Rác-horvát találkozó a fokhagyma jegyében

2015.08.19 11:18    |    P. I.  

A Duna-menti rácok II. találkozóját a Bátyai Fokhagymások Egyesülete és a kalocsai Horvát Önkormányzat keretein belül működő „Veseli Raci” Tánckör vezetője, Perity István közösen hívta életre. Az idén augusztus 1-jén hagyományteremtő szándékkal megtartott találkozót a Bátyán a hetedik éve sikeresen szervezett gasztronómiai rendezvényhez, a Fokhagyma Fesztiválhoz időzítették.

A találkozó szombat délelőtt a bátyai templomban 10.30 órakor kezdődött horvát nyelvű szentmisével vette kezdetét. A szentmisét Jánosity István bátyai származású géderlaki plébános és Szabó László lelkipásztori kisegítő – a kalocsai Horvát Önkormányzat elnöke – celebrálta. A rác nyelvű misén a helyi hívők mellett részt vett a bátyai, dusnoki és kalocsai rác-horvát énekkar és az érdi küldöttség 70 tagja.

A program a vidékről érkezett vendégeknek a helyi Chili Trade Kft. Paprikamanufaktúra telephelye és az ott működő falu- és paprikamúzeum megtekintésével folytatódott. Az érdi küldöttség a kalocsai Porcelán Manufaktúrában vendégeskedett. Majd a rendezvény helyszínén, a sportpályán „rác utcában” felállított sátorban került sor a kalocsai horvát önkormányzat Tupcsia István vezette főzőcsapata által elkészített ebéd, az őzpörkölt és sertés csülökpörkölt elfogyasztására. A dusnoki asszonyok maguk készítette fokhagymás húsétellel érkeztek a találkozóra.

Kedves színfoltja volt a rendezvénynek a bátyai asszonyok közreműködése, akik a polgármester asszony felhívására a kora délelőtti óráktól folyamatosan pogácsával, süteménnyel, paprikás kaláccsal és bátyai specialitással: masznicával kedveskedtek az északi rác testvéreknek.

A szabadtéri színpadon 14 órakor kezdődött a Duna-menti rácok II. találkozója folklór programjának első része. Perity István, a rendezvény főszervezője magyarul, Szarvas Vivien, a találkozó háziasszonya pedig horvát nyelven köszöntötte Font Sándort, a térség országgyűlési képviselőjét, Sibalin Józsefet, a Bács-Kiskun megyei Horvát Önkormányzat elnökét, Zsebics Ilona polgármester asszonyt, valamint a megjelent horvát önkormányzati vezetőket és képviselőket és a helyi és vidéki közönséget.

Kalocsai Néplap

A házigazdák Hagyományőrző Kulturális Egyesületének Rozmaring énekkara nyitotta meg a találkozót helyi rác dalokkal, szólót énekelt Szarvas Lajosné. Őket követte a Ruľice Népdalkör rác és bunyevác dalokból álló műsora. Majd a Dusnoki Hagyományőrző Énekkartól dusnoki rác népdalokat halhattunk a Bácska tamburazenekar kíséretével. Az első blokkot a Markó Gábor vezette bátyai Vodenica Tánccsoport zárta bunyevác táncokkal.

A második rész egy kis csúszással Bede Róbert sztárséf műsora után folytatódott.

A tököli „Komsije” énekkar Tornyossy László harmonika kíséretében adta elő színes és színvonalas műsorát. Őket az érdi
„Igraj kolo” tánccsoport produkciója követte. A műsort az Ercsiből érkezett Zorica Tánccsoport látványos koreográfiája zárta, akik dél-szerbiai makedón táncokat adtak elő, a címe: Veseli makedonci.

Kalocsai Néplap

A fellépést követően a rendezvény szervezői okleveleket, ajándékcsomagokat – a községről szóló kiadványokat, fokhagymafüzért, helyi termékekből álló csomagot – adtak át a rác találkozón közreműködő csoportoknak.

A gasztronómiai verseny győzteseinek díjátadását követően került sor a mintegy egyórás délszláv táncházra, az összes szereplő csoport és a kalocsai
„Veseli Raci” tánckör táncosainak a közreműködésével. A zenét a Bácska tamburazenekar biztosította.

A tamburazene melletti vidám mulatozás aztán a rác utcában, a bátyai Horvát Önkormányzat sátrában folytatódott a késő esti órákig.

Köszönet Varajti Gábornak és Maros Attilának, a Fokhagyma Fesztivál főszervezőinek; a Bátyai Savanyító Kft. tulajdonosának, a Harangozó családnak; a Ruľice Népdalkörnek; a Kalocsai Horvát Önkormányzatnak és Tup-csia Istvánnak; a finom kalácsokat és süteményeket készítő bátyai asszonyoknak, lányoknak a vendéglátáshoz nyújtott segítségért; Zsebics Ilona polgármester asszonynak az ajándékokért; a bátyai Horvát Önkormányzatnak a táncházi zenekar biztosításáért; Chili Trade Kft.-nek, a kalocsai Porcelánfestő Manufaktúrának a csoportok fogadásáért, és nem utolsó sorban Szarvas Viviennek és családjának, valamint a „Veseli Raci” Tánckör tagjainak a rendezvény lebonyolításában végzett segítségért.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás