Dunapataj – Pataji Múzeum

Szakmai fejlesztés a raktározás területén

2017.02.09 12:13    |    Schill Tamás  

Dunapataj Nagyközség Önkormányzata, a Dunapataji Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény, a környékben ismertebb nevén a Pataji Múzeum, fenntartója pályázatot nyújtott be 2016 áprilisában a muzeális intézmények szakmai támogatását célzó Kubinyi Ágoston programra.

A „Dunapataji Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény raktározási feltételeinek infrastrukturális fejlesztése” című pályázat a tervezett költségvetésnek csupán egy részét kapta meg, azonban minden forint jól jön egy kulturális feladatot ellátó közgyűjteményben. 2016 júniusában értesítették Dunapataj Nagyközség Önkormányzatát, hogy Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere 300.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott a dunapataji muzeális intézmény raktározási körülményeinek javítására.

A korszerű múzeumi raktározás az utóbbi évtizedekben egyre professzionálisabbá vált, új anyagok, új módszerek jelentek meg, amelyek mind a múzeumokban tárolt tárgyak raktározási feltételeit javítják, a tárgyak élettartamát növelik. A cél az, hogy a tárgyak épségben megmaradjanak és még jó néhány generáció láthassa őket. Ez a cél mindannyiunk érdeke, hiszen kulturális javakról, közös múltunk darabjairól van szó. A korszerű raktározás viszont pénzbe kerül, amire a muzeális intézményeknek manapság szinte kizárólag pályázati úton van lehetősége. A Pataji Múzeumot fenntartó Dunapataj Nagyközség Önkormányzata ezért ragad meg minden lehetőséget közgyűjteményének pályázati úton való fejlesztésére, ezzel a múzeumban található kulturális javak védelmére.

A program keretében 40 darab tároló és 30 darab irattartó dobozt vásároltak a kisebb tárgyak, illetve a jelentős mennyiségű muzeális értékű irat számára. Ezek a dobozok garantálják, hogy a finom por, a papírt jelentősen roncsoló napfény és az egyéb szennyeződések nem érik a dobozok tartalmát. Ezekbe a dobozokba kerülnek például az 50 éves dunapataji Kodály Zoltán Művelődési Ház megmaradt iratai, amelyeket az épület teljes felújításakor adott át a Dunapataji Településgazdálkodási Intézmény a múzeumnak és amelyek már feldolgozás alatt állnak.

Ugyancsak a program keretében kezelnek majd több mint kétszáz darab néprajzi fatárgyat szú- és gombaölő vegyszerrel, majd lenolajas átkenéssel. E néprajzi tárgyak a dunapataji hagyományos paraszti élet kellékei voltak a 19. és 20. században, pl. bognárszerszámok, mezőgazdasági felszerelések. A kezelést megelőzően a szokásos szappanos vizes mosással távolítják el a tárgyakról a padlásokon rájuk rakódott évtizedes porréteget. Ezzel a módszerrel nemcsak a tárgyak épségét lehet még sokáig garantálni, de küllemükben is sokkal szebbek lesznek és könnyebben lehet kezelni őket a továbbiakban.
A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás