Dunapatajon minősültek tánccsoportjaink

Főszerepben: a megőrzött hagyományok

2016.04.27 09:06    |    -s-n (Fotó: Deák Gyula)  

Korábban megírtuk, hogy április 18. hamisítatlan néptánc-ünnep lesz Dunapatajon, amelynek a Kodály Zoltán Művelődési Ház ad otthont és több mint tíz helyi és környékből érkező hagyományőrző csoport méri majd össze a tudását neves zsűri előtt. Örömmel jelenthetjük, hogy a minősítő program sem a nézőknek, sem az ítészeknek nem okozott csalódást. Lássuk az eredményeket!

A Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezésében, a Hagyományok Házának támogatásával a Hagyományőrző Együttesek Országos Minősítőjét 2016-ban három helyszínen rendezik meg. A múlt szombati duna-pataji eseményt egy veresegyházi és egy kapuvári követi, amelyen nyolc, illetve tíz csoport lép majd színpadra. A sorozatindító program vonultatta fel tehát a legtöbb csoportot – szám szerint tizenegyet.

Közülük kiválóan minősült: a Hőgyészi Székely-kör Ifjúsági Táncegyüttes, a Bátaszék Felvidéki Néptánc Egyesület, a Kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes, a Szili Hagyományőrző Néptánc-együttes, a Szakmár Malomér Táncegyüttes, valamint a Nemesnádudvari Német Nemzetiségi Hagyományőrző Együttes.

Kalocsai Néplap

Minősült cím büszke birtokosává vált a Kalocsai Hagyományőrző Együttes, a Garai Székely-kör Ifjúsági Táncegyüttes, a Bogyiszlói Hagyományőrző Együttes, az Uszódi Hagyományőrző Együttes és a Miske-Drágszél Hagyományőrző Együttes.

– Ez egy megmérettetés, amelyből mindenki megtudhatja, hogy milyen szinten áll a tudása, ami, ha kritikus is, de mindenképpen iránymutató szakmai visszajelzés. A zsűri ennek szellemében, segítő szándékkal véleményezett – világított rá az esemény eszenciájára Kishegyi Simon szervező, több fellépett csoport művészeti vezetője és koreográfusa, majd bemutatta a bizottságban helyet foglaló szaktekintélyeket. – Itt volt Sztanó Hédi, a Duna Televízió munkatársa, aki az Állami Népi Együttes táncosa volt. Dobos Bea táncos és a viseletek szakavatottja is a zsűri soraiban foglalt helyet, csakúgy, mint Busai Norbert táncpedagógus, illetve Varga Zoltán elismert koreográfus, nem beszélve a Kossuth-díjas Eredics Gáborról, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene tanszakának oktatója – sorolta a neveket Kishegyi Simon, majd a fellépők teljesítményét összegezte. – Fantasztikus programot láthattunk! Minden együttes a tőle telhető maximumot nyújtotta és mind a délelőtti, mind a délutáni programról elmondható, hogy komoly, jól felkészített társaságok váltották egymást a színpadon. Elismerés illeti az őket kísérő zenekarokat is, akik együtt éltek és lélegeztek a táncosokkal – méltatta a produkciókat a szervező, aki a patajiakról és a rendezvény lebonyolításában közreműködő iskoláról, művelődési házról és a konyháról is szuperlatívuszokban beszélt.

Hozzátette, hogy külön öröm volt látni, hogy a szombat délelőtti kezdés ellenére már akkor háromnegyed ház előtt folytak az előadások, délutánra pedig csordultig telt a rendezvényt befogadó intézmény előadótermének nézőtere.

De miben is áll ennek a megmérettetésnek a valódi lényege – merül fel a kérdés, látva, hogy az érettebb korúak mellett fiatalok is szép számmal léptek színpadra Duna-patajon?

– A legfontosabb, hogy ők is a magukénak érezzék azt a hagyományvilágot, amit feldolgoznak – így Kishegyi Simon, aki maga is elismert koreográfus. – Több archív anyagot kell velük nézetni, és többet kellene, hogy találkozzanak az idősebb táncosokkal, hogy a magukévá tehessék az ő megjelenésüket, stílusukat, amit egyébként a zsűri is megfogalmazott – hangsúlyozta. – Ez a legnagyobb feladat! Tovább kell adnunk, és öregbítenünk a hagyományokat, amelyhez az kell, hogy az időseket megfelelően tudják úgymond „másolni” a fiatalok. Erre ők egyértelműen nyitottak annak ellenére, hogy a többségük művészeti iskolai csoportokban táncol, vagy tanult táncolni. Kiemelném, hogy a tánctudásuk nagyon is erős, de ahhoz, hogy valóban közelebb kerüljenek ahhoz, amit egy hagyományőrző csoport képvisel, találkozniuk kell azzal a generációval, akik ezt képviselik – zárta gondolatait a rendezvény után néhány órával büszkén és elégedetten a szervező.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás