Csaknem két év munkájának eredménye a környezetvédelmi engedély

Megugrotta az első nagy akadályt a Paks II.

2016.10.27 10:11    |    jni  


Az új atomerőművi blokkok építésének egyik komoly mérföldkövének számít a múlt hét pénteken végül zöld utat kapott környezetvédelmi engedély. Bizonyára emlékszik arra a lakossági tájékoztatósorozatra, amelyet majd’ két éven át szervezett az MVM. Nos, ennek folyománya, hogy több szakhatóság is jóváhagyta az eleve kétezer oldalas dokumentációt, ami a lakossági és szakértői kérdésekre adott válaszokkal csak tovább duzzadt. Érdekes: a szomszédos országokban is kellett „turnézni” az anyaggal.

Az új atomerőművi blokkok építésének egyik komoly mérföldkövének számít a múlt hét pénteken végül zöld utat kapott környezetvédelmi engedély. Bizonyára emlékszik arra a lakossági tájékoztatósorozatra, amelyet majd’ két éven át szervezett az MVM. Nos, ennek folyománya, hogy több szakhatóság is jóváhagyta az eleve kétezer oldalas dokumentációt, ami a lakossági és szakértői kérdésekre adott válaszokkal csak tovább duzzadt. Érdekes: a szomszédos országokban is kellett „turnézni” az anyaggal.

A Paks II. projekt megfelel az Európai Unió és Magyarország környezetvédelmi követelményeinek – mondta ki az engedélyezési folyamat illetékes hatósága, szeptember 29-én. Az MVM új atomerőmű-munkálatait előkészítő szakemberek csaknem két évig munkálkodtak azon, hogy egyszer ezt leírhassák. Az építkezés és zökkenőmentes üzemelés környezeti hatásait elemző mintegy kétezer oldalas tanulmány már 2014 decemberében rendelkezésre állt. A benyújtását hosszú tájékoztatósorozat követte (ennek egyik eleme volt például az interaktív kiállítás is, amit egy kamion rakterében rendeztek be és hordozták körbe az országban), hogy minden érintett elmondhassa a véleményét.

 

paks1_450

Érintettek alatt egyébként nem csak a magyar lakosságot, illetve például Önt kell érteni, aki ennyire közel él az erőmű tervezett helyszínéhez. Egy ilyen horderejű projekt a hazánkkal határos nemzeteket szintén foglalkoztatja: nyilván nekik is meg kell győződniük arról, hogy az atomerőmű biztonságos lesz-e. Abban nincs semmi meglepő, hogy betekintést kell engedni a szomszédos országok lakóinak, illetve szakértőinek, hiszen egy esetleges nukleáris baleset következményei nem maradnak határokon belül. Az MVM Paks II. tájékoztatórendszere tavaly, egy május 7-i, Pakson rendezett közmeghallgatáson indult be, majd zakatolt egészen a múlt hét végéig. 2015. őszén egy nemzetközi eljárás keretében összesen kilenc nagy nyilvános fórumra került sor, Horvátországban, Ausztriában, Romániában, Ukrajnában, Szlovéniában, Németországban és Szerbiában. Ezeknek a szakértői és lakossági találkozóknak persze voltak komoly kérdései is, amelyeket bele kellett foglalni a teljes, eleve kétezer oldalasnak indult dokumentációba.

paks2_450
 

Dr. Aszódi Attila, a projektért felelős kormánybiztos több mint 500 (!) írásbeli kérdést fogadott be és válaszolt meg – a projekten dolgozó szakértők segítségével és nyilván kielégítően, ha tovább gördülhetett az engedélyezési folyamat. Időközben aztán pontosítani kellett néhány műszaki megoldást is – erről a „projekttársaság” idén nyáron tájékoztatta a környezetvédelmi hatóságot. Végeredményben augusztus utolsó napjaiban került pont a nagyszabású, nemzetközi közmeghallgatási sorozatra, amely így 21 hónapig tartott. Ez idő alatt minden, az eljárásban részt vevő ország és persze hazánk lakossága elküldhette észrevételeit az MVM-nek, és az következetesen nyilvános hozzáférést biztosított a teljes dokumentációhoz (megjelentették a saját honlapjukon, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium weboldalán is).

A folyamat során számtalan észrevétel érkezett – ezekkel és a felmerült hiánypótlásokkal, kérdéses tények magyarázatával bővítve született végleges környezetvédelmi hatástanulmány, amit az engedélyezést lebonyolító Baranya Megyei Kormányhivatal szeptember 29-én hagyott jóvá, kiadva ezzel a Paks II. projekt környezetvédelmi engedélyét. Ez az építkezés szempontjából nélkülözhetetlen „ámen” szavatolja, hogy a majdani atomerőmű megfelel az Európai Unió és Magyarország minden környezetvédelmi és természetvédelmi követelményének. Az eljárás végére összességében illetékes hatóságok, vízügyi szakhatóságok, illetve nukleáris biztonsági szakhatóságok tettek pontot.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás