A Paksi Társadalmi Tanács üléséről

Milliárdos támogatás, tervezőre váró híd, felkarolt reptér

2016.02.05 12:00    |    -vis-  

A Kalocsai Néplap hasábjain is olvashatott arról, hogy tavaly júniusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Süli János paksi polgármester elnökségével megalakult a Paksi Társadalmi Tanács. A tanács tagságát az atomerőmű húsz kilométeres körzetében lévő negyvenegy település önkormányzatainak vezetői és azok országgyűlési képviselői alkotják. A szervezet január 19-én tartotta legutóbbi ülését, amelyről Font Sándor országgyűlési képviselőtől kaptunk részletes tájékoztatást. Írásunkban a politikus által elmondottak alapján, az ő szavaival összegezzük a fejleményeket.

Paks 2: minden az eredeti elképzelések szerint halad

„A Paks 2 projekt előkészítése kapcsán országos híradásokban is hallható, hogy az Európai Unió újabb kifogásokat talált a mellé a négy korábbi felvetés mellé, amelyekre Magyarország már megnyugtató és elfogadott válaszokat adott. Az aktuális kérelem felénk, hogy tisztázzuk annak körülményeit, amikor egy uniós ország beruházási szerződést köt egy nem uniós országgal. Jelen esetben az Orosz Köztársasággal és a Rosz-atommal kötött szerződésről beszélünk, amelynek kapcsán azt boncolgatják, hogy ilyenkor a versenyzés lehetősége a nyugat-európai befektetőknek megteremtődik-e, kell, vagy nem kell közbeszereztetni, stb.

Egyértelműen látjuk, hogy minden az EU-szabályok szerint történik. Véleményünk szerint ez a vita sem zárulhat másképp, minthogy az EU elismeri, hogy erre joga van Magyarországnak. Ugyanakkor az EU egy érdekes dolgot is jelzett! Teljes egészében el kell választani a Paks 1 rendszerét fizikailag és szervezeti felépítés tekintetében a majdan épülő és ezt lebonyolító Paks 2 szervezeti rendszerétől. Értjük ennek a logikáját, mivel amikor majdan a Paks 2 termeli azt az áramot, ami olcsóbb lesz, mint a más erőművek által termelt áram, azt szeretnék, hogy ne csak a magyar állam tulajdonában lévő MVM Magyar Villamos Művek társaság vásárolhassa meg, hanem engedjük meg, hogy az Európai Unióból bárki vételezhessen ebből a kvázi olcsó áramból.

Mindez azonban semmilyen módon nem veszélyezteti, és nem is hátráltatja a Paks 2 építkezésének a rendszerét, ami nagyon fontos hír.”

Örök sláger, a híd

Kalocsai Néplap

„Egy fokkal előrébb léptünk. Döntés előtt áll, hogy ki lesz a tervezője ennek a fontos beruházásnak. Februárra várhatóan ez megtörténik, és ekkor kezdődhet is a munka.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Foktő-Dunaszentgyörgy közötti vonalon épül majd meg a híd. Mindenki ezt a variációt támogatja a felmerültek közül.

Ez egy nyomvonalakkal és felvezető részekkel együtt 23 kilométeres beruházás lesz. Még mindig nem dőlt el, hogy vasút legyen-e rajta. Az, hogy kétszer egysávos, széles, kerékpárúttal megtámogatott híd legyen, az nem kérdés. Az viszont, hogy vasúti kapcsolatra szükség van-e, még elemzés alatt áll. Erről idővel kormánydöntés fog születni.

Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy a híd leglényegesebb kritériuma a hídnyílás, vagy a hajózhatóság miatt kétszer 120 méteres, vagy egyszer 180 méteres ív lehet. A további részletekről a tervezők fognak dönteni. Ennek kapcsán elhangzott, hogy elképzelhető, hogy a tervezési idő a kihasználható 16 hónapnál rövidebb lesz, amennyivel viszont rövidül a tervezés, nem kizárt, hogy kitolódik a kivitelezés ideje.

Összességében tehát tarthatónak látszik az előzetes ütemezés, amit pedig külön szeretnék aláhúzni, hogy Lázár János szinte tényként, tárgyszerűen beszélt a hídról – megerősítve annak bizonyosságát.”

Kalocsai Néplap

Tanulmány a reptér bekapcsolásának lehetőségéről

„Arra, hogy a Kalocsa melletti reptér bevonása hogyan történhet meg a Paks 2. projektbe, egyelőre semmilyen anyag nem készült. Éppen ezért egy, az ülésen elhangzott polgármesteri felvetést követően Lázár János miniszter úr kérte, hogy kezdje meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a reptér kihasználási lehetőségek megvizsgálását és készüljön el az erre koncentráló dokumentum.

Van egy kiterjedt, lebetonozott terület ugyanis, ami szükség esetén ismételten repülésre alkalmassá tehető, viszont, ha nem szeretnék erre alkalmassá tenni, logisztikai raktárbázisnak is tökéletes. Véleményünk szerint nem érdemes a Paks 2. környékére ilyen létesítménybe beruházni, amikor van már egy olyan, e célra kitűnően alkalmas terület, amelyet csak fel kell frissíteni, hogy nagytömegű építőanyagok tárolására és onnan tíz kilométeres távolságra történő átdeponálására alkalmas legyen. Ehhez persze ismét elengedhetetlen annak a bizonyos hídnak a megléte.”

Amiről eddig nem beszéltünk: a pénz

„Van egy pénzösszeg, amely tavaly 720 millió forint volt. Ebből a tanács negyvenegy települése részesülhetett, helyi fejlesztésekre benyújtott pályázati kérelem alapján.

Lázár miniszter úr jelezte, hogy ez az összeg az idén már egymilliárd forintra fog emelkedni, és többek között az arányosság, szükségszerűség, igazságosság kérdéskörét feszegetve különféle javaslatok születtek, hogy milyen feltételekkel, hogyan kerülhet lehívásra és felhasználásra az egyes településeken”.

Dióhéjban ezen témákat emelte ki Font Sándor a Paksi Társadalmi Tanács múlt heti ülésén felmerültek sorából, mint Kalocsa és környéke számára legizgalmasabb és legfontosabb területeket.

Kérdésünkre elmondta, hogy negyedévente szokott összeülni a szervezet, azonban ebben a pillanatban nincsen rögzített dátuma a következő találkozónak. Lázár János ugyanis ragaszkodik hozzá, hogy személyesen jelen legyen valamennyi tanácskozáson, így a miniszter teendőihez igazítva, általában két-három héttel a következő összejövetel előtt értesítik a tagságot az időpontról.

Több is lehet a milliárd!

Annak a bizonyos milliárdos keretnek a kezelésére egy új szervezeti egység jön létre Paks Város Önkormányzatán, amelyet a kormányzat tart fent, öt fővel – egészültek ki az elmondottak dr. Bálint József kalocsai polgármester által a képviselő-testület január 21-i ülésén. A szóban forgó szervezet fogadja majd be az egyes települések által összeállított pályázati igényeket.

Arról még nem született döntés, hogy félévente 500-500 millió forintot „pályáztatnak ki”, vagy egy „fordulóban” lesz lehívható a milliárdos forrás.

Amit viszont tényként jelentett be Kalocsa első embere, hogy ezt az összeget nem a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány fogja szétosztani, hiszen az a szerv nem a Paks 2 projekthez tartozik, ahogyan a Társadalmi Ellenőrző, Információs és Térségfejlesztési Társulás sem.

Lázár hozzátette, hogy a milliárdos keret ésszerű elvek alátámasztásával, szükség esetén megtoldható plusztámogatással – mondta dr. Bálint József.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás