Katalógusba foglalnák Prokop Péter műveit

29 eltűnt festményt keres az egyházmegye

2013.03.24 21:30    |    géjé  

peter_prokop_potre_206Prokop Péter halálának idén esedékes tizedik évfordulójára tematikus kiállítást tervez a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye, de az alkalomhoz szívesen kötnék egy hiánytalan műtárgykatalógus elkészítését is. A várhatóan digitális formában megjelenő összeállítás az Érseki Kincstárban látható képtáron túl tartalmazza majd a pap-festőművész-író freskóiról készült felvételeket, valamint olyan munkáit is, amelyeknek hollétéről egyelőre mit sem tudni. A kincstár vezetője szívesen venné, ha a lakosság segítene előkeríteni azt a 29 eltűnt Prokop-festményt, amelyek listáját a www.asztrik.hu web-oldalon tették közzé.

– Részben ismerjük a munkásságát, mert a Kalocsai Érseki Kincstárban található egy Prokop Képtár. Ezt az életműanyagot a ’80-as évek végén maga a művész ajándékozta ide, és tette azzal a céllal, hogy az egyes korszakaiból származó képekkel a művészetének egészét be tudjuk mutatni – mondta a Korona Fm100 hírműsorában Lakatos Adél, részletezve azt is, hogy mi mindent szeretnének majd viszontlátni a katalógusban. – A diákkori vázlataitól elkezdve nagyon-nagyon sok mindent ölelne fel, hiszen rengeteg technikával és anyaggal kísérletezett, de azért azt tudni kell róla, hogy eredetileg freskófestészetet tanult. Nagy freskói pedig Európában és Amerikában is vannak, de ott vannak még a római Szent István ház üvegablakai, és annak kápolnája; ezeket például nem nagyon ismerjük – részletezte.

A kincstár vezetője a rádióban arról is beszámolt, hogy számba vették a Prokop-anyagot, és van is ebből származó műtárgykatalógusuk, amely jól fog jönni az életművét bemutató kiállítás összeállításakor. A tárlatot a Városi Galériában szeretnék bemutatni, és feltett szándékuk, hogy valamilyen technológiával idevarázsolják hagyatékának azon darabjait is, amelyeket nálunk nem lehet látni, vagy jó ideje nem látott senki – például az egyelőre ismeretlen helyen lévő festményeket. Utóbbiakról némi kutatás után összeállt egy nyilvános lista, amely az évek során „elkallódott” képek címeit és készítésük évét tartalmazza – némelyikről még azt is tudni, hogy feltehetőleg Rómában készültek.

– Rengeteget festett, és a képeket egyházi intézményeknek, plébániáknak ajándékozta. Ezeket most szeretnénk megtalálni, hogy összeállíthassunk egy teljes műtárgykatalógust. Ez igen nehéz feladat lesz, tekintve a műveinek nagy számát – véli Lakatos Adél. – Azt gondolom, hogy az évforduló mindenképpen jó alkalom arra, hogy sort kerítsünk a katalógus elkészítésére. Ez nem jelenti azt, hogy nyomtatásba is kerül, lehet, hogy csak egy virtuális katalógus lesz. Ez még tervezés alatt áll – mondta a kincstár vezetője.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás