Röfög a határ

170 „új lakó” költözött Drágszélre

2016.01.21 13:22   

Drágszélen, a községen átvivő főúttól nem messze egy tekintélyes mangalicaállománnyal büszkélkedő telepet hozott létre építési vállalkozók közreműködésével Tamás Attila családi gazdálkodó. A létesítmény csaknem elkészült, az utolsó simításokon dolgoznak. Hogy mi a hosszú távú cél a teleppel, arról annak létrehozójától és tulajdonosától tudhat meg többet.

– A nagyszülői ház mögött húzódó, körülbelül kéthektáros telken épült a mangalicatelepünk, amelynek létrejöttét egyéves előkészítés előzte meg, beleértve a szakhatósági engedélyek megszerzését és valamennyi szükséges egyeztetés lefolytatását – kezdte történetét Tamás Attila. – Jelenleg lakatosok dolgoznak a telepen, és kisebb lemezelési munkák vannak hátra. Ezzel az építkezés java mondhatom, hogy véget ért. Az igazán nagy falat nem is ez volt, hanem, ami most következik, amikor is üzemeltetni kell a telepet – folytatta. – A beruházás önerőből valósult meg, ami egy más területre irányuló pályázat követelménye volt. Nyertes pályázóként haszonbérleti szerződést kötöttem a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel, amelynek hozadéka volt a vállalt állattartás – ismertette a beruházás hátterét a gazdálkodó.

Nem esett messze az alma a fájától – mondhatnánk. Tamás Attila felmenői a nagyszülők óta foglalkoznak mezőgazdasággal, talán innen az ágazat iránti érdeklődése és elkötelezettsége. – A gazdálkodással családi ágon kerültem kapcsolatba, nagyszüleim állatszeretete a velük töltött idővel belém ivódott. Mára viszont a magam által kijelölt úton haladok és igyekszem tovább vinni, fejleszteni, amit megtanultam tőlük, és szólnom kell természetesen a mindennapos háttérmunkákról, amivel a mai napig a szüleim, családom támogat. Így született meg ez a bizonyos mangalicatelep is, amely azt mondhatnám, hogy ebben a pillanatban kilencvenöt százalékos készültségi fokon áll.

Kalocsai Néplap

A drágszéli telepen százhetven jószág túrja a földet, köztük hetven szőke ártány mangalica és száz magalica-durok F1 vegyes ivarú egyeddel. Az állatok infra-sorompókkal és kamerarendszerrel védett villanypásztoros kifutóval, drótkerítéssel határolt területen, szabadon mozoghatnak, ha pedig meghúznák magukat az esti mínuszok elől, bevonulhatnak a mélyalmos rendszerű, önitatóval és önetetővel ellátott épületbe, ahol Attila és alkalmazottja, József gondoskodik róluk.

– József korábbról rendelkezik állattartói tapasztalattal. Miután feltöltjük az önetetőket, csak rá kell nézni időről-időre az állatokra, az önitatók ugyanis elektromos fűtőrendszerrel fagymentesítve vannak, azokkal nincs komolyabb tennivaló. A mangalicák számára ideális a szabad tartás, hiszen folyamatosan napfény éri őket és levegőn vannak, de ha hó esik, netán beköszöntenek a kemény fagyok, akkor is van hová húzódniuk – így Tamás Attila, aki ugyancsak a napi rutin részeként írta le az abrak- és a szálas takarmány előkészítését, amelyet az állatok fogyasztanak. Attól a pillanattól, hogy az élelem bekerül a karámrendszerbe, mondhatni, „önellátóak” az állatok – fogalmazott a gazdálkodó, akit távlati céljairól is faggattunk.

– Az induló százhetvenes állományt akár négy-ötszáz darabig is bővíthetjük. Az már a későbbiekben fog eldőlni, hogy megéri-e emelni a létszámot, megtaláljuk-e a megfelelő piacot, és sikerül-e annyira beletanulnunk a heti hét napot igénylő állattenyésztésbe, hogy a jövőben is megérje foglalkoznunk ezzel – fogalmazott kissé diplomatikusan és óvatosan a drágszéli mangalicatelep gazdája. – Ha ez a tevékenység a későbbiekben rentábilis, vagy legalább önfenntartó tud lenni, akkor mindenképpen gondolkodom az állatlétszám emelésében, sőt! Attól sem zárkóznék el, hogy létesítsünk egy kisebb feldolgozóüzemet, ahol minőségi termékeket állítanánk elő. A hosszú távú terveim között többek között ez is szerepel – zárta gondolatait.

Kívánjuk, hogy sikerüljön elérni mindezt, annál is inkább, hiszen egy leendő (akár kis kapacitású) üzem potenciális munkahelyeket teremt, ami egy háromszáz fő lakta faluban, mint Drágszél, egyáltalán nem elhanyagolható tényező!

-s-n


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás