Közelebb hozni a történelmet

Pataji Gyásznap 2015

2015.06.25 12:59    |    S. T.  

A hagyományokhoz hűen, méltóságteljes körülmények között zajlott az elmúlt vasárnap Dunapataj Nagyközség Önkormányzata hivatalos megemlékező ünnepsége a dunapataji Közös temetőben, az 1919-es áldozatok tömegsírjánál, a hősi halált halt dunapatajiak emlékművénél. A nemzeti színű, illetve dunapataji címeres zászlókra ilyenkor mindig fekete színű szalag is kerül, hiszen a tömegsírban 40 dunapataji fekszik.

A Dunapataj és Harta között a vörös különítményesek és a patajiakból, valamint a környékbeliekből szerveződött fölkelő csapatok között 1919. június 23-án lezajlott „Dunapataji Csata”, majd az ezt követő vörösterror összesen 64 halálos áldozatot követeltek a községtől. Jellemző az adott időszakra, hogy csak harmadukat tudták (több esetben megalázó körülmények és eljárások közepette) családi sírhelyben eltemetni. Az áldozatokról való megemlékezés Dunapatajon 1997 óta hivatalos formában, az úgynevezett Pataji Gyásznap keretében történik.

Kalocsai Néplap

A Himnusz hangjai után Szilasi Márton Ady Endre versét mondta el, felkészítő tanára Szabó László volt. A megemlékező ünnepségek méltóságát évek óta a Tikász Mihály Kamarakórus többszólamú énekei emelik, Ujváriné Nikolovics Mária művészeti vezető segítségével.

Az 1919-es eseményektől már majdnem egy kerek évszázad, pontosabban 96 év választ el bennünket. Szemtanúk hiányában a 19-es események föltárása és értékelése nagyon nehéz lenne a megmaradt korabeli dokumentumok elemzése nélkül. Az 1919-es Magyarország fő történelmi eseményei már viszonylag jól ismertek, ezért fontos szerep jut a mikrotör-ténelem kutatásának, egy-egy település apró történelmi mozzanatai kutatásának. E kutatásban, a történelem jobb megértésében tudnak segíteni a korabeli dokumentumok. A megemlékező ünnepségen beszédet mondott Magyar Endre történész-levéltáros (képünkön), aki több mint három éve foglalkozik korabeli dokumentumokkal – közöttük dunapataji anyagokkal is. Magyar Endre kutatási eredményeiből villantott fel pár eseményt és élettörténetet. Ezek a történetek, amiket csak igen aprólékos és körültekintő munkával, sokszor nagy szerencsével tud a szakember föltárni, rávilágítanak a nagy történelmi vonulatok mögött húzódó emberi sorsokra, egyes cselekmények hátterére, mozgatórugóira. Tanulságos volt hallani ezeket a történeteket, hiszen közelebb hozzák és szinte kézzelfoghatóvá teszik a történelmet.

A beszéd után nagytiszteletű Nagy Dávid református lelkész áldást mondott, majd főtisztelendő Csorba József tiszteletes imára szólította a megjelenteket. A megemlékezés a hagyományok szerint koszorúzással ért véget.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás