Szakmai nap az idősek védelmében

Bűnmegelőzési fórum Kalocsán

2013.12.30 23:26    |    -ikesz-  

November 21-én, csütörtökön „Az idősek védelmében” címmel szakmai napot tartott Kalocsán a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A találkozónak a volt Kalocsavíz Kft. tárgyalóterme adott otthont.

bunmegelozes_forum_340A konferencián a megyében szeptember óta tevékenykedő iskolai bűnmegelőzési tanácsadók és tapasztalt bűnmegelőzési előadók vettek részt, akik hosszú évek óta azon fáradoznak, hogy visszaszorítsák a különböző bűncselekmények és szabálysértések elkövetését. Az értekezlet kezdeményezése – amely célja elsősorban a tapasztalatcsere volt bűnmegelőzési fronton – az új rendőrkapitány, Mayer József rendőr alezredes első intézkedései közé tartozott.

A kalocsai kapitányság vezetője elmondta, hogy az összes bűncselekményt tekintve a városi kapitányság illetékességi területén viszonylag alacsony az idősek ellen elkövetett bűncselekmények száma, azonban egyetlen eset is sok – vélekedett. A jóhiszemű nagymama- és nagypapa-korú lakosság az esetek többségében a trükkös tolvajok és a megtévesztések áldozatává vált. Jó hír viszont, hogy környékünkön az erőszakos, személy elleni bűncselekmények elkövetése nem jellemző. Ennek ellenére a cél az, hogy minél kevesebb időskorú váljon sértetté, és hogy javítani tudják a lakosság biztonságérzetét!

A rendőr alezredes arra is kitért, hogy az eddigiekben főként a korábban már bekövetkezett esetekből merített tapasztalatok alapján tudtak fellépni. Ezért tartotta fontosnak, hogy a megye bűnmegelőzési szakemberei találkozzanak és „összedugják a fejüket”. Reméli, hogy tovább javulhat a mutató, amely bűnmegelőzés tekintetében országos szinten a legjobbak között jegyzi megyénket.

A szakmai konzultáción közreműködött dr. Argalás Csilla rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője is, aki részletesen beszélt szerkesztőségünknek a prevenció, vagyis a megelőzés fontosságáról és a bűnmegelőzést végző szakemberek sokrétű tevékenységéről.

A szakterületek között foglalkoznak vagyonvédelemmel, drogprevencióval, prostitúció elleni küzdelemmel, valamint ifjúságvédelemmel, és nagy gondot fordítanak természetesen az idős lakosság védelmére is. Ezért a rendőrségi szakemberek folyamatosan együttműködnek a civil szféra képviselőivel, oktatási intézményekkel, könyvtárakkal, gyermekjóléti szolgálattal és egyházi vezetőkkel.

A hatékony bűnmegelőzésben úgynevezett „kortárs segítők” is támogatják a szakemberek erőfeszítéseit, akik a lehető legtöbb fórumon igyekeznek felvenni a kapcsolatot az idősekkel, és látják el őket hasznos tanácsokkal. Ők főként nyugalmazott rendőrök, pedagógusok vagy más területek agilis, kommunikatív idős emberei. Segítségükkel a prevencióban tevékenykedő rendőrök nyugdíjas klubokban, találkozókon tartanak ismeretterjesztő előadásokat. Itt felvértezik a nagymamákat és nagypapákat azzal, amire célszerű odafigyelniük mindennapi életük során. Ők azok, akik ugyanis a legtöbb időt töltik az otthonukban, és jól jöhet, ha valaki időről időre nyomatékosítja számukra, hogy mi a teendő, ha például ismeretlen ember csenget be hozzájuk.

Ahogy azt a szakértő szerkesztőségünkkel megosztotta, a hatékony munka „kulcsa” nemcsak abban rejlik, hogy kortárs segítőket vonnak be. A prevencióban szórólapokon közölt hasznos információkat is eljuttatnak, nem csak az idősebb lakosság részére. Ezeket orvosi várótermekben helyezik el, vagy ahogy nálunk Kalocsán, a piactéren osztják a rendőrség képviselői, illetve segítői. Emellett a legmodernebb nagyik, akik akár unokáik segítségével tájékozódnak az online világban, az „EL-BIR” Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer hírleveleire is feliratkozhatnak.

Dr. Argalás Csilla örömmel fogadta kalocsai kollegái igyekezetét, valamint a szakmai nap megrendezését és reményét fejezte ki, hogy munkájuk kapcsán térségünkben a mostaninál is kevesebb idősember válik bűncselekmény áldozatává.


A környék hírei

A szegregált terület integrációja

" A szegregált terület integrációja A roma társadalom Kalocsa életében A Kalocsai...

Pályázatból parkosított templomkert és új kerítés Ordason

Átvette a református egyház a Visszatérés Háza kulcsaitNagy ünnepre gyűltek össze az ordasiak elmúlt...

Kalocsai szerző sikere az irodalmi pályázaton

Október 14-én, pénteken este Budapesten kihírdették a Világháló Alapítvány ésa Blinken OSA Archívum...

Lélekemelő kórushangverseny a kalocsai főszékesegyházban – Három kiváló egyházi kórus több, mint 100 tagja énekelt

Kalocsa gyönyörű barokk templomában, a Nagyboldogasszony Főszékesegyházban október 15-én,...

Az aradi vértanúkra emlékezett Kalocsa – A koszorúzáson Balogi József mondott beszédet

Kalocsa város hagyományai szerint az első felelős magyar kormány szoborcsoportjánál tartották meg a...

Új fasorok, fák díszítik Kalocsát

 „A legjobb időpont a faültetésre 20 éve volt, a második legjobb ma van!” – tartja...

Az integráció fontos szerepe a roma társadalomban

Antidiszkriminációs programok Kalocsa  város életébenA Kalocsai Önkormányzat, a Szociális Központ és...

In memoriam Szallár Károly (1951-2021)

Futótűzként járta be a várost, hogy elhunyt Szallár Károly, Kalocsa idegenforgalmának egyik jeles...

Közlekedésbiztonsági napra készül a rendőrség

Októberben kezdődött és december elejéig tart a Kalocsai Rendőrkapitányság illetékességi területén...

ARCHÍVUM

Kalocsai Néplap Online Kalocsai Néplap KaloPress Nyomda Nagyítás Nyomtatás