Lakomac 2018

Juca néni csárdájában mulattak a kalocsai rác-horvátok

2018.03.07 14:31    |    P.I.  

A 2006-ban alakult a Kalocsai Horvát Önkormányzat idén tizenkettedik alkalommal rendezte hagyományos farsangi mulatságát, a Lakomacot, melynek éveken keresztül a Katolikus Intézmény aulája adott otthont – idén új helyszínen, a Juca néni Csárdájában.

A Lakomac, a farsangi időszakot lezáró torkos csütörtök megünneplése – lakomával egybekötött, farsangi bál – a horvátok nyelvén prelo. A kalocsai prelo mára már hagyományosan a Duna mentén élő rácok találkozójává vált, hiszen a műsorban fellépő ercsi rácok mellett, szépszámú vendégsereg érkezett a két szomszéd rác településről, Bátyáról és Dusnokról. Ez utóbbi számunkra, szervezők számára, azért is volt örömteljes, mert az idén egybe esett a dusnoki és kalocsai prélo, s sokan a dusnokiak közül mégis a kalocsai farsangi mulatságot választották. Természetesen idén is itt voltak a bunyevác barátaink, a Sugovica Tánckör tagjai Bajáról.

lakomac1_450
 

A rendezvény hagyományosan 18 órától pálinkás vendégvárással vette kezdetét. Hét órakor Szabó László, a helyi horvát önkormányzat elnöke köszöntötte Neven Marčić urat, a Pécsi Horvát Konzulátus tanácsnokát, a kalocsai Polgármesteri Hivatal képviseletében megjelent Kinyóné Lakatos Melinda alpolgármester asszonyt, dr. Tóth Kovács Ádám aljegyzőt, a bátyai horvát képviselőket, az est vendég-fellépőit: az Ercsiből érkezett Zorica tánccsoportot és a helyi Ruľice asszonykórust, valamint a mulatságba érkezett valamennyi helyi és vidéki vendéget.

lakomac2_450
 

A műsort a Zorica Tánccsoport indította. Az együttes az Ercsi Horvát Önkormányzat keretein belül tevékenykedik és az elmúlt évben ünnepelte 10. éves fennállását. Kalocsán 2013-ban szerepeltek először azzal a nagysikerű dalmát koreográfiával, amit idén is elhoztak. Őket a Jóbarátok Férfikórus két tagjával kiegészült Ruľice asszonykórus dusnoki és más ismert horvát népdalokból álló blokkja követte. Az énekkar után a Bátyáról érkezett Anisity István újévi rác nyelvű köszöntőjét halhattuk. A műsort az ercsiek fergeteges bunyevác tánca zárta. A táncbemutatót követő Veliko kolo dallamára aztán táncra perdült, szinte valamennyi vendég.

lakomac3_450
 

Már a mulatságba érkezőket is tamburazene fogadta, s ez a vacsora alatt csendes, mulatós dallamokkal folytatódott, majd eljött a tánc és a mulatás ideje. A zenét – tavalyi évben sikeresen szereplő – Garáról érkezett Bácska tamburazenekar szolgáltatta. A táncban a dusnoki és bátyai vendégek a Sugovica Tánckör táncosai és helyiek – az idén hétéves Veseli Raci Tánckör tagjai – egyaránt jeleskedtek. Még soha az elmúlt tizenkét évben ennyi jó táncos nem mulattatott a kalocsai mulatságon. Táncra perdült a közönség nagy része is, akár ismerte a dalokat, táncokat – akár ott ismerkedett-barátkozott meg velük, hiszen a kóló az a tánc, amelynek ritmusa magával ragadja az embert, s nem nagyon lehet abbahagyni.

A szünetet a bátyai származású Szabóné Végh Eta a Vén lány panaszai című, Erdélyből származó verses monológja színesítette. Éjfél után a tombolahúzás következett, melynek fődíja már hagyományosan a Kollányi Sándor által felajánlott horvátországi, Vir-szigeti nyaralás volt. Itt köszönjük mindazoknak a segítséget, akik a tombola sikerét felajánlásukkal segítették!

A Lakomac a hajnali órákban ért véget – a közel kétszáz vendég igazán jól érezte magát. Együtt mulatott a Duna mentén élő bátyai, dusnoki, kalocsai és ercsi-i rác a Bácskából érkezett bunyevácokkal, de jól szórakozott a közönség azon része is, aki csupán a rácok mulatságára, a kóló hangulatára volt kíváncsi.A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás