2015-2017 az új paksi blokkok tervezésének és engedélyezésének időszaka

2015.08.13 09:35    |    Forrás: MTI  

A Paksi Atomerőmű két blokkjának alapvető, úgynevezett műszaki terveinek 2015 és 2016 során kell elkészülniük, a tervezés, engedélyezés 2015-2017-ben zajlik, a telephelyi építési munkálatok 2018-ban kezdődhetnek meg – mondta Aszódi Attila kormánybiztos az MTI-nek.

A tervezési munkát a paksi projekt fővállalkozója, a Roszatom állami konszernhez tartozó NIAEP-ASE egyesített műszaki társaság megrendelésére egy másik Roszatom-cég, a szentpétervári Atomprojekt végzi. A paksi 5. és 6. blokk megépítésére vonatkozó fővállalkozói szerződést 2014. december 9-én írta alá a magyar felelős szervezet, az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és az orosz Roszatom cégcsoporthoz tartozó NIAEP-ASE mérnökcég. A szerződés értelmében az erőmű építésének előkészítésére irányuló tevékenység 2015. január 1-jén vette kezdetét – emlékeztetett Aszódi Attila kormánybiztos.

– Ahogy a Miniszterelnökség, illetve a projekttársaság sokszor elmondta az elmúlt hónapokban, a 2015-2017 időszak a tervezés és az engedélyezés jegyében zajlik, míg a telephelyi építési munkálatok 2018-ban kezdődhetnek meg – hangsúlyozta. – Ha közelebbről vizsgáljuk a tervezési és engedélyezési ütemtervet, az alapvető, úgynevezett műszaki terveknek 2015 és 2016 során kell elkészülniük. A Paks II. projekttársaság 2015 nyarán kívánja elkészíteni és benyújtani az illetékes nukleáris biztonsági hatósághoz, az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) az előzetes biztonsági tájékoztató dokumentumot – vázolta.

Aszódi elmondta hogy a létesítési engedélyezés alapját jelentő dokumentumok, így többek között az előzetes biztonsági jelentés az orosz fővállalkozó és alvállalkozói munkájának eredményeként 2016 őszére készülhetnek el, ekkor nyújthatják be azokat az OAH-hoz. A részletes kiviteli tervek elkészítése ezt követően lesz aktuális. – Tekintettel a szükséges tervek nagy számára, a tervezési tevékenység sok elemzés, részterv elkészítését fogja magába foglalni, melyek határidőre és megfelelő minőségben történő elkészítése az orosz fővállalkozó feladata – húzta alá.

A magyar-orosz államközi szerződés értelmében az orosz állam az atomerőmű megépítésének 80 százalékára maximum 10 milliárd eurós hitelkeretet bocsát rendelkezésre, melyhez a magyar fél 20 százalék önrészt biztosít. A fővállalkozói szerződés értelmében az orosz NIAEP az Oroszországból és más országokból, többek között az Európai Unió és Magyarország területéről kiválasztásra kerülő alvállalkozóival egy kulcsrakész erőművet épít majd meg. Az új blokkok kereskedelmi üzeme a magyar üzemeltető szervezet számára történő átadásukat követően 2025-től, illetve 2026-tól tervezett. A magyar és az orosz kormány megállapodása alapján két VVER-1200 típusú reaktorral felszerelt atomerőműblokk épül Pakson.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás