
Azért nem lett hungarikum, mert még nem ismert
Reklámozni kell a paprikás kácsit
2017.04.13 11:39 | -r-s
Kalocsának már van két hungarikuma, de a harmadik ilyen cím megszerzéséig még évek munkája van hátra. A paprika és a népművészet már felkerült a listára, most az édes „paprikás kácsin” a sor. Ezen viszont nem csak a helyi értéktárnak kell dolgoznia, véli annak vezetője.
– Azt szoktam mondani, hogy két és fél hungarikumunk van, mert a paprikás kácsit legutóbb visszautasította a Hungarikum Bizottság, azzal, hogy még nem annyira ismert. Igazi kuriózum, nem csak Magyarországon, hanem a teljes európai kulináris kínálatban – érvelt a paprikás, mégis édes desszert mellett Romsics Imre. A Viski Károly Múzeum igazgatója, mint a Kalocsai Települési Értéktár elnöke szeretné, ha egyszer felkerülne a sütemény a magyar különlegességek listájára. – Ilyen nincs még egy a világon, ezért mindenféle fórumra visszük magunkkal – mondta, hangsúlyozva, hogy így próbálják felfuttatni a kalocsai sajátosság hírét, hátha gyorsabban utat talál a bírálókhoz.

A Városi Galériában most is látható fotókiállításon, amelyet Romsics nyitott meg, sorakoznak a helyi kuriózumok. A tárlatot az első lépésnek tekinti a múzeumigazgató, amit egy helyi jellegzetességnek meg kell tennie a hungarikummá válás útján. Őt igazolja, hogy a magyar értékeket tartalmazó országos listára a kalocsai paprikát és a népművészetet (ezen belül, a pingálást, hímzést, írást) hasonló népszerűsítés után sikerült feljegyeztetni, még 2014-ben. A kalocsaiak által javasolt helyi értékek között már akkor is ott volt a kácsi, csak a fenti okokból nem vették fel a hungarikumok közé – egyelőre.
– Most ez a feladatunk, de nem csak nekünk, hanem a kalocsaiaknak is: amerre járunk a világban, reklámozzuk az édes paprikás kácsit! Ha eltelik 2-3 év, újra felterjesztjük a Hungarikum Bizottság elé – ígérte.
Régiónk jellegzetes süteményét a gasztroblogokon eleve „kalocsai” jelzővel látják el, mivel valóban csak ebben az országrészben számít hagyományosnak. A város környékén lévő szállások étkezéseinek teljesen szokványos eleme, mind a mai napig. A Viski Károly Múzeum igazgatójának korábbi kutatásaiból világosan látszik, hogy már a 20. század elején rendszeresen asztalra került: főleg a tartalmasabb leveseket követte a családi ebédeknél. Jó eséllyel lehet megkedveltetni azokkal a vendégekkel is, akik nem szoktak még hozzá ehhez az ízvilághoz, ugyanis jellemzően „pikáns lekváros” élményként írják le, amikor először megkóstolják.
A környék hírei
A szegregált terület integrációja
" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...
Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason
Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...
Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton
Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...
Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...
Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet
Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...
Új fasorok, fák díszítik Kalocsát
„A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...
Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban
Antidiszkriminációs programok Kalocsa város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...
In memoriam Szallár Károly (1951-2021)
Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...
Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség
Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...