Pataji Ősz 2015

Programok széles tárháza, külcsín és belbecs együtt az idei ünnepen

2015.09.17 13:36    |    Schill Tamás  

Közel két évtizede, pontosabban tizennyolc éve rendezik meg szeptember második hétvégéjén a Pataji Ősz nevű rendezvényt Dunapatajon. A három napon keresztül tartó ünnepsorozat programjait felsorolni is nehéz, hiszen nagyon sokan fáradoznak azon, hogy megmutassák értékeiket. Az önkormányzat is, mint szervező, jelentős pénzt és energiát fektet a falunapok sikerébe.

Az utóbbi években a falunapokra a település is ünneplőbe öltözik: az önkormányzat munkásainak és segítőiknek keze munkáját dicséri a forgalmasabb helyeken ízlésesen elhelyezett díszek. A külcsín persze nem lenne értékes megfelelő belbecs nélkül, de erről a szervezőség szintén gondoskodott. Szórakoztató, kulturális- és sportprogramok széles tárházát láthatta és hallhatta a közönség ezen a három napon. Természetesen központi helyet foglalta el a rangos gasztronómiai rendezvény, a pacalpörköltfőző verseny, amit a híres pacalpörköltfőző Gyimesi József (1921-1991) pataji hentes és mészáros emlékére és tiszteletére rendeznek meg Dunapatajon.

Hagyományosan kulturális programokkal indult szeptember 10-én pénteken a Pataji Ősz falunapok. Kiss István 70 év – 70 kép című gyűjteményes kiállítására a Pataji Múzeum unitárius templomában került sor. A zsúfolásig megtelt múzeumban a megjelenteket Schill Tamás, a Pataji Múzeum vezetője köszöntötte. Kiemelte Kiss István Duna-pataj képi ábrázolásában kifejtett sok évtizedes tevékenységét, illetve a művész szülőföldjéhez való ragaszkodását. Kiss Gy. Csaba egyetemi tanár megnyitó beszédében – többek között – kiemelte, mennyire fontos a művésznek a szülőföld és a gyökerek: „A meghatározó dolgok 10 éves korunkig történnek meg velünk, egy egész világot viszünk magunkkal. Kiss István, a festő és grafikus, az ő pataji mikrokozmoszát. Az ókori enciklopédista Pli-nius szerint az ember természete szerint újdonságokra vágyik és változásra. Kiss István képeit és rajzait számba vehetnénk úgy is, mint ennek az utazásnak a stációit. Követhetjük a belső és külső út állomásait, a művészi kifejezés konok keresését, sokféle eljárást végigpróbáló igyekezetét.”

A kiállítás-megnyitón Faragó Viktória három, Bartók által hangszerelt magyar népdalt adott elő. Zongorajátéka tisztelgés volt a 70 éves Kiss István, valamint Bartók Béla halálának 70. évfordulója előtt.

Az est következő részében a Pataji Zenebarátok Szeretni bolondulásig című előadását hallhatta a közönség a dunapataji művelődési házban. A zenekar sikerét jelzi, hogy erre az alkalomra teljesen megtelt a művelődési ház színházterme.

Kalocsai Néplap

A falunapok szombati ünnepélyes megnyitóját a Készenléti Rendőrség Zenekarának magas színvonalú játéka foglalta keretbe. A számos illusztris vendég és az egybesereglett patajiak előtt ünnepi köszöntőt mondott a falunap főszervezője és fővédnöke, Dusnoki Csaba polgármester; L. Simon László, a Miniszterelnökség miniszter-helyettese; Kiss László alkotmánybíró és Font Sándor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A szombati nap központi programjára, a pacalfőző versenyre ezúttal 30 személy nevezett. A 18. pacalpörkölt főző verseny végeredménye: I. hely: Szentkirályiak Baráti Társasága (főszakács: Pintér László); II. hely: Faragó Józsefné; III. hely: Szabó András. A különdíjat a Gyimesi család az első helyezettnek, a Szentkirályiak Baráti Társaságának ítélte oda. Évek óta lehet látni, hogy a versenyzők a pacalfőző helyek díszítésére is nagy gondot fordítanak. Idén legszebb főzőhely címen három díjat is kiosztottak az igényes megjelenésért: a dunapataji iskola 2. osztálya (első oldalas képünkön), Molnár István (Madocsa) és Új Élet Kft. főzőhelyei nyerték meg a zsűri tetszését.

Az eredményhirdetés alkalmával adta át Csókásné Pavelkó Gizella a Duna-patajért Közalapítvány elnöke a „Tiszta udvar, rendes ház” címeket is. Idén négy pályázót díjazott az alapítvány: Kovács László és Mátyás Judit, Matos György és Németh Klára, valamint Tóth Róbert és Fekete Erzsébet portáit Tiszta udvar, rendes ház címmel, Tamásiné Biacsi Mária portáját vásárlási utalvánnyal díjazta az alapítvány.

Kalocsai Néplap

A Pataji Ősz méltóságát és ünnepi fényét emelte, hogy a falunapokra a volt óvoda előtti tér megújult. A régóta tervezett kút fölállítását és a tér megújítását a Dunapatajért Közalapítvány és Dunapataj Nagyközség Önkormányzata valósította meg.

Újdonság volt a művelődési ház előcsarnokában megrendezett két kisebb, ám igen népszerű kiállítás. A helyi önkormányzat és az iskola szervezésében került sor egy tárgykészítő pályázat meghirdetésére, amelynek témája Duna-pataj Nagyközség címere volt. A beérkezett nagy számú változatos pályamű a patajiak kreativitását mutatja. A pályaműveket kiállításon mutatták be.

Kalocsai Néplap

Sok érdeklődőt vonzott a Dunapatajért Közalapítvány szervezésében régi szüreti bálok képeiből rendezett fotókiállítás. A magánszemélyek és a Pataji Múzeum archívumából készült kiállítást Hont-váriné Arth Julianna készítette el megfelelő formában.

A szombati falunapi forgatagban kicsik és nagyon találhattak maguknak való elfoglaltságot: torna bemutatót, arcfestést, koncerteket, pacalt, egy pohár jó bort és barátokat. Akinek maradt ereje, vasárnap sportolással, szurkolással tölthette az időt a sportpályák környékén. Vasárnap délelőtt ökumenikus istentisztelettel zárult Duna-pataj 2015. évi ünnepe, amelyre az úr asztalát szokás szerint díszítették fel az elmúló nyár terményeivel.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás