Polgári védelmi alapképzés Foktőn és Uszódon

2014.06.29 10:22   

A közelmúltban számoltunk be lapunkban a kalocsai Wesselényi Önkéntes Járási Mentőszervezet bajai minősítő gyakorlatáról, május utolsó hetében pedig Foktőn és Uszódon a települések polgári védelmi szervezete teljes állományának alapképzésére került sor. Lapunk az uszódi programon járt.

Mint Bedi Gyula uszódi polgármestertől megtudtuk, a törzskarnak már volt gyakorlata idén Uszódon, Dunaszentbenedeken és Géderlakon is, azonban a teljes állománynak ilyen gyakorlat még nem, melynek lényege, hogy az az ötven fős munkaszervezet, amely katasztrófahelyzet esetén irányítói szerepet kap, megismerje a feladatait. Ebbe a munkaszervezetbe nem önkéntes alapon lépnek be az emberek, hanem határozattal jelöli ki őket a település polgármestere – aki egyben a helyi polgári védelmi feladatok ellátásának az első számú felelőse.

A képzésen Foktőn is szép számmal részt vettek, Uszódon pedig szinte hiánytalanul megjelent a teljes állomány.

A polgármester köszöntője után Gödön Sándor tűzoltó alezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője vette át a szót, és tartotta meg előadását a katasztrófavédelmi és polgári védelmi rendszer alapelemeiről, szervezetéről, valamint a polgári védelmi kötelezettségről. A reggel 8-tól délután 4-ig tartó program folyamán a résztvevők még a következő témákban mélyedhettek el szakképzett előadók segítségével: a polgári védelmi kötelezettséggel összefüggő jogaik és kötelességeik, lakosságvédelmi feladatok, a riasztás menete és a mozgósítás szabályai, munka- és balesetvédelem, alapvető elsősegélynyújtási ismeretek. Mint Bedi Gyula polgármester megjegyezte, a teljes állomány ilyen részletes alapképzésére az ő húszéves polgármestersége alatt még nem került sor.

– Uszód polgári védelmi szervezetének teljes állományának az alapképzését hajtjuk vére, a jogszabályi alapoktól kezdve a beosztott szervezeti tagok kötelessége és jogainak ismertetéséig, és elmondjuk, hogy egyesével, beosztástól függően mi a feladatuk – mondta kérdésünkre Gödön Sándor polgári védelmi felügyelő. – Tehát amikor itt a településen valami baj történik, árvíz, rendkívüli időjárás, belvíz, akkor a polgármester irányításával ez a csapat riasztható és alkalmazható, amikor egy hosszabban elnyúló, kiterjedő baj van, például egy árvíz, akkor őket be lehet vonni a védekezésbe. De nemcsak személyekről, hanem technikai eszközökről is szó van, amit a polgármester szintén bevonhat a védekezésbe – határozattal – annak érdekében, hogy a települést megvédje – magyarázta a munkaszervezet feladatát. – Ez a mai alkalom egy folyamat része, mivel a jogszabály előírja azt, hogy a kategóriába sorolt településeken – márpedig Uszód és Kalocsa környékén I. és II. kategóriás települések vannak – háromévente felkészítést kell tartani, hiszen mindig cserélődnek az emberek. A polgári védelmi kötelezettség 18 évtől az öregségi nyugdíjkorhatárig tart, van kiesés (elköltöznek, külföldön vállalnak munkát, stb.), őket pótolni kell, jönnek a helyükre újak, és aki marad a rendszerben, annak is kell az ismereteit, információit frissíteni – mondta Gödön Sándor.

És hogy ne csak elméletben legyenek felkészültek az állomány tagjai, Betlen Zsolt, a kalocsai tűzoltóság parancsnok-helyettese a poroltó készülékekről beszélt, majd a gyakorlatban is bemutatta a használatát egy szabadtéri tűznél.

A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás