Húszéves a pacalpörkölt-főző verseny Gyimesi József emlékére

Dunapataj ünnepe – Pataji Ősz 2017

2018.01.04 19:03    |    S.T.  

Ünneplőbe öltözött Dunapataj az elmúlt hétvégén – köszönhetően a szorgos munkáskezeknek és a jó ízléssel megáldott ötleteknek. A mezőgazdasági betakarítás terményei hangulatos díszekké váltak, jelezve, hogy eljött az ősz, s vele együtt a nagybetűs Pataji Ősz, ami még nyárias időjárással köszöntötte a falu lakóit. A Dunapataj Nagyközség Önkormányzata által rendezett falunap ezúttal is az iskola, a sportpályák és a Kodály Zoltán Művelődési Ház impozáns épülete környékén zajlott. De nemcsak az ízléses díszítések, hanem a felújított terek, épületek is megadták már az alaphangulatot az ünnepnek. A felújított épületek és terek közül méreteivel is kiemelkedik a legújabb és egyben leglátványosabb: az élőfüves sportpálya zöld gyepe és szép környezete, a lelátók, a világítás berendezései, az új kerítések és térelválasztók.

A háromnapos Pataji Ősz nyitónapján szokás szerint kiállítást és koncertet látogathatnak az érdeklődők. Ez most sem volt másképp, azonban némi pacal már ekkor is keveredett a programba. A falunapok nyitányaként, a pacalpörkölt-főző verseny előestéjén a Pataji Múzeumban „Pataji pacal” néven kiállítást rendeztek a verseny elmúlt húsz évének képeiből. Az egykori unitárius templom falain megelevenednek a korábbi pacalfőző versenyek pillanatai: a főzés és a zsűrizés nehéz munkája, a díjátadások örömteli percei és természetesen maga a pacal különféle formában. Külön említést érdemelnek a Gyimesi család pacafőzéssel kapcsolatos családi fényképei, ezek a pacalpörkölt hőskorába, az 1960-as évekbe visznek vissza bennünket. Kiállították Gyimesi József hentes és mészáros taglóját is, amit a Gyimesi család Kollár Gyula dunapataji üzletvezetőnek ajándékozott. E napon megtekinthető volt a pacalfőző verseny különdíja, egy kalocsai mintás tálkészlet, amit minden évben az arra érdemesült vehet át Gyimesi család képviselőjétől, Gyimesi Dömötörtől.

A kiállításon Schill Tamás múzeumvezető köszöntötte a vendégeket, majd emlékeztetett arra, hogy a dunapataji pacalpörkölt-főzés hagyománya nemzeti értékként van elismerve és szerepel a dunapataji, illetve a Bács-Kiskun megyei Értéktárban. Ezért a hivatalos, kultúrtörténeti jelentőségű elismerés megszerzéséért Gyimesi József (1921–1991), a Patajiak Köre, a pataji pacalpörkölt főzők és helyi vállalkozók mellett a Dusnoki Csaba vezette képviselő-testület is jelentős lépéseket tett. A kiállítást Bévárdi Pál, a Patajiak Köre elnöke nyitotta meg, beszédében felidézte a pataji pacal, a pacalfőző versenyek történetét és a pacalpörkölt főzés kultúrájáért tett pataji erőfeszítéseket. A megnyitót Szabó Sándor tárogatójátéka, valamint a Pataj Televízió az első pacalfőző versenyről készült filmes összeállítása tette színesebbé. Az est folyamán „Egy hangulat” címmel a Dunapataji Zenebarátok Együttesének vidám zenés műsorát hallhatta a közönség a Művelődési Házban.

A szombat igazi, hamisítatlan falunappal köszöntötte a patajiakat és vendégeiket. A programok sorát az általános iskolások tornabemutatója nyitotta, majd a gyerekek közlekedési versenyen, arcfestésen, kézműves foglalkozásokon vehettek részt. A Pataji Múzeumban „A pataji pacal” kiállítás mellett egy 15. századi harcos lovag páncélzatát lehetett megtekinteni Madarász László jóvoltából, s akinek kedve volt, a múzeum udvarán ősmagyar íjakat is kipróbálhatott.

A Pataji Ősz egyik központi eseménye az ünnepélyes megnyitó, amelyen megszólalnak az idelátogató prominens vendégek és a települési kitüntetéseket is átadják. A Magyar Honvédség Központi Zenekarának ünnepi műsora vezette fel a megnyitó beszédeket.

patajiosz1_450
 

A Pataji Ősz falunapon elsőként Dusnoki Csaba polgármester köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, hogy húsz év egy rendezvény életében meghatározó, továbbá, hogy az ünnepek a számadást követően kellenek ahhoz, hogy erőt merítsünk az új feladatainkhoz, a jövő küzdelmeihez, az új kihívásokhoz. A polgármester a falunappal és a pacalfőző versennyel kapcsolatban megjegyezte, hogy Dunapatajnak egy nemzeti értéket, a pacalpörkölt főzés hagyományát adta. Kiemelte a település életét meghatározó fejlesztéseket, továbbá el is árulta a siker receptjét: „A mai kor sikerének a kulcsa az összefogás, együttműködés, tisztelet, falunk iránti alázat, ez mindennek az alapja, így Dunapatajnak is. A falunapok egyik célja pedig az, hogy erősödjenek a régi barátságok, újak szülessenek önmagunkért és a településünkért.”

A polgármester után Font Sándor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte a vendégeket, méltatta az eddigi településfejlesztési munkát és kiemelte az elmúlt évek és a közeljövő fejlesztéseit, főleg a Szelidi-tóval kapcsolatos turisztikai lehetőségeket.

Ezt követően Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a vendégeket, megköszönte a rendvédelmi dolgozók és családjuk munkáját és kiemelte a sporttal kapcsolatos sikeres dunapataji fejlesztéseket.

Hoffmann Imre vezérőrnagy, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára köszöntőjében a közfoglalkoztatottak munkáját és a közfoglalkoztatásban elért pataji eredményeket emelte ki.

Dunapataj Nagyközség képviselő testülete és a Dunapatajért Közalapítvány által szervezett „Pataj város szép helyön van” című fotópályázatot az Alapítvány elnöke, Csókásné Pavelkó Gizella értékelte és adta át a munkákért szóló elismerést: Buzás Renáta, Kun László és Tamási Szabolcs részére oklevelet, Kovács Árpád és Szabó László részére pedig emlékplakettet.

Prof. Dr. Kiss László alkotmánybíró, a pacalpörkölt-főző verseny zsűri elnöke már régóta gyakori vendég Dunapatajon, és mindig vidám perceket okoz sajátos humorával előadott beszédével a közönségnek a pacafőző fesztiválon. Ez idén sem volt másként: a falunap köszöntése után a pacalételekről szóló beszédében „pacalpörkölt-pártiságát” erősítette meg egy kis történettel.

A települési kitüntetések átadása előtt dr. Botykai János jegyző számokkal érzékeltette a díszpolgári és Dunapataj Nagyközségért kitüntetések történetét. Ezután Dusnoki Csaba polgármester felolvasta a képviselő-testület határozatát és átadta a Dunapataj díszpolgára kitüntető címet Zászlós Tibornak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnökének a nagyközség fejlődéséért, a településen élő emberek boldogulásáért kifejtett áldozatos tevékenységéért, a mezőgazdaságban az értékteremtő szakmai munkásság elismeréséért, továbbá a vidékfejlesztés terén végzett támogató munkájáért.

 

patajiosz2_450

Dunapataj Nagyközségért címet adott át a polgármester a Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesületnek a több mint három és fél évtizede folytatott magyar népdalkincs ápolása, őrzése és megismertetése terén végzett áldozatos tevékenységéért, a színvonalas közösségi műsorokért, a település kulturális életének színesítéséért. A díjat Thiesz Zoltán, az egyesület elnöke és Szűcsné Török Ilona művészeti vezető vette át.

 

patajiosz3_450

Ugyancsak Dunapataj Nagyközségért címet adott át a polgármester a Dunapataji Sporthorgász Egyesület részére a Szelidi-tó fenntartásában, működtetésében végzett több mint hat évtizedes közreműködésért, az üdülőtelep ismertségének növelésében betöltött tevékenységért, a nagyközségért végzett közösségi munkáért. A díjat az egyesület vezetősége vette át.

A huszadik pacalpörkölt főző versenyre az átlagosnál többen neveztek: összesen 36 nevezés történt. A verseny szervezési feladatait két évtizede az „ötletgazda”, a Patajiak Köre Egyesület végzi a helyi önkormányzattal összefogva. Az eredményhirdetésnél dr. Kiss László alkotmánybíró, a zsűri elnöke köszöntötte a vendégeket és humoros történettel vezette föl a várva várt eredményhirdetést. A huszadik versenyhez különleges ajándékok is tartoztak, amelyek közül kiemelhető a Fókusz Takarék ajándéka minden pacalfőzőnek. Ahogy a legelső pacalfőző versenyen, a huszadikon is a dobogós helyezettek bajai kézműves Szwoboda-bográcsot vihettek haza.

patajiosz4_450
 

Az eredmények a következők lettek: a legszebb főzőhely címet a Csipet-csapat vehette át, a Gyimesi család különdíját az első helyezett ifj. Csókás András kapta meg. A Szentkirályi Baráti Társaság különdíját Pintér László vehette át, mivel minden egyes pacalpörkölt-főző versenyen ott volt, s a húsz év alatt többször is eredményesen szerepelt. A Gyimesi József emlékére megrendezett XX. pacalfőző verseny dobogósai: I. ifj. Csókás András, II. Csepregi Bálint, III. Müller Attila.

A jó hangulat nem hagyott alább, amelyről a meghívott előadók gondoskodtak, s a színpad előtt teltházas közönség élvezte a produkciókat. Érezhetően ugyancsak remek hangulat volt a baráti társaságok által felállított sátraknál, ahol a komoly, több órás pacalpörkölt főzés fáradalmait pihenték ki felszabadultan a versenyzők és segítőik.

A vasárnapot már ki-ki sporttal vagy pihenéssel töltötte. Természetesen elmaradhatatlan volt az ökumenikus istentisztelet, amelyre ezúttal a református templomban került sor.

A Pataji Ősz 2017 rendezvényt a számos helybeli magánszemély és cégen kívül a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány is támogatta.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás