A reaktorépület volt az előadás fókuszában

2022.06.01 12:24   

Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán

 

 

reaktorepulet_tarkovics

 Tarkovács Zsolt osztályvezető a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiáján tart előadást

 

Már a méretei is tekintélyt parancsolók lesznek a Pakson épülő új atomerőműnek. A reaktorépület 72 méter magas lesz, a szellőzőkémény pedig száz méterre magasodik majd. A jelentős léptékek mellett az új blokkok reaktorépülete – melynek engedélyezési tervdokumentációja már az Országos Atomenergia Hivatalnál van – építészeti szempontból is tartalmaz majd különleges megoldásokat. Ezek egyike rögtön az alapozás. A referenciának számító oroszországi Leningrad II. Atomerőmű nukleáris szigeténél (vagyis az atomreaktorból és a gőzfejlesztőkből, valamint azok segéd- és biztonsági berendezéseiből álló épületegyüttesnél) ugyanis külön alapokon különálló épületeket emeltek. Ezzel szemben Pakson ezek az épületek egyetlen, közös ún. alaplemezen valósulnak meg, és az egyes létesítmények szerkezetei is mereven kapcsolódnak majd egymáshoz. Különleges megoldásokat vonultat fel majd a reaktort körülvevő kettős falú konténmentépület is, melynek robusztusságát többek közt az előfeszített vasbeton szerkezet és a hermetikus burkolat biztosítja majd. A belső konténment 1,2 méter, a külső pedig 1,5–2,2 méter falvastagsággal fog rendelkezni. Az építkezéshez használt betonnak is különleges követelményeknek kell megfelelnie attól függően, hová építik be. Többek közt ez az oka annak, hogy az építési-szerelési bázison önálló betonüzem létesül, amelynek betonvizsgáló laboratóriumában ellenőrizhető lesz az elkészített beton minősége.

Minderről az immár negyedik éve működő Tudásmenedzsment Akadémián Tarkovács Zsolt építészeti és telephely-vizsgálati osztályvezetőtől hallgathattak meg előadást a Paks II. Zrt. munkatársai. A fórum célja éppen az, hogy a projekten dolgozó szakemberek bemutathassák szakterületüket és feladataikat, illetve átadhassák képzéseken, konferenciákon szerzett tudásukat. A sorozat népszerűsége indulása óta töretlen, az előadások száma immár meghaladta az ötvenet. A rendezvény a koronavírus-járvány alatt ideiglenesen az online térbe költözött, de márciustól ismét személyesen vehetnek részt rajta a két új blokk építéséért felelős cég munkatársai.

A Tudásmenedzsment Akadémia története során rendkívül színes volt az előadások palettája, a cég minden szakterülete képviseltette már magát valamilyen témában kezdve az anyagvizsgálattól az olvadékcsapdán és a személyzetképzésen át a nukleáris minősítésig. Vendégelőadók is gazdagították a rendezvényt, többek közt Bajsz József (Paksi Atomerőmű) és Balog Richárd (MAVIR) személyében. A részvételi kedv – akár előadókról, akár résztvevőkről beszélünk – töretlen. Telt házas volt az áprilisi rendezvény is, ahol Tarkovács Zsolt mellett Rábay Andor telephely-vizsgálati szakterület-vezető tartott előadást, az ő témaköre a terület-előkészítési munkákkal összefüggő monitoringfeladatok végrehajtása volt.

 

(X) 

 

 

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás