A Déli-Régió nyerte a gasztrocsatát Nyíregyházán

2013.10.31 20:27    |    Zs.F.  

A Kalocsai Paprikafesztiválon rendre az elsők között szereplő Nagykátai Malackodók képviselték a Déli-Régiót a Nyíregyházán szeptember 21-én megtartott VI. Gasztrocsata és Tirpák Fesztiválon. A kard helyett fakanállal vívott csatát a Déli-Régió nyerte, mely fegyverténnyel egy évre a Győri-Régiótól vette át a díszes vándorkupát. A nagyszabású rendezvényről Németh József, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Dél-Alföldi Régiójának elnöke tájékoztatta a Néplapot.

Németh József arról számolt be, hogy az idei gasztrocsatát a Nyíregyházai Tirpák Főzőversennyel együtt rendezték meg, ami plusz lehetőséget adott a helyieknek arra, hogy mindenki tányéron mutassa be a rá jellemző gasztrokul-túrát, a régiók csapatai barátkozzanak és szakmailag együtt legyenek. Az esemény alkalmával a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség által adományozott Népi Sütő-Főző Hagyományok Ápolója mesteri címet is odaítélték. A címet minden évben négy belföldi és egy külföldi csapatnak ítélik oda. A címet ezen alkalommal a Nyíregyházi-Régió csapata kapta, amely abban is kitűnt, hogy a legtöbb kóstolójegyet – 1600 darabot – adta el.

A rendezvény méreteire jellemző, hogy 120 fő szorgoskodott a sütő- és főzőedények mellett. A több ezer látogató mégsem azt érezte, hogy itt verseny folyik, hanem hogy a hagyományok iránt elkötelezett főzőmesterek szűkebb hazájuk vendégszeretetét, ízvilágát szeretnék megismertetni, népszerűsíteni. A nyíregyházai gaztrocsatán ott voltak a szakácsolimpiai csapattagok, az országos és helyi mesterszakácsok, akik ezúttal sem szűk szakmai közösségeket alkottak, hanem a háziasszonyokkal is szívesen konzultáltak.

Németh József fontosnak tartotta hangsúlyozni: a gasztrocsata egyfajta nyárbúcsúztató is volt, amelyen az eredmények mellett a szakmát foglalkoztató gondokról is szó esett.

Az egyes régióknak felállított sátrakat, standokat a tájra jellemző termékekkel díszítették. Természetesen a nyertes Déli-Régió pavilonjában ott volt a kalocsai paprika, népi hímzés és a porcelán is. Mint mondta, elfogultságtól mentesen állíthatja, hogy a Déli-Régió sátra a legnagyobb közönségsikert aratta. Ahogy az lenni szokott, elsősorban ezúttal is az egyszerű, népi ízes egytálételek voltak a legnépszerűbbek. A kísérőprogramok között zöldség- és gyümölcsszobrászat, termelői és kézműves vásár, tirpák népi háztartási eszközökből rendezett kiállítás is szerepelt. A Déli-Régiónak egy éve van, hogy felkészüljön a jövő évi megmérettetésre és a kupa megtartására.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás