Mesterségek, kézművesek

Örömmel készített kedves alkotások

2014.03.08 10:36    |    G.E.  

A Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Martinovics utcai épületében kiállítás nyílt január 31-én a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtárral együtt megnyert TÁMOP 3.2.13 pályázat égisze alatt működő kézműves szakkörben készült alkotásokból. Az iskola előcsarnokában és a könyvtárban kiállított, különböző technikával készült tárgyak bemutatóján Gyöngyösi Imréné könyvtáros, a kiállítás rendezője köszöntötte az intézmény igazgatóhelyettesét, Kovács Józsefnét, a kulturális központ igazgatóját, Tamás Lászlót, a tárlatot megnyitó Czár János népművészt, a kézműves szakkör vezetőit: Kripta Istvánnét és Vácz Péternét, valamint a megjelent diákokat.

Tamás László bevezető beszédében összefoglalta az egy éven át működő pályázat keretében a tanórán kívüli nevelési feladatok körébe tartozó kézműves szakkör legfontosabb szempontjait. Ezek a kétkezi munka megbecsülésére törekvés, a hagyományőrzés, valamint a kreativitás és a szépérzék fejlesztése – és (mint az iskola volt tanára) korábbi tanítványai életéből vett példákkal igazolta ezek fontosságát, hasznosságát.

Czár János megnyitó beszédében többször hangsúlyozta, mennyire örül, hogy a fiatalok lelkesen vettek részt a szakkör munkájában. Felidézte gyermekkora, fiatalsága életmódját, az erős falusi közösség megtartó erejét, az ott szerzett élményeket. A fiatalok meglepetten hallgatták, talán meg is mosolyogták a múltidézést, de őszintén szurkoltam, hogy maradjon meg abból a fejekben néhány fontos, mai életünkből annyira hiányzó momentum. Gondolok itt az alkotás örömére – Czár János többször utalt a készen megvehető, könnyen elérhető tárgyakra, és arra, hogy ezeknek mennyire nincs értéke a szemünkben. A másik lényeges pont volt a közösségi élmények színtere: az a közeg, amelyben közös az öröm, a bánat, a munka és a szabadidő; amelyben érzi az ember, hogy mindenki egyaránt fontos, és tudja, a bajban sem áll egyedül.

kezmuves_dozsa_david_291Fonott, varrott, agyagból formázott, hímzett tárgyak sorakoznak a falakon, a tárlókban, a paravánokon. Örömmel készített, régi motívumokat megőrző, emlékeket idéző, kis közösségekben készült kedves alkotások. Játékok, használati- és dísztárgyak, szépséges textíliák – gyökereink megőrzésének egyik fontos formája, amitől tudjuk, honnan jövünk, hová tartozunk, miért lehetünk büszkék elődeinkre.

Mostanában egy szakkör már kivételes kincsnek tekinthető, mert kevés iskolának van lehetősége ezek működtetésére. Reméljük, ha másként nem is, egy-egy pályázat révén többször is sikerül a diákokkal megismertetni a közös munka, az együtt létrehozott alkotások örömét.

A kiállítás megnyitón közreműködő Facskó Dávid 9.G osztályos tanuló népdalokat adott elő hegedűn.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás