Gazdasági együttműködést szorgalmaz a szomszéd város

Paks-Kalocsa tengelytől vár fejlődést Süli János

2015.10.08 11:15    |    -r-s  

A paksi polgármester szerint ugyan helyzetbe hozza a régiót a paksi atomerőmű-fejlesztés, de „csak” egy évtizedig. Süli János úgy véli, itt a lehetőség: ez az az időszak, amivel élni kell, hogy tartós fejlődésnek induljon a térség, mert az építkezés végeztével újra ugyanannyi ember fog itt élni és dolgozni, mint most. A régió lakossága legalább 10 ezer fővel fog emelkedni a Paks II. projekt idején, és már ez elég a gazdasági fellendüléshez – véli dunai szomszéd városunk vezetője, ki is fejtve, hogy milyen elképzelések mentén haladna a Kalocsával való együttműködés során.

Miért vásárolnának a Pakson építkező tízezer embernek a pesti nagybanin, mikor itt is lehet elég élelmiszer? Hogy látná el szomszéd városunk az összes munkást, Kalocsa nélkül? Van elég szállás és vendéglátóhely odaát? Találhat az atomerőműnél munkát egy kalocsai? Az összes kérdésre van válasz a paksi polgármester fejében. Süli János friss paprikalovag, és miután a kalocsai gasztrofesztiválon kitüntették a címmel, még lelkesebben gondolkodik egy úgynevezett „Paks-Kalocsa tengelyben”, amely kiszolgáló tevékenységekkel és mezőgazdasági terményekkel óriási helyzeti előnyhöz juthat, ha időben és jól sáfárkodik az erőműfejlesztés lehetőségeivel.

Tízezer új ember fog a térségben dolgozni és lakni. Az ő élelmezésükkel az itteni gazdák nagy lehetőséghez jutnak, úgyhogy fontos volna már most letenni egy nagy zöldségfeldolgozó alapjait. Ez lenne az első megtett lépés a rövid élelmiszerút felé, hogy ne a fővárosi nagybani piacról vásároljanak nekik, hanem egyék a mi termékeinket – magyarázta Paks polgármestere. Süli Jánosnak meggyőződése, hogy a térségnek nagyon jól jöhet az erőmű építése, és nem csak az ellátási oldalról, amire viszont valóban készülni kell. A városvezető azt reméli, hogy fogadhatnak kalocsaiakat, akár tartósan is. – Járjon át minél több kalocsai dolgozni és legyen több szálláslehetőség! Egyébként több munkahely már azáltal is létrejöhet, hogy a kalocsaiak akár csak főznek, vagy szórakozási lehetőségeket biztosítanak – utalt a vendéglátóhelyekben és a turisztikai programokban rejlő lehetőségekre.

A paksi vezető elárulta, hogy nagyon komoly gazdasági fellendülést vár az új atomerőmű-blokkoktól, de nem csupán technikai, vagy műszaki értelemben (mert az ilyen ágazatok itteni képviselői már biztosan jól járnak vele), hanem a kiszolgáló tevékenységek területén is. Gondol ezalatt akár egészségügyi ellátásra, vendéglátásra, programokra, élelmiszer előállítására, amire már eddig is képes volt városunk, de az igazi lehetőség hiányzott. A most adódóval azonban mindenképpen élni kell, mert a „csoda” nem tart örökké: nem fog mindig tízezerrel több ember élni a két város környékén, csak addig, amíg az új erőműblokkok elkészülnek.

– Azt szeretnénk, ha ebben a 10 évben olyan fejlődésen menne át a térség, hogy végül ne csak az az ezer ember járjon jól az atomerőművel, aki 2026-tól benne dolgozik. Olyan maradandó fejlődést kell elindítani, amivel az egész régió jobban jár – magyarázta Süli János. – Együtt kell gondolkodnunk, és 41 településben. Ebben nagy szerepe van egy Paks-Szekszárd és egy Paks-Kalocsa tengelynek: erre a hármas egységre kell építenünk a jövőt. Jó példát kell mutatnunk arról, hogy hogyan kell együttműködéssel fejleszteni egy régiót – hangsúlyozta.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás