Országos Óvodai Tehetségnap

„A Tudás Fája Mindenkié”

2014.04.27 22:16    |    M.G.  

Március 27-én Kalocsa adott otthont az Országos Óvodai Tehetségnap nevet viselő nívós rendezvénynek. A „Színvonalas óvodai nevelés növelése” címmel kiírt TÁMOP-3.1.11.-12/2-2012-0104 azonosítójú projekt kedvezményezettje Kalocsa Város Önkormányzata volt. A programot Kalocsa Város Óvodája kiválóra akkreditált tehetségpontja szervezte meg a Városi Színházban.

Városunkban már sor került városi, illetve megyei tehetségnapra, ám a megyében országos szinten még nem került megrendezésre ez a szakmailag kiemelkedő program, így külön öröm, hogy Kalocsa lehetett a házigazda. A nap során szakmai előadásokat, valamint fiatal tehetségek bemutató előadásait láthatták az érdeklődők.

A rendezvényt Rideg László, a Bács-Kiskun megyei Közgyűlés elnökhelyettese, a Bács-Kiskun megyei Tehetségsegítő Tanács elnöke nyitotta meg, aki kiemelte az érzelmi megalapozottság fontosságát, valamint elmondta, az egyik leghangsúlyosabb dolog, hogy szeressük a gyerekeket, megadjuk nekik a lehetőséget, hogy érzelemgazdag világban nőhessenek fel. Ezeket az alapokat a szülők mellett az óvó nénik tudják megteremteni.

Török Ferenc polgármester köszöntő szavaiban szintén felhívta a figyelmet a nevelő, tehetségkutató munka fontosságára.

Elsőként Sipos Bence első osztályos tanuló lépett színpadra, aki tanítója, Papp Róbert „Ha én nekem…” című versét adta elő. A vers írója nem csupán tanító, de mindenekelőtt négy gyermek büszke édesapja, valamint rajztanár és zenész is. Elsősorban gyermekeknek szóló verseket ír, de szívesen készít tűzzománcokat, zenét szerez és dobol a zenekarában.

Ezt követően a Kunszt utcai Tagóvoda „Zöldikéinek” táncát láthattuk. A táncot az R-DANCE tánciskola táncpedagógusa, Molnár Réka állította össze. A fellépők, a cseresznye csoportba járó, 6-7 éves kislányok. A koreográfiát Varga Kíra, Istella Alíz, Kollár Nóra, Fábri Lili és Korsós Doren tanították be társaiknak. A gyermekek felkészülését segítő óvónők Bóta Zoltánné és Kovácsné Glonczlik Edit voltak. A „Gyermek volt minden óriás” és a „Dallam az élet” című dalok mosolyt csaltak az arcokra.

 

ovodai_tehetseg_nap2_460

 

Ezután „Kalocsai forgatag” címmel kalocsai gyermekjátékokat és táncokat mutattak be az Újvárosi Tagóvoda gyermekei Dudás Szilvia, a kalocsai Liszt Ferenc Művészeti Iskola pedagógusának vezetésével.

A zene ezután is folytatódott, hiszen Kapitány Áron és Kapitány Petra, a Bem utcai tagóvoda óvodásai zongorán, illetve furulyán adtak elő két dalt. A programban ekkor egy rövid szünet következett, ám a tehetség nem pihent, hiszen sakk-szimultán, illetve műhelyfoglalkozás várta a vendégeket.

A Viola utcai óvodában az elmúlt évben kezdődött a sakkoktatás Kováts Ágnes óvónő vezetésével. 2013-ban Mezei Ádám a Bács-Kiskun Megyei óvodások sakkversenyének első helyezettje lett. Az Újvárosi Óvodában immár 3 éve működik az „Ügyes Kezek” tehetségműhely, amelyben a vizuális téren tehetség-ígéretes gyermekek fejlesztése történik. Ezenkívül minikiállítást láthattunk Steiber Valentina és Sziládi Nóra alkotásaiból. Bemutatkozott az „Ugri-Bugri” program, a Csöppek, a Csillagszemek tehetségműhely is.

 

ovodai_tehetseg_nap3_460

 

A rövid szünet után Horváth Márta, a Csokonai utcai Tagóvoda óvodapedagógusának előadásában hallgathattuk meg Lia Lombardy „A festészet szerelmese” című versét. Ezt követően a Zöldfa utcai Tagóvoda óvodásai adtak elő egy dramatikus táncot a „Tavasz ébredéséről”. Ezután Szabadi Szilveszter, a Szent István Gimnázium 11. évfolyamos tanulója mutatta be prezentációját városunk épített és természeti kincseiről. Szilveszter kora gyermekkora óta imádja a természetet. Középiskolásként egyre elkötelezettebb a fenntartható fejlődés és a tudatos környezetvédelem iránt. Versenyeredményei magukért beszélnek. Négyszer jutott országos döntőbe a Curie természetismereti és környezetvédelmi versenyben, ezenkívül országos második helyezett lett a Lehoczky János komplex környezetvédelmi versenyen és hatodik a Teleki Pál földrajz-földtan országos versenyen.

Szilveszter előadását követően a Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Palánta nagycsoportosai adták elő az „István királyunk megkoronázása” címet viselő történelmi dramatikus játékot. Ez a csoport már két éve csoportbontásban foglalkozik dráma tevékenységgel, ezt magas színvonalú előadásuk is mutatta, melyet Mácsai Annamária óvodapedagógus tanított be.

 

ovodai_tehetseg_nap_287

 

Az ebédszünet után ismét felpezsdült a színpad, hiszen a Bem Apó utcai óvoda „Ugri-Bugri” csoportja következett, akik zenés produkciójukban Törpfalva lakóit keltették életre. A műsorszámot András Istvánné és Csere Mátyásné tanította be.

Ezután a Kids Klub nyelviskola mutatkozott be Szabadi Adrienn vezetésével, így láthattuk, hogyan zajlik a játékos nyelvelsajátítás az óvodában.

A következő produkció a „Balettcipő” nevet kapta. Kalocsai óvodások és kisiskolások balett bemutatóját láthattuk. A gyerekekkel Pogurelszka Okszana foglalkozik.

Ezután a Csokonai utcai Tagóvoda Nyuszi csoportja mutatta be táncát, Győri Annamária óvodapedagógus koreográfiájára.

A záró bemutató felpezsdítette a hangulatot, hiszen kalocsai néptáncokat láthattunk Farkas Éva táncpedagógus tanítványaitól, majd Illésné Koszta Kriszta és Illés Zoltán tanítványaitól. A Tehetségnapon természetesen szakmai előadások is elhangzottak, melyekről következő számunkban olvashatnak.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás