15 éves a Pataji Zenebarátok zenekar

2015.10.01 09:45    |    Schill Tamás  

Ez évben ünnepli fennállásának másfél évtizedes évfordulóját a Pataji Zenebarátok néven ismert dunapataji zenekar. Az együttes neve jól cseng a környéken, szerepléseik hosszú sora bizonyítja folyamatos munkájukat és jelenlétüket a pataji és Kalocsa környéki kulturális palettán.

A Pataji Zenebarátok nemcsak arról ismert, hogy sikeres komoly- és könnyűzenei koncerteket ad, hanem arról is, hogy pataji Tikász Mihály Kamarakórus és a Bell Canto csengettyű együttes mellett öntevékeny társulásként, támogatás nélkül szórakoztatja a közönséget, emeli a különböző ünnepségek és kulturális műsorok színvonalát. A környéken, sőt már az ország távolabbi vidékein is hírnevet szereztek maguknak.

Jó ideje már annak is, hogy a Pataji Ősz falunap első napjának vendégei és könnyűzenei műsorral szórakoztatják a falunapok első fellépőjeként a közönséget. Ez idén sem volt másként: 2015. szeptember 11-én a dunapataji Kodály Zoltán Művelődési Ház színháztermében „Szeretni bolondulásig” című jubileumi műsorukkal jelentkeztek. A műsort rég nem látott érdeklődés övezte és a pataji művelődési ház színháztermét teljesen megtöltötte a közönség.

A másfél évtizedes évforduló alkalmából kérdeztük a zenekar alapítóját Szörényi Árpádné Vera nénit a kezdetekről, valamint Bachné Kiss Katalint, az együttes jelenlegi vezetőjét a jelenlegi munkáról és a jövőbeni tervekről.

– Mikor nyugdíjba mentem, nagyon üresnek éreztem az életemet, akkor határoztam el, hogy a volt tanítványaim közreműködésével zenekart alakítok – meséli a kezdetekről Szörényi Árpádné nyugalmazott dunapataji hegedűtanár. – Már előtte is összejártunk alkalomszerűen zenélni a tanítványaimmal, ez olyan örömzenélés volt. Később felkéréseket kaptunk, hogy vegyünk részt és játszunk különböző kiállításokon és kulturális rendezvényeken. Az első községi fölkérést, igazi szereplési lehetőséget 2000-ben kaptuk. Faragó Viktória, a zeneiskola igazgatója kért meg bennünket, hogy játszunk együtt velük a március 15-i millenniumi zászlóavatási ünnepségen. Ettől számítjuk a Pataji Zenebarátok megalakulását. Nagyon sokat játszottunk például a Pataji Múzeumban kiállításokon, illetve más kulturális rendezvényeken. Ezt a kezdeti időszakot főleg komolyzenei repertoár jellemezte, ami fokozatosan gyarapodott. Több szereplésünk is volt a környéken, de távolabbra is meghívtak bennünket. De nemcsak a zenei anyag, hanem a tagság is folyamatosan bővült. Nagyon sok szép műsorban részt vettünk, amelyek között természetesen voltak emlékezetesebbek, amelyekhez komoly zenei felkészülés is kellett. Gyakran együtt dolgoztunk más pataji zenekarokkal és szólistákkal, zenészekkel.

Kalocsai Néplap

2006 körül elfáradtam a zenekar vezetésében és átadtam ezt a feladatot Bach-né Kiss Katalinnak. Továbbra is hegedültem a zenekarban, de a szervezéssel járó feladatokat már nem tudtam tovább vállalni.

A Pataji Zenebarátok további történetéről már Bachné Kiss Katalin, az együttes jelenlegi vezetője beszélt a Kalocsai Néplapnak.

– 15 éves a Pataji Zenebarátok. Megünnepli-e a zenekar valamilyen formában ezt az évfordulót?

– Nem gondoltunk rá, mert nekünk minden fellépés ünnep. Amit játszunk, az igazi örömzene, az előadóknak is és – mint a közönségsiker bizonyítja – a hallgatóságnak is. Ordason volt egy kis ünneplés, amit Szabó Zsolt polgármesternek és a vacsorára készülődőknek köszönhetünk. Mindig nagyon kedves a fogadtatás, és itt férjekkel, feleségekkel együtt tudtunk beszélgetni közös dolgainkról. Dunapatajon a BEST-TOOL Kft. támogatásaként van va-csorameghí-vása a zenekarnak, ezek az összejövetelek fonto-sak a csapat együtt tartásához.

– Hallhatnánk-e pár szót a mostani felálláshoz vezető útról?

Kalocsai Néplap

– A kezdetek kezdetén komolyzenét játszott a zenekar, de úgy tűnt, hogy vidéken egyre kevesebb az igény a komolyzenei koncertekre. Másfelé vettük az irányt, 2006-ban már vegyítettük a komolyzenét könnyűzenével, utána teljesen áttértünk a könnyűzenei anyagok feldolgozására. Az együttes a színpadi összeállításaiban igyekszik feleleveníteni a polgári kor műkedvelő együtteseinek hagyományait.

– Kinek mi a feladata a zenekarban?

Szabó László a művészeti vezető, zene és szöveg tekintetében is. Ő hangszereli a zenekarnak a darabokat, és igyekszik úgy összeállítani a műsort, hogy fel tudja azokat fűzni egy kornak, vagy egy témának megfelelően. A próbák és fellépések szervezése az én feladatom. Sajnos az idei évtől nincs csellósunk, így egy kis kiesésünk van basszusból, amit a zongora igyekszik pótolni. Fel-nagy-Varga Nóra és Bognár László József állandó partnereinkhez tavaly új énekes is csatlakozott: Kertai Éva, valamint Kákonyi Árpád vállalta az ütős szerepét, akivel korábban már játszottunk együtt. Szabó Sándor Kecskemétről jár a próbákra, fellépésekre, ő a Kecskeméti Katona József Színház zenekarában játszik.

– Milyen tervek vannak a jövőre nézve?

– A zenekar repertoárja közel 100 darabból áll, ami kimondva is nagyon sok, időben pedig egy délutánt betöltő zene lenne. Korban már nem tudunk haladni az ’50-es, ’60-as évektől a mai napig, mert a hangszerek megszabják a határainkat, horizontálisan a korábbi évek zenéiből még tudunk szemezgetni, a korábbi sikeres darabokkal összeválogatva műsort készíteni.

(Képeinken a zenekar alapítója, Szörényi Árpádné Vera néni és a Pataji Zenebarátok együttese korábbi koncertjükön.)


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás