„Kísérletekkel könnyebb”

Ismét szakmai nap a gimnázium laboratóriumában

2014.06.03 21:07    |    ikeSz  

Május 13-án, délután nagy volt a sürgés-forgás a Szent István Gimnázium felújított természettudományos laboratóriumában. Ezúttal azonban nem csak diákok adták egymásnak a kilincset, hanem pedagógusok és más szakemberek is. A legutóbbi nyílt nap után ugyanis most egy újabb szakmai napot rendeztek az intézményben az Öveges Program keretében. Ezúttal egy vendégelőadó, egy gimnazista diák és egy múzeumigazgató tartott előadást és mutatott be kísérleteket az érdeklődőknek.

Mint azt Perity Lajos intézményigazgatótól megtudtuk, a TÁMOP-3.1.3. projektben a mostani, a sorban már a harmadik szakmai nap volt. A pályázati vállalások szerint pedig ősszel még egy, az első három alkalomhoz hasonló programot szerveznek majd a gimnáziumban. Az Öveges Program „Kísérletekkel könnyebb” című projektjének elsődleges célja, hogy bemutassák a laboratóriumot mindazok számára, akik nem mindennapos részesei az itt folyó munkáknak.

 

gimilabor_szakmai2_450
 

 

A laborban összegyűlt érdeklődőket az igazgató maga köszöntötte, majd átadta a szót Nyergesné dr. Illés Erzsébetnek, aki a Szegedi Tudományegyetem tudós munkatársaként, előadáson és kísérleteken keresztül mutatta be a mágneses folyadékok viselkedését és orvosbiológiai alkalmazását.

 

gimilabor_szakmai1_450
 

 

Ezt követően Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója mesélt Tóth Mikéről, aki annak idején a gimnázium tudós, természetrajz tanára volt, valamint a méltán híres ásványgyűjtemény rendezése szintén az ő nevéhez fűződik.

A történelmi visszatekintés után ismét nagy szerepet kaptak a kísérletek, hisz a múzeumigazgató fia, ifjabb Romsics Imre, a gimnázium 11. C osztályos tanulója mutatott be kísérletet a színképelemzéssel kapcsolatban.

Perity Lajos igazgató arról is beszámolt, hogy e kísérletekkel összekötött előadásokon nem csak kalocsaiak és környékbeliek vesznek részt, hisz az intézmény is meghívott minden iskolát, gimnáziumot, amelyek szintén az Öveges Programnak köszönhetően új laboratóriumban oktatják a természettudományos tantárgyakat.

Az intézmény vezetője elmondta, hogy a szakmai nap összeállításakor, az előadók kiválasztásakor arra is figyeltek, hogy az előadott téma minden korosztály számára érdekes legyen, hisz a szakmai napra nem csak pedagógusok, hanem olyan tanulók is ellátogattak, akik szeretnének mélyebben elmerülni a természettudományos tárgyakban.

Az igazgató azt is megjegyezte, bár a szakmai nap rendezése kötelessége, mégis nagy örömmel szervezték és szervezik a jövőben is, hiszen ilyen programokon megjelennek nem csak vendégelőadók, hanem tehetséges gimnazisták is, sőt a szakemberek tudományos eszmecserét is végezhetnek, segítve így egymás munkáját a jövőben is.

 


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás