatékony biomassza kazánt – a hozzá járó ágdaráló berendezéssel együtt, sőt, futotta még egy faapríték tároló helyiség építésére is. Na, mi a siker kulcsa, még relatíve kicsiben is? A jól célba vett és precízen eltalált állami és erőműves tenderek.

– Mindezt csakis pályázat útján és a közmunka programmal tudjuk összehozni, mivel csupán önerőből nem tudnánk kivitelezni – vallotta be a polgármester, hozzátéve, hogy a megkövetelt, minimális önrészt persze mindig előteremtik, ám száz százalékban képtelenek lennének ilyen beruházásokat finanszírozni. Ezért is folyamodnak további támogatásokért. – Szeretnénk benyújtani a JETÁ-hoz egy pályázatot, ami a Polgármesteri Hivatal belső felújítására és fűtéskorszerűsítésére szánunk, de közben elbírálás alatt áll egy másik is, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságnál. Ez a hősi halottak emlékművének, valamint az előtte lévő térnek a teljes felújítását célozza meg. Van viszont egy ezeken felüli, már elnyert projektünk is: a Belügyminisztériumnál pályáztunk térfigyelő kamerarendszer kiépítésére. Nyertünk, év végéig be is fejezzük, mintegy ötmillió forintból – foglalta össze.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás