A program véget ért, de folytatódik

2014.04.27 21:15    |    Gábor Erika  

A cím csak látszólag ellentmondásos: a „Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című, TÁMOP pályázatból megvalósított program 2012 októberében indult, és most, március 31-én véget ért. Ám a pályázati feltételek között az is szerepelt, hogy a programban hosszabb távra vállalt foglalkozások megtartását további öt évre biztosítani kell. Így válik valóra, hogy még évekig folytatódik, ami tulajdonképpen véget ért.

A városi könyvtárban ünnepélyes projektzáró rendezvényre várták a pályázatban részt vevő oktatási intézmények képviselőit, hogy összefoglalják a másfél éves program eseményeit és eredményeit. A megjelenteket Tamás László, a kulturális központ vezetője üdvözölte, majd Korsós Lajosné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kalocsai tankerületének igazgatója vette át a szót, aki elmondta, milyen célkitűzésekkel, hány intézmény összefogása révén, milyen foglalkozásokkal valósították meg a pályázati támogatás elnyerése érdekében vállalt feladatokat.

Simon Zoltán alpolgármester is részt vett a rendezvényen, aki köszönetet mondott mindenkinek, akik elkészítették és megvalósították a pályázatot. Kiemelte, hogy az oktatásnak fontos területe a tanórán kívüli nevelés, amelynek során változatos eszközökkel lehet hatni a gyerekekre. Elismerően szólt a húsz intézmény együttműködéséről, és arról, hogy Kalocsa, mint kistérségi központ ezzel a közös munkával eleget tett a rá háruló fokozott felelősségnek is.

A Farkas Beáta könyvtáros által készített és koordinálásával megvalósított projekt során 16,5 millió forintot fordíthattak arra, hogy az óvodástól a középiskolás korosztályig változatos programokat kínáljanak a gyermekek, fiatalok számára a szabadidő hasznos és érdekes eltöltésére. A projektben a következő intézmények vettek részt együttműködő partnerekként: a kalocsai Bem, Csokonai, Kunszt, Újvárosi és Zöldfa utcai óvodák; Dunapataj, Foktő és Harta egy-egy óvodája. Kalocsáról a Belvárosi, Eperföldi és Kertvárosi Általános Iskola; a foktői és a szakmári általános iskola; a Nebuló EGYMI; Dunapatajról a Kodály Zoltán, Hartáról a Ráday Pál, Soltról a Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a középiskolák közül a Szent István Gimnázium és a Dózsa György Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium.

 

tamop_konyvtar_360

 

Farkas Beáta, a projekt lezárásához készült szakmai összefoglalójában az alábbi, beszédes adatokat sorolta fel az eredményesség igazolására: „A megvalósítás során 61 programsorozaton, több száz rendezvényen 1068 gyermek vett részt. A többségében két féléven keresztül zajlott versenyek, témanapok esetén 3 alkalommal, heti szakkörök keretében 12, havi szakkörön 5 alkalommal vettek részt az óvodás, általános iskolás és középiskolás csoportok.”

A projektzáró befejező részében megismerhettük a Szent István Gimnázium Torgyik Tamás könyvtáros tanár vezetésével működő színjátszó csoportját, akik a televízióból már ismert és népszerű „Beugró” mintájára adtak elő szituációs játékokat.

Tamás László könyvtárvezető is megköszönte minden közreműködőnek az együttműködést, és elmondta: a napjainkban tapasztalható, rendkívül lehangoló kulturális kacat- és szemétözön közepette bízik abban, hogy a projektben részt vevő fiatalok a jövőben is az igényes kikapcsolódás mellett teszik majd le a voksukat.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás