Hanyas vagy, 48-as?

Mert kell egy csapat

2013.08.04 17:22   

Nagyjából 100 fős társaság jött össze június 15-én késő délután a Kalocsai Sporttelepen, hogy öt év után újra megemlékezzenek a hajdani kalocsai foci dicső pillanatairól, nem mellesleg ünnepeljék az idén 65 éves, volt játékosokat – Buzai István kapust, Pécsi László hátvédet, Kovács János középpályást, Matos István és Farkas András csatárokat. Külön öröm érte a rendezőket azáltal, hogy a társaság felét a hajdani-mostani szurkolók tették ki.

Kevesen vannak ma már az élők közt a ’60-70-80-as évek kalocsai labdarúgó-családjából, többségük idő előtt távozott a túlvilági focicsapatba. Rájuk emlékezve indult a program – a teljesség igénye nélkül néhány név: az első összejövetel óta eltelt öt évben Szarvas Mihály, Lakatos György, Bende László (Cuni), Sáfrán István (Jasin) neve gyarapította a listát.

A rövid szomorú bevezetést aztán felváltotta a viszontlátás öröme, amit először is némi nosztalgia-labdarúgással alapoztak a hajdani Homokmégy és Kalocsa csapatainak öregfiúi. Nagyon jó szó ide a labdarúgás, mert rúgni még sikerül a labdát, kergetni már kevésbé. – A szív még ugyanúgy működött, de a láb már nem. Pedig nem is volt olyan meleg az idő – mondta Pécsi László, a rendezvény fő szervezője, aki a 3-3-as döntetlennel végződött „összecsapáson” kétszer 22 percet végigjátszott a pályán. – Nagy öröm nekem, hogy a kezdőrúgást unokám, a méhecskés Kollár Emma végezte, és egyben az is, hogy a Méhecskék munkája jó alapot ad a jövőbeli kalocsai focihoz, hiszen a jövő: a fiatalokat küzdelemre tanítani.

A zöld gyep után a fehér asztal következett a programban. Jól esett a vendégeknek az étel-ital, még jobban a beszélgetés.

– Kb. 100 főre főztünk birkapörköltet, s a szakácsokat (Cserháti Ákos, Haris László, dr. Bóta Zoltán, Kacska József) dicséri, hogy nem maradt meg semmi. kalocsai_sport_dij_200Felidéztük a hajdani nagy meccseket, amikor 3-4000 néző izgulta végig a Jánoshalma, Kiskőrös, vagy a Mélykút elleni rangadókat. Vagy amikor '75-ben a bajnoki címre készülő Félegyháza ellen, egy ponttal lemaradva játszottunk és az aranyérmek meccs előtt már ki voltak készítve az asztalra. (Akkor a győzelemért 2 pont járt csak.) És akkor a Gerber doktor elmegy, beadja, a Vén Károly befordul, bevágja, Matos Pista bevágja, a Lakatos Gyurka a 16-os vonaláról hátraadva lövi a hosszú sarokba. A Félegyházának a keserű pirula jutott, az aranyérmek nekünk – meséli a hajdani középhátvéd, aki hosszú pályafutása alatt kispadot nem ismert a kalocsai csapatban, s aki sporttevékenységéért egyébként Kalocsa Városért Díjban részesült 1982-ben.

 

– Nem úgy ment akkoriban, mint most, hogy egyik évben itt, másikban ott; egy csapatban 20-25 évet nagyjából ugyanazok a játékosok játszottak végig. A baráti kapcsolat a családok közt is kialakult, a csapatszellem ma is összetartja ezeket az embereket.

– Összességében, a visszajelzések szerint jól sikerült az összejövetelünk, a fiúk örültek, a közönség is. Nagyon szeretném megköszönni elsősorban a KFC vezetőségének, hogy minden a rendelkezésünkre állt. Aztán a játékosok – Szabó Dodi, Kovács Jani (Kokó) – segítségét, mert egyedül ezt nem lehetett volna megszervezni. És az a legnagyobb díj, hogy a közönség közül ilyen sokan eljöttek, mert szerették ezt a csapatot. Nagyon köszönjük nekik! Köszönet a Homokmégy csapatának, a homokmégyi polgármester asszonynak, aki szintén eljött, nemkülönben az MLSZ Bács-Kiskun megyei igazgatójának, Losonczy Lászlónak, aki kedves nejével együtt látogatott meg minket. Köszönöm Balogh Tamásnak és Keszthelyi Krisztiánnak, valamint a KFC ifistáinak és Gojtán István edzőnek, hogy megtiszteltek és részt vettek a mérkőzésen. A hagyományt folytatjuk tovább, öt év múlva újra találkozunk! De példánkból a jövőre 60 évesek is kedvet kaptak, akkor ők rendeznek ugyanilyen összejövetelt – zárta élményeit a hajdani csapatkapitány.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás