Vége a fesztiválszezonnak

Körútra indult a Paks II. kamion

2015.09.10 11:38   

Aki a héten a kalocsai piactéren megfordult, bizonyára örömmel látta, hogy a parkolót egy, az MVM Paks II. színeiben pompázó Scania foglalja el, ahol némi ebédszünettel reggeltől késő délutánig szívesen látták az atomenergia iránt érdeklődőket – vagy épp az attól idegenkedőket.

A tájékoztatás hiányára igazán nem panaszkodhatunk, Kalocsán szinte nem múlik el hét Paks II-ről szóló sajtótájékoztató nélkül. Szeptember 8-án 10 órakor a polgármesteri hivatal kistermében ezúttal a megújult interaktív információs kamion nyári fesztiválkörútjáról, annak tapasztalatairól, valamint a projekt aktuális állapotáról tartott beszámolót dr. Aszódi Attila, az erőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, Mittler István, az MVM Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója és dr. Bálint József polgármester társaságában.

Mint elmondták, a gyakori és alapos tájékoztatással is jelezni kívánják, hogy a beruházás során a Duna mindkét partját egyforma prioritással kívánják kezelni, s a Paksi Társadalmi Tanácsot alkotó valamennyi település érdekeit szem előtt kívánják tartani.

Kalocsai Néplap

Ezt az információáramlást szolgálta elősegíteni, főleg a fiatalok körében az az interaktív programokkal felszerelt kamion, amely a nyáron valamennyi jelentősebb – szám szerint nyolc – fesztivált végigjárta, s a héten megújulva a Búzapiac téren „horgonyzott” le. A nyáron mintegy 12.000 látogatót vonzott, akik közül több mint ezer véleményével is segítette a munkát. A kérdőívek alapján kiderült, hogy a fiatalok többsége az atomenergia és az alternatív energiaforrások együttes alkalmazását preferálná, s legnagyobb veszélynek az ország magas energiaimport-függőségét tartja, míg a legfontosabb tényezőnek a villamosenergia árát.

A kormánybiztos a turné eredményei után rátért a Paks II. projekt állapotának ismertetésére. Jelenleg a földtani kutatási program végrehajtása folyik, párhuzamosan a környezetvédelmi engedélyeztetéssel. A paksi telephelyen már jórészt végeztek a fúrásokkal, míg a telephelyen kívül különböző mélységű (200-1500 méteres) fúrások vannak folyamatban, illetve a fúrómagok kiértékelése folyik. Ezek a vizsgálatok azt szolgálják, hogy 2016 végére elkészülhessen a földtani kutatási jelentés.

Másik fontos, legtöbbeket érdeklő téma a környezetvédelem kérdése: a tájékoztatás és konzultációk hazai szakasza már lezárult, bár az engedélyeztetés még nem ért a végére. Nemzetközi egyezmények miatt az arra igényt bejelentő országok felé is hasonlóak a kötelezettségek, mint Magyarországon. 11 ország megkeresését fogadták el, itt már zajlanak a konzultációk a környezetvédelmi minisztériumokkal, illetve Horvátország, Ausztria, Románia, Ukrajna és Bajorország lakossági fórumokra is igényt tart, ezekben az országokban bevonják a lakosságot, hogy végül a hatóságok meggyőződhessenek róla, minden az elvárások szerint történik.

Kalocsai Néplap

A sajtótájékoztató után a kormánybiztos, úgy is, mint prof. dr. Aszódi Attila, a színházban mintegy kétszáz nyolcadikos és középiskolás diáknak tartott rendhagyó (atom-)fizikaórát.

Ha ezeket a sorokat péntek után olvassa, meglehet már más településen találkozik a Paks II. kamionnal, hiszen egészen december közepéig végigjárja mind a 41 tagtelepülést, míg a végül Pakson egy záró lakossági fórum keretében beáll a depóba.

A kamion „rakterében” szakemberek és reklámajándékok várják az érdeklődőket, és játékos vagy kevésbé játékos formában megismerkedhetnek az atomenergiával, továbbá kormányunk energiapolitikájával, illetve a véleményüket is kinyilváníthatják. Csak komolyan!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás