A Magyar Egészségügy Napját ünnepelték a kórház dolgozói

Semmelweis követendő példa ma is

2014.07.13 20:50    |    Zs.F.  

A Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza idén is méltóképpen emlékezett a Magyar Egészségügy Napjára. A június 27-én, 15 órakor műsorral kezdődő, ünnepi beszédekkel, elismerések átadásával folytatódó, a Miske-Drágszéli Hagyományőrző Egyesület Rozmaring Tánccsoportjának fellépésével, majd állófogadással záruló Semmelweis-napi ünnepségnek a Katolikus Intézmény színházterme adott helyet.

semmelweis_nap2_450

 

A vidám, a közönség arcára mosolyt csalogató hangulatról a Kunszt József utcai Óvoda Zöld szív csoportjának „zöldikéi” gondoskodtak, majd az ünnepi gondolatokhoz igazodó vers elhangzása után elsőként Török Ferenc köszöntötte a kórház, az egészségügyi ellátás különböző szintjein és szakterületein dolgozó orvosokat, szakdolgozókat, a hátteret biztosító technikai, adminisztratív munkatársakat. A polgármester arról biztosította az intézmény dolgozóit, az ellátási területen élő lakosságot, hogy az önkormányzat a fenntartó változása ellenére továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az újra nyitott gyermekosztállyal, sürgősségi osztállyal, új orvosokkal erősödő kórház továbbra is fejlődő pályán maradjon, az itt élőknek minél magasabb szintű ellátást biztosítson.

Dr. Svébis Mihály főigazgató valamennyi munkatársnak megköszönte az áldozatos munkát. Külön is kiemelte azokat a szakterületeket, amelyek munkatársai olyan épületrészekben dolgoznak, ahol az infrastruktúra a már korszerűsített, újjáépített épületekhez képest elmarad a kívánt színvonaltól.

 

semmelweis_nap3_450

 

Az ünnepség szónoka, Szivós Etelka ápolási igazgató-helyettes szakítva a hagyományokkal, Semmelweis Ignác életútjának bemutatása helyett inkább a tudós orvos azon tudományos és emberi kvalitásairól beszélt, amelyek a mai egészségügyet is előre viszik, olyan követendő példaként szolgálnak, amelyek nemzedékeken át meghatározóak. A Semmelweis által felismert prevenció mai kiteljesedésére példaként hozta fel a kórházi egészségnapokat, valamint a járás valamennyi települését érintő Egészség- és Sport Napokat, amelyeken a szűrővizsgálatok, közösségi programok eredményeként erősödik az itt élő emberek egészségtudata. A szűrővizsgálatoknak köszönhetően még időben felismerhetők azok a betegségek, amelyek korai szakaszban akár az ugyancsak segítséggel megvalósuló életmódváltással megelőzhetők, illetve gyógyíthatók.

Dr. Vadász Mária az integráció óta eltelt időszak egy-egy állomását, az év azon erőfeszítéseit, eredményeit elevenítette fel, amelyek révén mind az intézmény gyógyítási kapacitása és színvonala, mind a humán erőforrás szakmai tudása tovább bővült és erősödött. A főigazgató-helyettes valamennyi munkatársnak megköszönte az áldozatos munkát, majd dr. Svébis Mihály főigazgatóval közösen elismeréseket adott át. Mint elhangzott, a megyei kórház Semmelweis-napi ünnepségén dr. Sipkai Ibolya főorvos, a Belgyógyászati Osztály vezetője, dr. Barkóczi Ilona főorvos, a Tüdőgyógyászati Osztály vezetője, Papp Istvánné aneszteziológiai vezető asszisztens és Vén Ferencné munkaügyi tanácsadó részesül kitüntetésben.

 

semmelweis_nap1_450

 

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház elismerését és jutalmát dr. Palásthy Ernő urológus főorvos, dr. Fricz Péter gasztro-enterológus főorvos, Horváthné Kiss Julianna, az Intenzív Osztály főnővére, valamint Csefkó Zoltánné laboratóriumi vezető asszisztens vette át. Elismerő oklevélben Nagy László informatikus mérnök, döntés-előkészítő csoportvezető részesült. Az Év Kollektívája 2014. kitüntetést a Tüdőosztály kapta. Az elismerés részeként dr. Barkóczi Ilona osztályvezető főorvos és az osztály főnővére a Kalocsai Kórházért, Betegeinkért Alapítvány által adományozott televíziót az alapítvány titkárától vette át. Az oklevelek átadásakor valamennyi kitüntetettet külön-külön is méltattak. A laudációkat követő taps azt igazolta, hogy az elismerésben részesülők kollégáik elismerését is kivívták.

A 2014. évi Semmelweis-napi ünnepség a Menza Kft. állófogadásával zárult.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás