„Szívemben mindig Kalocsa képviselője maradok”

Semjén Zsolt Font Sándor képviselő-jelöltet ajánlja

2014.01.12 21:27    |    Zsiga Ferenc  

semjen_font_180Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a kalocsai választókerület Fidesz-KDNP színeiben közel négy éve megválasztott országgyűlési képviselője december 18-án, szerdán Török Ferenc polgármester társaságában Font Sándor országgyűlési képviselővel, a mezőgazdasági bizottság elnökével tartott közös sajtótájékoztatót.

A választókörzet országgyűlési képviselőségéről leköszönő dr. Semjén Zsolt az új választási rendszerben a 3. számú választókörzet Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjének Font Sándort mutatta be és ajánlotta az újságíróknak, illetve a szélesebb nyilvánosságnak.

Semjén Zsolt bejelentése nem okozott meglepetést, hiszen a határon túli magyarokkal kapcsolatos elfoglaltsága miatt már hosszú hónapok óta Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke is segítette a kalocsai választókörzet érdekeinek érvényesülését. Semjén Zsolt másik fontos bejelentése, miszerint több komoly befektetővel tárgyal a város vezetése, és a „kertek alatt van a pillanat”, amikor ezek a tárgyalások a finisbe érnek, már inkább újdonságként hatott a média képviselői számára.

Semjén Zsolt képviselői tevékenységének legutóbbi fontosabb állomásai között a kormányzati adósságkonszolidáció első, kimagaslóan sikeres, majd a második fordulóban megmaradt közel 323 milliós adósság átvállalását említette, mely tehertől szabadulva Kalocsa fejlesztése új pályára állhat.

A képviselő az ország helyzetét felvázoló kitekintésében elmondta: a szocialista kormányok idején az önkormányzatokra újabb és újabb feladatok hárultak, melyhez forrásokat nem biztosítottak. Ennek következtében a hiány és az adósságállomány brutálisan nőtt. Míg 2002-ben lényegében nem, vagy kezelhető mennyiségű adóssága volt az önkormányzatoknak, ez 2010-re meghatszorozódott. A kórházakkal együtt 1500 milliárdnyi adóssága lett az önkormányzatoknak. Első lépésben az állam a saját adósságát kezelte, csökkentette az államadósságot. Mindeközben a devizahitelesek egy részét is kimentette az adósságcsapdából.

Semjén Zsolt felidézte, a kormány elsőként a megyei önkormányzatok adósságát vállalta át, majd az 5000-nél kisebb lélekszámú települések következtek. Ezt követően az 5000-nél nagyobb lakosságszámú települések, köztük Kalocsa adósság-konszoli-dációja is megtörtént.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Kalocsa 1,5 milliárd forint adósságot halmozott fel, ebből az egy éven belüli költségvetési hiány elérte a hétszázmillió forintot. A kormány döntésének és Kalocsa jó gazdálkodásának, fejlesztési terveinek köszönhetően az adósság nullára lesz írva. Semjén Zsolt arra is rámutatott, hogy 2010-ben a kórház a bedőlés szélén állt. Mára ez már a múlt, az aktív kórházi státus, a gyermekosztály újranyitása, a sürgősségi osztály kialakítása mellett újabb 1,2 milliárdos fejlesztés valósul meg az intézményben. Hamarosan elindul a járóbeteg-ellátás továbbfejlesztése, új diagnosztikai eszközök, köztük CT beszerzése várható.

A Kalocsa Szíve Program sikere, a jövőre induló 51-es út rekonstrukciója, benne a Kalocsa belterületét érintő szakasz, szintén a felsorolás részét képezte.

Semjén Zsolt azt is elmondta, hogy Török Ferenc polgármester és munkatársai Budapesten rendszeresen újabb és újabb befektetési lehetőségekről és gazdaságfejlesztési elképzeléseikről tárgyalnak. Ennek eredményei egyre inkább körvonalazódnak, így tavasszal ezen a területen is komoly bejelentések várhatók.

Semjén Zsolt a mellette álló Font Sándort, mint az új választókerület Fidesz-KDNP színekben induló országgyűlési képviselő-jelöltjét mutatta be. A képviselő visszaemlékezett azokra az időkre, amikor az Antall-kormány idején kezdődött a barátságuk. Mint mondta, Font Sándor példás szakmai felkészültsége az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöki tisztére is alkalmassá tette.

A képviselő azzal zárta tájékoztatóját: „Szívemben mindig Kalocsa képviselője maradok. Bármikor, bármilyen kérés van, rendelkezésre állok!”

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás