Tizennegyedik préló Bátyán

Ettek, ittak, mulattak

2013.03.08 20:42    |    Fegyvári Vanda  

A hangulat és a több mint kétszáz résztvevő bizonyította, hogy a tizennegyedik bátyai Rác Préló közönsége évről-évre megőrzi a hagyományokat. A bálnak idén is a Faluház adott otthont február 9-én, szombaton s változatlanul a helyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat szervezte.

Hagyományosan a magyar, majd a horvát nemzeti himnusz dallamait követően köszöntötte a mulatókat és meghívott vendégeket Anisity Ferenc, a programfelelős szervezet vezetője.

A szót Berislav Zivković, a horvát nagykövet első titkára vette át, aki csatlakozott az ünnepi szónokhoz, majd a bátyai általános iskola horvát nyelvet tanuló diákjai mutatták be zenés-táncos műsorukat, végül pedig a Vodenica horvát nemzetiségi néptánccsoport kápráztatta el a közönséget, akik az est hátralévő részében együtt is rophatták a parketten a táncoslábúakkal. A talpalávalót a közkedvelt dusnoki banda, a Zabavna Industrija húzta.

Markó Judit, a bátyai Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese lapunknak elárulta, hogy idén sajnos a horvát testvértelepülés, Baćina delegációja a helyi ünnepségük miatt nem jött el a prélóra, a kapcsolat azonban nem szakad meg, hiszen nyáron a bátyaiak látogatnak Horvátországba.

 

batya_rac_prelo2_480

 

– A szervezési munkálatok ennyi év után már gördülékenyen mentek. Nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, mert évről-évre ugyanazokkal az arcokkal találkozunk, már van egy réteg, akinek igénye van, hogy eljöjjön erre a bálra. Elmondhatom azt is, hogy 14 éven keresztül ugyanabban az időszakban tudjuk megrendezni, mindig február második hétvégéje a Bátyai Préló időpontja. A szívem ilyenkor csordultig megtelik, hogy ennyi érdeklődő volt az idei évben is! Reméljük, ha a fiatalokban megmarad ez az identitástudat, akkor ez a kultúra, nyelv és hagyomány megmarad! Jó érzés, hogy a régió minden részéről érkeztek vendégeink! A támogatóink és a Bátyai Önkormányzat hozzájárult az idei rendezvény létrejöttéhez is, amiért ezúton is köszönetet mondunk! Fontos, hogy ápoljuk a hagyományokat, a kultúrát, a horvát nyelvet. Büszkék vagyunk a gyerekekre, akik horvátul tanulnak, a Vodenica néptánccsoportra, a remek kapcsolatra a horvát barátainkkal, a testvértelepülésünkre, Baćinára és a prélóra!

Az est kiemelt vendégei voltak: Berislav Zivković a horvát nagykövet első titkára, Markovicsné Sokac Angéla, a Magyarországi Horvátok Szövetsége Bácskai Régiójának elnöke és a Horváth Televízió.

Lapunknak a horvát nagykövet első titkára elmondta, nagy örömére szolgált, hogy ő vehetett részt a bátyai prélón a Nagykövetség részéről. Reméli, a jövőben is lesz alkalma ellátogatni Bátyára és nagyon elégedett volt a helyiek vendégszeretetével, jó érzéssel töltötte el, hogy a fiatalok és a gyerekek ápolják a horvát hagyományokat.

Teltházas volt a bátyai préló, mely remek hangulatban telt és szívmelengető volt látni, ahogy fiatalok, idősek együtt ropták a horvát muzsikára. Jó látni ezt az összetartást!


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás