Háztűz Fajszon

Népes segítő közösség mozdult a bajba jutott családért

2020.01.19 14:40    |    sist  

Tragédiával indult az újév a fajszi Petőfi utcában. Kigyulladt és lakhatatlanná vált egy háromgyermekes család otthona. Az anyuka közösségi oldalán kért segítséget, amelyet szélesebb nyilvánosság számára a KORONAfm100 rádió karolt fel, a hír pedig estére már országos tévécsatornákhoz is eljutott. Némi öröm az ürömben, hogy azóta is számos civil magánszemély és szervezet munkálkodik azon, hogy a gyerekeknek és szülőknek legyen mit felhúzni, hiszen valamennyi értékük a tűz martaléka lett, és lakberendezési-, használati tárgyakból, eszközökből is egymást érik a felajánlások. Igaz, hosszú út vezet még oda, amire a lángok pusztításának a nyomai is elporladnak.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság esetről közzétett tájékoztatójából kiderült, hogy a fajszi önkéntes, valamint a kalocsai és a bajai hivatásos tűzoltók két vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a tüzet, és az oltási munkálatok közben két robbanásveszélyes gázpalackot is kivittek az épületből, amelyeket így nem ért veszélyes hőhatás.

 

 

nepes_fajszituz2
 

 

 

Az már a rádió online felületéről derült ki, hogy a család nehéz helyzetbe került és szívesen venne minden civil segítséget. A kétségbeesett édesanya szavai futótűzként terjedt a neten, és néhány nap alatt rengeteg bútor, ruha, háztartási gép felajánlás halmozódott fel számukra, de olyan is akadt, aki ablakokat, illetve kétkezi munkáját ajánlotta fel, hogy a család mielőbb hazatérhessen.

 

A gyűjtés egyik önkéntes koordinátora lett a kalocsai állatvédők alapítványa, amely szintén közösségi oldalán tudatta, hogy szervezetten visz ki adományokat Fajszra a városból.

 

A másik „motor”, a Szívből Kalocsáért Egyesület, élén Gyarmati-Simigh Dóra elnökkel, amelynek hivatalos online felületén most is egymást érik a kiszállításra szánt tévék, bútorok, ruhaneműk. Az első „szállítmánnyal” január 7-én reggel indultak útnak a koordinált gyűjtőakciót felkaroló Kopasz Róbert fuvarozó-szállítmányozóval, és valamennyi Szakmárról, Foktőről, Bátyáról és természetesen Kalocsáról érkezett adományt összegyűjtöttek, célba juttattak. Ezek között volt gyermek, női és férfi ruhanemű, ágyneműk, törölközők, franciaágy, sarokülő garnitúra, de a dobozos autóból kerültek elő fotelek, szőnyegek, szekrények, fogas, lámpák, állólámpa, íróasztal, iskolatáskák, tartós élelmiszercsomagok, színes tévék és más műszaki cikkek, ajtók, ablakok, kád is.

 

 

nepes_fajszituz4
 

 

 

- Nagyon köszönjük mindenkinek a család és az egyesület nevében is, hogy a jó ügy mellé állt – fordul a támogatók népes tábora felé Gyarmati-Simigh Dóra. – Amikor kint jártam, az édesapával találkoztam, mivel az anyuka éppen dolgozott. Az apa takarította a házat és dolgozott annak rendbe tételén. Nagyon hálás volt a felajánlásokért és köszönte őket – meséli a Szívből Kalocsáért Egyesület vezetője, hozzátéve, hogy elkel még a segítség a családnak, hiszen a házon elvégzendő munkálatok jelentős anyagköltséget és munkadíjat is rónak még a bajba jutott pár pénztárcájára.

 

„Most történik a nyílászárók cseréje majd a belső festés. Ha minden igaz, akkor festéket is sikerült szerezni. Az imént hívott a Tündérkéz Jótékonysági Egyesület elnöke Soltvadkertről, aki megemlítette, hogy részükre befutott a felajánlás festék terén. Így, ha minden igaz akkor minden megvan!  Munkaerő azért még elkel! Ha esetleg valaki szívesen segítene a ház körüli munkálatokban akkor keressen minket és szívesen megadjuk a család elérhetőségét!”, olvasható az egyesület január 7-i közleményében, amelyet néhány órával az adományok átadását követően posztoltak.

-sist-


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás