Dunapataj

Megújult a templom előtti Béke tér

2016.08.19 11:26    |    Schill Tamás  

Több hónapos munka után az elmúlt héten adták át műszaki szempontból a megújult dunapataji református templom előtti Béke teret. A beruházást – hasonlóan a Kodály Zoltán Művelődési Ház és környezete megújításához – nagy érdeklődés övezte, hiszen Dunapataj egyik jelentős nagyságú és központi helyen lévő, több száz éves történelmi múlttal rendelkező közterületéről van szó. A református templomtól délre eső téren a területrendezés után a korábbi töredezett járdarendszert nyílegyenes térkő váltotta fel, teljesen új világítást kapott a tér, és számos utcabútor, fedett kiülő, pad, szemetes és díszítő elem került elhelyezésre. A zöldfelületet automata öntözőrendszer fogja locsolni, az óvoda és a parókia között pedig hangulatos kis tó nyugtatja a szemet.

A tér műszaki átadása után Dusnoki Csabát, Dunapataj polgármesterét kérdeztük a térfelújítás előzményeiről, nehézségeiről és eredményeiről.

– A felújítást előzőleg megvizsgáltuk azt, hogy ez a központi helyen fekvő tér megfelel-e a mai kor követelményeinek és méltó-e a községhez, annak rangjához és múltjához. Sajnálattal kellett levonnunk a tanulságot, hogy nem igazán. Közismert volt például, hogy nagyon rossz, balesetveszélyes volt a járda, szinte átláthatatlanok voltak a fák a téren, és mindezt rossz, használaton kívüli épületek tarkították. A téren lévő fák pedig elöregedettek voltak és betegek. Az emberek azt láthatták, hogy míg az elmúlt években nagyon sok minden megújult Dunapatajon, ez a tér valahogy rendezetlen maradt. A tér környezetében szépen megújult az óvoda, a községháza, a piaccsarnok, a játszótér, új kerékpártároló épült, megújult az útburkolat is, de ez a jelentős nagyságú tér kimaradt a felújítások sorából. Hála Istennek lehetőségünk nyílt ennek a térnek az újragondolására és megújítására, és a képviselő-testület döntése után sikerrel pályáztunk a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnál. A tér megújításával az is szándékunkban állt, hogy a közösségnek, főleg a gyerekeknek és az ifjúságnak nyújtsunk valamit: egy szép és szabad környezetet, ahol kulturáltan tudják eltölteni az idejüket.

Kalocsai Néplap

Természetesen felmerült az a gondolat is, hogy egy 15. századi, gótikus előzményekkel rendelkező templom mellett méltó-e egy ilyen, mára már átláthatatlanná vált parkszerű tér. Úgy gondoltuk, hogy ez ügyben lépnünk kell és a dunapataji képviselő-testület a teljes felújítás mellett döntött. A munkákat megelőzően természetesen mindent egyeztetni kellett a hatóságokkal, különösen a műemlékvédelemmel, ugyanis a templom műemlék, a tér pedig műemléki környezet.

A téren álló fák és a növényzet is fejtörést okozott, főleg a nagy lombozatú, éltes vadgesztenyefák. Szakértői vélemények birtokában kijelenthetjük, hogy ezek a fák betegek, balesetveszélyesek voltak. Ennek ismeretében döntött úgy a képviselő-testület, hogy a fák kivágásra kerülnek. A vágás utáni látvány meggyőzött az előzetes szakvélemény helyességéről. Sikerült meghagyni egy vadgesztenyefát mementóként az 1919-es eseményekre, bár nagy valószínűséggel erre a fára nem akasztottak annak idején. E fa alá az 1919-es duna-pataji népfölkelésről megemlékező táblát is állíttatott a képviselő-testület.

A munka egyik első lépéseként megszabadultunk egy olyan épülettől, amely gyakorlatilag élet- és balesetveszélyes volt. A parókiával szembeni öreg épületet és kertjét térítésmentesen bocsátotta a község rendelkezésére a helyi református egyházközség, azonban a bontással járó összes költség az önkormányzatot terhelte. Az óvoda északi oldali tartófalára az óvodához illeszkedő kép került elhelyezésre. A tér közepén található kétszáz éves épületet az önkormányzat saját forrásból külsőleg részlegesen felújíttatta, hogy méltóbb legyen a megújuló tér hangulatához. Reméljük, hogy ez a régi eklézsia idővel majd elnyeri megfelelő funkcióját is.

Általánosságban elmondható, hogy megpróbáltuk a teret és környezetét a mai kornak megfelelően megújítani – anyagában, külalakjában és funkciójában is. Az eddigi többségi visszajelzések pozitívak – még az idegenek körében is. Legutóbb itt járt például a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum nyugdíjas baráti köre, akik elismerően szóltak a munkálatokról. Nagyon reméljük, hogy a dunapatajiak többségének is elnyeri a tetszését a tér és környezete. És akiknek nem nyeri el a tetszését a tér, azoknak majd az idő igazolja, hogy a képviselő-testület jó döntést hozott.

A további munkálatokról annyit lehet mondani, hogy az ősz folyamán többször levegyszerezzük, gyomtalanítjuk a területet, és elkezdődik a tér füvesítése, fásítása és virágosítása. Ezeket a munkákat szeretnénk október végéig befejezni – mondja Dusnoki Csaba polgármester az utómunkálatokról.

A területen jelen pillanatban teljességében lehet látni az új tér minden műszaki elemét: hangulatos szökőkutak, új szemetesek, parkoló, kerékpártárolók, tájékoztató táblák stb. A kényelmes pihenést az utcabútorok szolgálják. Mindent egyenletes, a térhez illeszkedő térköves járdán lehet megközelíteni. Örömmel lehet látni, hogy szépen rendbe hozták a tér közepén található II. világháború áldozatainak emlékművét is. Az óriási lombozatú fák eltűnésével előbukkant Pataj és a környék egyik óriási építészeti kincse: az eredetileg gótikus stílusban épült templom. A gótikára az 1985-ben föltárt, nagyméretű csúcsíves ablakok, és a bennük lévő faragásnyomok utalnak. Ezeket azonban eddig fényképezni is alig lehetett, hiszen sűrű lombozat, faágak takarták őket. A nagy múltú, országvezetőket is látott templom most teljességében látható a megszépült környezetben. A megújításban, a külső megkomponálásában, mint más középületeknél is, a polgármester felesége volt a kivitelezők segítségére. És hogy milyen további tervek vannak? Erről a polgármester a következőket mondja:

– A tér megújítása után a környezetet tekintve tovább szeretnénk lépni: nevezetesen a református templom felújítása a cél. A református egyházzal konzorciumban közös pályázatot nyújtottunk be a református templom részleges megújítására, és szeretnénk, ha ez a pályázat is sikerülne és megújulna a templom is. A képviselő-testület kiemelt célnak tekinti nemcsak a tér rendezését, hanem a református templom megújítását is. Ha ez sikerülne, azzal egy jelentős lépést tennék Duna-pataj történelmi központjának megújulása felé.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás