25 éves a polgárőrség Dunapatajon

2016.07.14 12:13    |    Schill Tamás  

Negyedszázados megalakulásukat ünnepelték Dunapatajon a Kodály Zoltán Művelődési Házban az elmúlt hetekben a pataji a polgárőrök. Az évfordulós ünnepségen az egyesület tagjain, a dunapataji képviselő-testületen és a rendőrség meghívott vendégein túl ott voltak a megyei polgárőr szövetség vezetői is.

Szigeti Sándor, a Dunapataji Polgárőr Egyesület elnöke történelmi bevezetővel kezdte megnyitó beszédét. Utalt arra, hogy Patajon mindig jelentősek voltak a civil kezdeményezések, kezdve a Kossuth-szobor felállításától, 1919 júniusának forradalmán keresztül a Patajiak Köre 1985-ös megalakulásáig. Beszédében hangsúlyozta, hogy ez a civil kurázsi teszi jobbá az emberek életét, viszi előre a települést és kiemeli Patajt a többi falu közül. A polgárőrség 1991. január 15-i felállása is a civilek körében született meg: olyan emberek körében, akik a falujukért akartak tenni.

Szigeti Sándor beszédében fontosnak tartotta azt is kihangsúlyozni, hogy tekintve a lakosságszámot és a település méretét Du-napataj Nagyközség Önkormányzata példaértékű összeggel támogatja a szervezetüket. Ezért is tartja az ünnepélyes közgyűlésen átadott helyi kitüntetést kiemelkedően fontosnak.

Kalocsai Néplap

A magyar polgárőr egyesületek az Országos Polgárőr Szövetség támogatását élvezik: alanyi jogon állami támogatásban részesülnek a polgárőr szervezetek, az országos szövetség pedig szakmai útmutatásokkal és pályázatírással szolgál az egyesületeknek.

Az egyesület élete más szervezetekkel való együttműködésen alapul. A polgárőr egyesületnek együttműködési megállapodása van a helyi önkormányzattal és a területileg illetékes rendőrkapitánysággal. Ez a gyakorlatban a szolgálatokat, a rendőrséggel való kapcsolattartást és a rendőri szerveknek nyújtott segítséget jelenti. A polgárőr egyesület az önkormányzatot is segíti, kezdve a falunapi sátrak őrzésétől, a felújított épületek vigyázásán át az ünnepségek közlekedésének biztosításáig.

Az egyesület Dunapataj 2000-es évek elején kialakított bűnmegelőzési koncepciójában is szerepel: a községi rendőrséggel, mezőőrökkel, vadőrökkel és halőrökkel együtt a segítségnyújtás, a koordináció és az összedolgozás a feladatuk. Szigeti Sándor lapunknak elmondta, hogy a helyi közbiztonság szempontjából a helyi Körzeti Megbízotti Csoport jelenléte meghatározó, ugyanis a helyi rendőrökkel sokkal jobban és eredményesebben tudnak együtt dolgozni.

Szigeti Sándor szerint a közösség iránt végzett ilyen irányú munka nem annyira kapós, mivel a tevékenységük túlnyomó része – ellentétben más egyesületekkel – a munkáról szól. Szigeti Sándor 12 éve vezeti az egyesületet. Már üzlete volt a község központjában, amikor 1991 nyarán meglátta a polgárőröket az iskola sarkánál. Ekkor döntött úgy, hogy ő is részt vesz a köz értékeinek őrzésében és havi egy éjszakát erre a célra áldoz. Azóta már az egyesület vezetésének feladatai is rá hárultak, és a mai napig az egyetlen üzlettulajdonos a polgárőrök között.

A Dunapataji Polgárőr Egyesületnek egy évtizeden keresztül egy másik egyesület, a Patajiak Köre adott gyülekezési helyiséget. 2015 óta a felújított helyi művelődési házban van gyűléstermük, amit új bútorokkal ellátva kaptak meg.

Az ünnepélyes gyűlésen a hosszú évek munkáját is elismerésben részesítették: dr. Fekecs Dénes, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szövetség elnöke a 25 éves jubileum alkalmából emlékérmet adott át a dunapataji szervezetnek. 25 éves kitüntetést kapott Tapol-csányi Lajos alapító elnök, mellette Szigeti Sándor vehetett át elismerő oklevelet sokéves tevékenységéért. A helyi Körzeti Megbízotti Csoport képviseletében Nyul Krisztián főtörzszászlós körzeti megbízott, valamint Dusnoki Csaba Dunapataj Nagyközség polgármestere adott át elismerő oklevelet a jubiláló egyesületnek.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás