Beszélgetés dr. Kereki Ferenccel, az RHK ügyvezető igazgatójával

Folytatódik a tároló-bővítés előkészítése a paksi KKÁT-ban

2013.04.22 15:30   

A 2012-es évet a sikerek éveként értékelte dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. vezetője. Legfőként azért, mert ünnepélyes keretek között átadták rendeltetésének Bátaapátiban a kis- és közepes radioaktív hulladékok felszín alatti tárolóját. A cég vezetőjét az elmúlt évről és az idén várható feladatokról kérdeztük.

 

paks_madar_tavlat_340
A paksi kirendeltség és a KKÁT madártávlati képe

 

 

Kérem, beszéljen elsőként az elmúlt év legnagyobb sikeréről, és a Bátaapáti tárolót illető idei tervekről!

– Ez a létesítmény nagy büszkeségünk. Az RHK Kft. tizenöt évig keményen és kitartóan dolgozott azért, hogy elkészüljön a közel 68 milliárd forint értékű Nemzeti Radioaktív-hulladék-tároló Bátaapáti-ban, így december 5-én helyére kerülhetett az első kilenc hulladékos hordót tartalmazó betonkonténer. Ezekkel a hordókkal végre kezdetét vehette annak a 3000-nek a végleges helyére szállítása, amelyekben a paksi atomerőműből származó kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékot tároljuk a felszíni, ideiglenes létesítményünkben. bata_apati_240Terveink szerint idén ezeknek jó egyharmada, közel ezerháromszáz hordó kerül a föld alá. Közben, ahogy a felszíni, technológiai épületben szabadul hely, újabb 960 kis- és közepes aktivitású, tömörített szilárd radioaktív hulladékot tartalmazó hordót veszünk át az atomerőműtől. A hatékonyabb térkihasználás érdekében 2012-ben új projektet kezdtünk, ennek nyomán hamarosan megkezdődhet az új típusú, nagyobb befogadó képességű konténerek próbagyártása. További terveink megvalósításához szeptemberben ún. vizsgálati kamrát is nyitunk a föld alatt, és közben a másik kialakított kamratér nyugati oldalát is feltárjuk egy vágattal. Novembertől pedig újabb két tárolótér vágathajtása kezdődik majd. Természetesen mindeközben folyamatosan a tőlünk megszokott gondossággal, biztonságosan üzemeltettük-üzemeltetjük ezt a létesítményünket is.

A nyugat-mecseki térségben évekkel ezelőtt kutatások kezdődtek egy majdani nagyaktivitású hulladéktároló létesítése érdekében. Ezek a kutatások, főként pénzügyi okokból egy ideje abbamaradtak. Mi várható 2013-ban az RHK Kft. ezen telephelyén?

– Valóban, 2012-ben is még csupán monitoring tevékenységet végeztünk – ez, természetesen, most is folyik. Tavaly év végén azonban a hatóságok jóváhagyták a kutatási tervünket. Ennek alapján idén megkezdődnek a földtani kutatások a bodai térségben, aminek keretében a szakemberek fúrásokat is végeznek majd. Tizenkét mélyfúrást, két sekélyfúrást tervezünk, a teljes fúráshossz 11 360 m lesz, a legmélyebb fúrások 1300-1600 méter mélységig hatolnak le. Készül majd egy kutatóárok egy kilométer hosszúságban.

A hazai radioaktív-hulladék-elhelyezés fontos helyszíne Püspök-szilágy, ahol kizárólag intézményi (pl. kórházi, ipari) eredetű radioaktív hulladékot tárolnak. Milyen feladataik vannak a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tároló (RHFT) működtetése során 2013-ban?

– Tavaly 500 sugárforrást és közel 10 m3 egyéb intézményi radioaktív hulladékot fogadtunk a létesítményben, ezek válogatása és csomagolása januárban befejeződött. A biztonságnövelő programunk keretében tavaly kiemeltünk 282 régebbi hulladékos hordót, ezek tartalmának stabilizálása és átcsomagolása várhatóan áprilisban ér véget. A biztonságnövelő program következő szakaszának elvégzéséhez hamarosan együtt lesz minden szükséges hatósági engedély, és az építési engedély kiadása is folyamatban van. Szóval itt ugyancsak a terveknek megfelelően halad a munka.

Milyen feladatokat kell elvégezni Pakson, a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában idén?

–- A KKÁT-ban jelenleg 7477 kiégett üzemanyag-kazettát tárolunk biztonságos körülmények között, folyamatos ellenőrzés mellett. Idei terveink között tereprendezés és talajcsere szerepel, az újabb tároló-kamra-modulos kiépítéshez. Emellett megkezdjük az irányítástechnikai berendezések korszerűsítését, ami előreláthatólag 2015-ig tart majd. Természetesen ezek a munkálatok itt sem befolyásolják a biztonságos üzemelést.

A társaság és tevékenységének társadalmi elfogadottsága kiemelten fontos az RHK számára.

dr_kereki_ferenc_340– Cégünk – velem együtt – törekszik a jó lakossági kapcsolatokra, mert ez a térségekben zajló nyugodt szakmai munka előfeltétele. Azt gondolom, hogy a nyílt párbeszéd, amely kezdetektől az RHK Kft. alapelve, a nehézségek őszinte feltárását is jelenti, és csak így lehet fenntartani a lakosság bizalmát cégünk és tevékenységünk iránt. Az elmúlt évben is folyamatosan informáltuk a helybelieket a négy térségben, jó néhány rendezvényen is találkoztunk velük, kihasználtuk a helyi újságok, egyéb médiumok adta lehetőségeket a tájékoztatásra. Azt gondolom, hogy a jó együttműködés a tájékoztató társulásokkal, a polgármesterekkel ugyancsak hozzájárul ahhoz, hogy a helyi társadalom tudjon a munkánkról, és mi is tudjunk a helyiek véleményéről.

(Fotók: rhk.hu)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás