Emlékezés dr. Márkus Ferenc fűszerpaprika nemesítőre

2014.04.14 00:12    |    Gábor Erika  

Néhány hete született meg az illetékes bizottság döntése arról, hogy a kalocsai fűszerpaprikát hungarikumnak nyilvánították. Bár a városi könyvtár rendezvényének ötlete korábban született, mégis, ettől különös hangsúlyt kapott a világhírű fűszernövény nemesítőjére, kutatójára való március 6-i emlékezés.

 

dr_markus_ferenc_212

 

– Minden város arra törekszik, hogy más, hogy több legyen, mint a többi település – mondta az eseményt megnyitó Simon Zoltán alpolgármester. – Kalocsa nagyon szerencsés, mert az érsekség, a fűszerpaprika és a népművészet révén egy ismert város. Ám mindehhez elhivatott, kiemelkedő képességekkel rendelkező emberek is kellenek, mint például dr. Márkus Ferenc (képünkön), aki tevékenységével nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy Kalocsának ilyen neves fűszernövénye lehet. Huszonöt éven át kutatta a magtól a növényig a paprika termesztésének titkait, fajtákat nemesített, az élete volt ez a munka. Ahhoz, hogy a kalocsai paprikából hungarikum lehetett, az ő munkássága is jelentős mértékben hozzájárult.

A homokmégyi születésű – 1935. október 11. – neves szakember az elemi iskolát szülőfalujában, a középiskolát Kecskeméten és Baján végezte, felsőfokú képzettséget Gödöllőn szerzett. 1959-ben kapta meg mezőgazdasági mérnöki, majd 1960-ban növénynemesítő szakmérnöki diplomáját. 1961-ben a gödöllői egyetem doktori címét, 1981-ben a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusi tudományos fokozatát szerezte meg. 1961-től pályafutása végéig Kalocsán munkálkodott, az idők során többször átszervezett, különböző néven és formában működő paprikakutató intézetben, melynek 1994-től első számú vezetője volt. 2003. október 28-án hunyt el.

markus_ferenc_est_340

 

 

 

Az emlékesten korábbi munkatársa és barátja, dr. Kapitány József nyugalmazott igazgató méltatta dr. Márkus Ferenc kiemelkedően magas színvonalú, sikerekben gazdag életútját. Többször hangsúlyozta a nagyszerű szakember hallatlan munkabírását, elhivatottságát, a paprikatermesztés érdekében szerzett, elévülhetetlen érdemeit. Dr. Márkus Ferenc 74 tudományos dolgozatot publikált szakmai folyóiratokban, és 49 cikkben népszerűsítette a fűszernövényt. Neki is köszönhető, hogy hazánkban csak magyar paprikafajtákat termesztenek. Négy szakkönyvben működött közre társszerzőként, a legjelentősebb a
„Fűszerpaprika termesztése és feldolgozása” című, 2001-ben megjelent kötet. Tizenhat államilag elismert paprikafajtát nemesített, 9 fajtának társnemesítője volt. Nevéhez fűződik a vetőmag előállítás sikertörténete is, állandóan újra és még többre törekedett. A fűszerpaprika termesztés és feldolgozás „aranykorának” nevezte dr. Kapitány József az 1970–1995 közötti évtizedeket, amikor megszülettek az új, korszerű, ellenálló fajtatípusok, rengeteget javult a termesztés és feldolgozás színvonala. 1996–2010 a hibrid és rezisztens fajták megjelenésének időszakaként vonult be az ágazat történetébe.

A kalocsai paprikanemesítés kiemelkedő alakjának munkáját a helyi szint mellett országosan is elismerték. Kitüntetések és magas tisztségek betöltése jelezték megbecsülését. Elnökségi tagja volt az Országos Fűszerpaprika Terméktanácsnak, a Vetőmag Szövetség és Terméktanácsnak. Részt vett a Szegedi Akadémiai Bizottság Kertészeti Munkabizottságának, később a MTA Növénynemesítő Bizottságának munkájában. 2002-ben címzetes főiskolai tanári kinevezést, 2004-ben (posztumusz) MTA doktori címet kapott. Bács-Kiskun Megye Tudományos Díjával, Mathiász János Díjjal, Településfejlesztésért Díjjal és Fleischmann-díjjal is elismerték munkásságát.

– Márkus Ferenc számára a kutatómunka szolgálat és küldetés volt. Szakmáját rajongásig szerető, azt hittel művelő ember volt. Kitűnő érzékkel vette észre a lehetőségeket, fáradhatatlanul tökéletesítette a felfedezéseit. Boldog vagyok, hogy mellette dolgozhattam – zárta emlékező szavait dr. Kapitány József, majd archív képek vetítésével is segítette a sikeres életút jelentősebb állomásainak megismerését.

 

markus_ferenc_est2_300

 

A városi könyvtár második emeleti előadótermét megtöltötték a barátok, ismerősök, szakmabeliek. A dr. Márkus Ferenc pályáját bemutató, előtte tisztelgő előadás mellett meglepetés is várt a közönségre: a család két fiatal, tehetséges zeneművész tagja: Jámbor Anna (hegedű) és Jámbor Janka (cselló) Beethoven C-dúr hegedű-cselló duóját adta elő nagy sikert aratva.

A szervezők még egy meglepetéssel készültek: az előadás végén paprikás kalács és egy pohár bor mellett folytathatták a beszélgetést az egymást örömmel felfedező ismerősök.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás