Évtizedek óta a térség szolgálatában

A Paksi Atomerőmű együttműködő partnere a térség településeinek

2014.09.10 14:38   

Alapítása óta tízmilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztést generált az atomerőmű környezetében az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. által 2011-ben létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány. Az erőművet befogadó térségben életminőséget, a lakosság komfortérzetét javító beruházások zajlottak.

A Paksi Atomerőmű több mint 30 éve van jelen működő létesítményként a Paks-Kalocsa-Szekszárd centrumok által meghatározott területen, mint a térség legnagyobb beruházója, gazdasági vállalkozása és munkáltatója. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. felelősséget érez környezetéért, annak állapotáért, az ott élők életminőségéért, a térség fejlődéséért, jövőjéért. Az atomerőmű több évtizede folytat egyre szélesebb körű környezeti támogató tevékenységet. A korábbi évek eredményes megoldásait megtartva és továbbfejlesztve az erőmű egy új közhasznú alapítványt hozott létre, amellyel egy koncentráltabb, átláthatóbb támogatási rendszert alkotott.

 

ordas_falunap_450
A kép az ordasi falunapon készült, a település a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány segítségével fejlesztette a rendezvényekhez szükséges infrastruktúrát.

 

Az így létrejött Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, továbbá a munkahelyteremtés. Az érintettségi körbe negyvenegy – a paksi, a kalocsai és a szekszárdi térségben fekvő – település tartozik. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. évente 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére, amelynek kuratóriuma két alkalommal hirdet pályázatot. Ennek feltételeit úgy alakították ki, hogy azok leghatékonyabban segítsék az alapító okiratban meghatározott célok elérését. Az önkormányzatok, azok társulásai, a közigazgatási területükön működő intézmények, illetve képviseletükben azok fenntartói vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el uniós pályázatok önerejéhez, az életminőség javítását, a településközösség működési feltételeinek fejlesztését szolgáló beruházásokhoz, energetika racionalizálási projektek megvalósításához.

2013-ban 62 igény érkezett a kuratóriumhoz, ebből 56 nyert el támogatást. Ebben az évben az alapítvány összességében 1,2 milliárd forint értékű fejlesztést megvalósulását segítette elő.

A 2014-es első pályázati fordulóban igen nagy volt az érdeklődés, 44 projekthez kértek a pályázók alapítványi segítséget. Az igény meghaladta az 500 millió forintot, a rendelkezésre álló keret 250 millió forint volt, ami huszonegy igény támogatását tette lehetővé. Fácánkerten az önkormányzat egy szabadtéri színpadot létesíthet a vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

Kajdacs Község Önkormányzata a község római katolikus templomának felújítását végezheti el. Boda János polgármester szavai szerint ez nagyon fontos, mert a templom műemlék épület. Azt is elmondta, hogy a kistelepülések többségének vajmi kevés esélye van az európai uniós pályázatokon való részvételre, ezért jelent számukra kivételes lehetőséget az a pályázati rendszer, amit a Paksi Atomerőmű évek óta sikerrel működtet. Egyrészt pályázati önerőt nyújt, aminek általában híján vannak a települések, másrészt kivételesen kevés, csupán 5 százalék önerőre van szükség, a pályázati rendszer pedig átlátható, kiszámítható.

Szabó Zsolt, a Bács-Kiskun megyei Ordas polgármestere büszke a takaros kisközség óvodájára, ami ennek a pályázati rendszernek köszönhetően kapott új köntöst. Több szintén Bács-Kiskun megyei település közös elhatározásból, összehangoltan pályázott a közösségi rendezvények szervezéséhez használatos infrastruktúra beszerzésére.

A kalocsai Szent Kereszt Kórházban a betegétkeztetés körülményeit kívánják javítani. Ez – mint Kalocsa polgármestere, Török Ferenc hangsúlyozta – túlmutat a város határain és az egész járást érintően javítja a betegellátás színvonalát.

A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány fennállása óta 1,7 milliárd forintot ítélt oda a pályázóknak. A megítélt támogatás közvetetten közel 11 milliárd forint fejlesztést generál az érintett térségekben.

Az alapítvány kuratóriuma idén még egy alkalommal – 2014. október 30-ig – hoz döntést a hozzá beérkezett pályázatokról. További információk megtalálhatók a www.jovonkenergiaja.hu oldalon.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás