Teleki László a Szőlők közében tartott lakossági fórumot

Az integrációért emelt szót a szocialista politikus

2013.04.17 22:49    |    -r-s  

A volt romaügyi államtitkár az antirasszizmus világnapján járt Kalocsán, a Szőlők közében lévő sportcentrumban, és „nem csak romáknak” arról beszélt, ma sok családban kell harcolni annak érdekében, hogy legalább egy dolgozó ember legyen köztük. Az MSZP elnökségi tagja emellett kifogásolta a jelenlegi kormány foglalkoztatás- és oktatáspolitikáját, valamint kiemelte: a korábban a parlament által egyhangúlag támogatott integrációs program is elakadt.

mszp_teleki_180– Én azt tartom a legfontosabbnak, hogy Magyarországon minden családban legyen legalább egy dolgozó, mert azt látom, hogy továbbra is a volt kormányra mutogatnak vissza, miközben a beígért „egy millió munkahely 10 év alatt” eredményeinek még írmagja sem látszik; azzal pedig, amit a felsőoktatásban az elmúlt időszakban tettek, ellopják Magyarországtól a jövőt – foglalta össze fórumának kérdésköreit Teleki. – Azok, akik kimaradtak, lehet, hogy új Teller Edék, vagy más nagy személyiségeket is mondhatnék; jelenleg nem tudjuk biztosítani számukra a tanulást – folytatta.

A Kalocsára látogatott politikus a fórumon az MSZP oktatáspolitikáját állította szembe a jelenlegivel, lévén hiszi, hogy az sokkal karakteresebb, és a felsőoktatásban a bejutás nehezítése helyett kedvezőbb körülményeket kíván teremteni – nem csak a felvételiig, hanem a tanulás idejére is. Teleki a szociálpolitikai helyzet változásaiért is harcol, ugyanis a jelenlegi kisebbségi politizálást egyenesen zsákutcának érzi, mivel a társadalmi rétegeket távolodni látja egymástól.

– Olyan politikai éket próbálnak verni kisebbség és többség közé, amelyet nagyon nehéz kezelni akár egy kalocsai lakosnak is, mert akkor, amikor a cigánybűnözésről beszélnek, azt általánosítva teszik, és ezzel sokakat félrevezetnek – véli a roma származású politikus. – Azt gondolom, hogy az integráció az elmúlt három évben elakadt, és nem is látszik, hogy folytatódni tud, mivel az Európai Uniós stratégia, amelyet a kormány elfogadott, semmire nem való – fejtegette.

Teleki László kalocsai látogatása alkalmával emlékeztetett arra is, hogy anno ő is harcolt azért, hogy Magyarország – 8 további európai állam mellett – részt vegyen a Roma Integrációs Évtized Programban, amely 2015-ig szólt volna. A parlamenti határozatot 2007-ben Teleki vitte a parlament elé, és akkor a honatyák „100 százaléka el is fogadta”, ám úgy tűnik, hogy a kormányváltás után a jelenlegi vezetés „teljesen kidobta azt”, és mint mondja, „nem is tudni, hogy mi van a Roma Integrációs Évtized Porgrammal”, amely jó ideje áll, pedig még legalább két évig folytatódnia kellene.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás