Fontos információk a polgármesteri tájékoztatóban - Megvizsgálják a 2014-2019 közötti pályázatokat a visszafizetésre kötelezések miatt

2022.02.25 09:29   

Amint az várható volt, maratoni ülést tartott a kalocsai képviselő-testület február 15-én, kedden, a tanácskozáson a város 2022. évi költségvetésének tárgyalása, majd elfogadása bizonyult a leg időigényesebb napirendnek. Már az ülés végén hírt adtunk arról, hogy több mint kétórás, módosító javaslatokban bővelkedő tárgyalás végén, 4 milliárd 182 millió 246 ezer forint költségvetési főösszeggel, a képviselő-testület hét kormánypárti tagjának igen szavazatával, az ellenéki képviselők közül kettő nem szavazatával, kettő tartózkodása mellett egy fordulóban született meg a város idei költségvetése. A további napirendek – ezekről részletesen is beszámolunk - tárgyalásának végén, a már bevett gyakorlat szerinti polgármesteri tájékoztató ezúttal a szokásosnál is több információban bővelkedett.

Termelői vásár

Dr. Filvig Géza a tájékoztatója elején emlékeztetett egy az ülésen hozott határozatra, amelynek értelmében az önkormányzat 50 ezer forint önerőt biztosít a január óta immár második alkalommal, ezúttal február 19-én, szombat 7 órától február 20-án, vasárnap délutánig a sétáló utcában megtartott Termelői és Kézműves Vásárra. A vásár már az első alkalommal felkeltette a lakosság érdeklődését, ezért a szervezők, köztük az önkormányzat, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ és a Szigeti Farm Kft. ennek fényében rendezték meg újra a környék termelőinek, kézműveseinek bemutatkozási lehetőséget biztosító vásárt.

Új óvoda, ideiglenes óvoda

„Az új óvodába beköltöztek az óvodásaink, a gyerekek, az óvodapedagógusok és a kisegítő személyzet most veszik birtokba, lakják be az épületet. Nyilván minden új létesítménynek, költözésnek megvan a maga nehézsége... Ugyan az óvoda udvarán még kis munkálatok vannak, de Boromisza Viktor osztályvezető úr úgy tájékoztatott, hogy február végén, március elején, tehát ahogy tavaszodik, az is elkészül. Akkor egy nagy ünnepséget tartunk, amelyen a képviselő testület tagjainak a részvételére feltétlenül számítok. Az ideiglenes óvoda kialakításának a közbeszerzési eljárása lefolytatódott, így egy-két héten belül ott is meg tudják kezdeni a munkát. Erről tájékoztatni fogom a Kunszt utcai óvodába járó gyermekek szüleit és a nevelőket. Egyeztettünk egy időpontot, és akkor ott pontos, részletes tájékoztatást adok az ideiglenes óvoda kialakításáról. A forrás oldal ott is rendelkezésre áll,

„a költségvetésünkbe az ehhez szükséges 106 millió forint is beépítésre került, amit pályázat útján nyert az önkormányzat, így ebből építjük meg az ideiglenes óvodát”.

Úgyhogy, ezért is fontos, hogy a költségvetésünket ezzel együtt, komplexen lássuk, és hogyha valamire valaki nemet mond, akkor sajnos ezekre is nemet mond!

Szociális Város-rehabilitáció – Temetői kápolna felújítása

A Szociális Város-rehabilitációs pályázat közbeszerzésénél most folyik egy hiánypótlási eljárás, így bízom abban, hogy tavasszal az is elkezdődhet. Ez a beruházásunk is terv szerint halad. Ahogy a kápolna felújítása is, amelyhez most biztosítottuk az önerőt. Köszönöm szépen a képviselőtestület minden tagjának, hogy úgy gondolta, ezt a plusz forrást biztosítanunk kell, mert ezzel egy magasabb szintre lép a kalocsai temető szolgáltatása. Bízom abban, hogy idén a mindenszentek ünnepét és a halottak napját immár a megújult környezetben tudjuk tartani.

Részletesen megvizsgálják a 2014-2019 közötti pályázatokat a visszafizetésre kötelezések miatt

A pályázatokkal kapcsolatosan az elmúlt években - különösen a 2014-2019 közöttiekkel kapcsolatosan - egyre több olyan dolog merül fel, amelyekről azt gondolom, hogy a jelenlegi városvezetésnek is sokkal mélyebben meg kell ismernie.

„Kapjuk a visszafizetési felszólításokat, kapjuk a bírságokat, nem annyira komfortos ez, azt gondolom. Meg kell nézni, meg szeretném nézetni, hogy tiszta képet lássunk, mire számíthatunk még a megörökölt projektekkel kapcsolatosan. Milyen helytállás kell még esetleg, úgyhogy ezt meg fogom nézetni, meg fogjuk vizsgálni, és erről be fogok számolni a képviselő-testületnek.”

Polgármesteri tájékoztatómat egy örömteli jubileummal szeretném zárni: Jerkovics Erika kolléganőnk a mai napon hét éve dolgozik az önkormányzatnál, mint képviselő-testületi referens, úgyhogy egy tapssal köszönjük meg az ő munkáját. Erika a mai napon, február 15-én jubilál - ezzel zárom a tájékoztatómat – hangzott el a február 15-i képviselő-testület polgármesteri tájékoztatójában.

 

 

polgarmesteri_450_450
 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás