Ronda, büdös és sok van

Poloskainvázió Kalocsán is

2016.10.19 12:34    |    -sist-  

Bár már meg-megmutatja magát a meteorológiai értelemben már szeptemberben beköszöntött ősz (ami e hét elejéig inkább volt nyárutó), valamennyien szembesültünk vele, hogy éjszaka hangosan zümmögő, zöld bogarakat kell kihajtani a karnis alól, vagy épp a lámpaburából. Amíg nincs tartós hideg, ez nem is fog változni.

Az elmúlt nyolc év legnagyobb poloskainvázióját nyögi az Alföld – olvasható országos és regionális híradásokban. Érzik ezt a gazdák, hiszen a térségünkben is elterjedt zöld vándorpoloska növényi nedvekkel táplálkozó kártevő, a termésre telepedő rovar komoly károkat tud okozni a kertészeti és szántóföldi kultúrákban, de azoknak is sok bosszúságot okoz, akiknek nincsen még hobbikertje sem.

Addig ugyanis, amíg be nem köszöntenek a tartósan hideg napok (repülni ugyanis csak a melegben tud), telelőhelyet keres a faj, ezért potyognak a nyakába kettesével a függönykarnisból, röppennek fel az erkélyen lévő virág cserepe alól, vagy éppen kell őket kihalászni a lámpaburából.

zoldpoloska_450
 

Az emberre alapvetően veszélytelen rovar azon kívül, hogy ha fenyegetett helyzetben érzi magát, bűzös váladékot bocsát ki, nem sok vizet zavar (leszámítva talán az undort, amelyet sokakból kiválthat, mondván, valóban nem túl gusztusos teremtményről beszélünk).

Védekezni az ellen, hogy ne a kerti terasz zegzugaiban, vagy a balkon biztonságosan érintetlen részein húzza meg magát, nagyon nehéz – derül ki Földi István, kalocsai növényvédelmi szaktanácsadó elmondásából.

– Ezekről a poloskákról tudni kell, hogy Európában, így hazánkban is közel hatvan faja fordul elő. Ezek közül az egyik nem őshonos Magyarországon, Kelet-Ázsiából került ide, ami egyet jelent azzal, hogy nincsen természetes ellensége, még a madarak sem eszik meg. A jelenleg legtöbb fejtörést okozó poloska zöld színű, amely kifejletten barna színűvé válik – írta le dióhéjban a rovarral kapcsolatos fontosabb tudnivalókat a szakember. – Sajnos jellemzően a szúnyogháló sem tartja vissza attól, hogy bejusson a lakásba, hiszen még annak a keretébe is bele tud mászni, de könnyen előfordulhat, hogy az öltözetünkön visszük be a szobába, főképp, ha zöld vagy sárga színű ruhát hordunk. Odabenn a fényes, meleg helyet keresi, ezért gyakran koppan például a lámpába, vagy a tévé képernyőjének – így Földi István, majd rátért arra, hogyan tarthatjuk távol a kis bűzbombát. Előrevetíti, hogy ez nem is annyira egyszerű!

– Lakásban ugye nem szívesen használunk rovarölő szereket, de ezek között is vannak olyan piretroid típusú, színtelen, szagtalan, a melegvérűekre veszélytelen anyagok, amellyel esetleg érdemes a lakás egy részét lepermetezni. Annyi bizonyos, hogy légycsapóval nem célszerű üldözni, akkor ugyanis azonnal kiereszti a bűzös váladékát. Érdemes egy papírdarabra rávezetni, aztán könnyűszerrel kivihető, de akinek nincs ehhez gusztusa, szappanos vízzel lespriccelve elpusztul – vázolta az alternatívákat Földi István, hozzátéve, hogy körülbelül 2010. óta folyamatosan egyre jobban szaporodik a rovar, és valószínűsíthetően jövőre még több lesz belőle.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás