25 éves a polgárőrség Ordason

2017.01.14 11:50    |    -mond  

Közösségért vállalt önkéntes szolgálat. Talán ez a mondat foglalja össze a legtömörebben azt a munkát, amit civilek, embertársaink végeznek értünk, mindannyiunkért, lakóhelyünkért. Néha látványosan, egy-egy rendezvény biztosításánál, karszalaggal, formaruhában, máskor éjjel, amikor mi az igazak álmát alusszuk, ők éberek, végigjárják a falu utcáit. Vigyáznak ránk, értékeinkre. Köszönjük nekik.


Ünnepi közgyűlésre gyűltek össze december 2-án Ordason a faluházban a polgárőrök, vendégeikkel együtt. Jeles évfordulót ünnepeltek, a helyi szervezet megalakulásának negyedszázados jubileumát.

Borsodi László, az egyesület elnöke (akit az egy héttel korábbi tisztújítás során újabb öt évre megválasztott a tagság) köszöntötte a megjelenteket, majd felidézte, hogyan is kezdődött a faluban a polgárőr munka.

– Azért gyűltünk ma itt össze, hogy ünnepeljünk, egyrészt a polgárőrség fennállásának 25. évfordulóját, másrészt, hogy köszönetet mondhassunk azoknak a polgárőr társainknak, akik 25 évvel ezelőtt 1991-ben Ordason is megalapították a polgárőrséget, igaz akkor még nem önálló egyesületként, hanem Géderlak polgárőreivel közösen vállalták az önkéntes társadalmi munkát – idézte fel az elnök a kezdeteket, ami bizony nem volt egyszerű, mert mint mondta: „a semmiből kezdték, csak a lelkesedés volt, meg a saját szerelés”.

polgarorok_ordas_450
 

Ma már sokkal jobb feltételek mellett végzik a szolgálatot, a Belügyminisztérium támogatja a polgárőr szervezeteket, és felszerelést is kapnak.

– 2003-ban az önállósodás mellett döntöttek az ordasi polgárőrök és 33 fővel megalakult a ll. Rákóczi Ferenc Polgárőr Egyesület Simon Gábor vezetésével – mondta Borsodi László, majd a köszönet hangján szólt társaihoz. – Jelenleg 35-en vállaljuk önként, társadalmi munkában a felelősséget, a rendért a közbiztonságért, mások biztonságáért. Polgárőr társaimnak köszönettel tartozom az áldozatos munkájukért, köszönet azért, hogy amíg mások szórakoznak, pihennek, addig ti a szabadidőtöket, a családi együttlétet feláldozva vállaljátok ezt a szolgálatot, hogy falunk lakossága biztonságban érezhesse magát. És mit kívánhatnék magunknak a következő 25 évre? Talán azt, hogy legyen utánpótlás, legyenek érdeklődő fiatalok akiknek átadhatjuk a tapasztalatainkat, hogy mi a majdani öregek is biztonságba érezhessük magunkat – mondta végezetül az elnök.

polgaror1_300Elismeréssel szólt munkájukról Lencsés Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének alelnöke is, és emlékplakettet adott át a 25 éves önkéntes szolgálatért id. Répási György, Sipos János, Simon Gábor, Vörös Mihály polgárőröknek.

10 éves önkéntes szolgálatért oklevelet kapott: Walter Sándor, Bontovics Zoltán, Greksa Norbert, Borsodi Benő, Borsodi László, ifj. Simon Gábor, Szabó Ferenc, Fock Tibor.

Az ünnepi közgyűlésen Kozma Norbert körzeti megbízotti osztályvezető a rendőrök és a polgárőrök közös munkáját, eredményes együttműködését méltatta.

Borsodi László lapunknak elmondta még, hogy polgárőr társain kívül egyesületük titkára, Császárné Mikó Erzsébet gondos és pontos munkája a garancia arra, hogy ne csak a szolgálatban, hanem a papírjaik között is minden rendben legyen, amiért köszönettel tartoznak neki.

Az ünnepi közgyűlés finom ebéddel, délutánba nyúló beszélgetéssel zárult.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás