Nyolc fesztiválállomás, tizennyolcezer látogató

A Paks II. interaktív kamionja ősszel folytatja útját

2017.09.27 14:25   

Egymásnak adták a kilincset Paks II. interaktív kamionjában a fesztiválozók, idén nyolc rendezvényen ugyanis mintegy 18 ezren keresték fel a mobil kiállítást. A fiatalok körében felmérést is végeztek, amiből kiderült: a kérdőívet kitöltők több mint 80 százaléka szerint az atomenergia olcsó és klímabarát. A nyolc fesztiválállomáson tapasztaltakról dr. Mészáros György, a Paks II. projekttársaság igazgatósági elnöke számolt be paksi sajtótájékoztatóján szeptember 5-én.

A kiállításon, amelyet idén 50 százalékkal többen kerestek fel a korábbi nyári körúthoz képest, a látogatók interaktív táblákon, gazdagon illusztrált tájékoztató anyag segítségével ismerkedhettek meg az atomenergia békés célú felhasználásával, a Paksi Atomerőműben üzemelő négy, illetve a tervezett két új atomerőművi blokk legfontosabb jellemzőivel. A nyolc fesztiválállomáson mintegy 18 ezren tájékozódtak a Paks II. projekt jelentőségéről, társadalmi és gazdasági szerepéről – mondta dr. Mészáros György igazgatósági elnök paksi sajtótájékoztatóján.

 

meszaros1_450

 

– Az érdeklődők kisfilmek segítségével megismerhették többek között a Pakson is hamarosan megépülő VVER-1200-as reaktortípust, valamint virtuális sétát tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A kamionra látogatók részletes tájékoztatást kaptak a radioaktív hulladékok kezelésének rendjéről, gyakorlatáról és a legmodernebb nukleáris biztonsági megoldásokról is, amelyeket Paks II-nél is alkalmazni fognak.

A vendégek egy kérdőívet is kitölthettek a kiállítás megtekintése után. Az interaktív kamion kimagasló látogatószáma mellett fontos visszajelzés, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka szerint az atomenergia olcsó és klímabarát, 90 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy új információhoz jutott az interaktív kiállításon.

voltfesztival_450

 

A tájékoztató kamion 2009-ben kezdte meg országjárását, azóta Magyarország minden, ötezer főnél nagyobb lélekszámú településén járt, és több mint 270 ezer vendéget fogadott – tette hozzá Mittler István, a projekttársaság kommunikációs igazgatója. A jármű a korábbi években is feltűnt már a népszerű hazai rendezvényeken, kulturális és családi fesztiválokon. Idén a kívül-belül megújult Paks II. kamion a soproni VOLT Fesztiválon mutatkozott be, és már itt több mint háromezren keresték fel az eseményre látogatók közül. Júliusban járt Zamárdiban a Balaton Soundon, Velencén az EFOTT-on, a debreceni Campus Fesztiválon, majd begördült a mezőtúri East Festre is. Augusztusban a Sziget Fesztiválon és a Debreceni Virágkarneválon találkozhattak vele az érdeklődők, a nyár utolsó állomása pedig a Szegedi Ifjúsági Napok volt.

A jármű ősszel is folytatja útját: szeptember első napjaiban a hazai radioaktívhulladék-kezelésben fontos szerepet betöltő térségeket keresi fel: ellátogat a Pest megyei Püspökszilágyra és a környező településekre, majd a Nyugat-Mecsekbe, illetve Bátaapátiba és környékére. Ősszel a kiállítás észak-magyarországi túrába kezd, amely Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéket érinti


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás